Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 08 december 2006

KNMP houdt woord

Apothekers zijn binnenkort verplicht om aan patiënten met een homeopatisch recept uit te leggen dat het niet bewezen is dat het middel werkt.

KNMP houdt woord

Tijdens het recente symposium van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) ‘Uit het gareel. Medische beroepsverenigingen en alternatief praktiserende vakgenoten.’ zei de vertegenwoordiger van de apothekersorganisatie KNMP, prof. P. De Smet, dat haar leden binnenkort gaan vallen onder de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst) en daardoor ook onder de daarin geregelde informatieplicht. Deze plicht houdt onder meer in dat apothekers verplicht zijn aan patiënten met een homeopatisch recept uit te leggen dat het niet bewezen is dat het middel werkt.

In het Pharmaceutisch Weekblad, het officiële tijdschrift van de KNMP, van 1 december staat nu een overeenkomstige, opvallende mededeling aan de Nederlandse apothekers onder de titel ‘Altijd uitleg bij homeopathie’. Hierin wordt onder andere aangegeven dat apothekers bij homeopathische middelen, ook ongevraagd, moeten uitleggen dat ‘de werkzaamheid nooit fatsoenlijk is aangetoond’. Ook moet de apotheker zeggen dat enige werkzaamheid ook niet ’te verwachten is door het ontbreken van een aannemelijk werkingsmechanisme’. Verder stellen ze nog, en dit is heel opmerkelijk en hoopgevend, dat dit ook geldt voor homeopathische middelen in de handverkoop.

De KNMP heeft naar aanleiding van het bovenstaand symposium van de VtdK ook een update van het standpunt inzake het afleveren van homeopathische geneesmiddelen op de website gezet. Uitgelegd wordt waarom apothekers niet zo maar kunnen weigeren om een homeopathisch recept af te leveren, ook als hij niet achter de behandeling staat. In het KNMP standpunt komt ook de informatieplicht van de apotheker inzake alternatieve middelen uitgebreid aan de orde.

Jammer – en ook wel vreemd – is dat er wel een verbale vuist wordt gemaakt, maar niet veel meer dan dat. Als een apotheker in dezen de plicht verzaakt is de KNMP “er niet blij mee”, maar verder zal de koninklijke organisatie niets ondernemen. Wie is er wel verantwoordelijk voor handhaving van de wet? De Inspectie? Wie zal het zeggen…

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

page - 14 september 2017

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2017 bevat 13 genomineerden. Van de KNOV tot de bisschop van Den Bosch.

behandelwijzen - 23 maart 2010

Niet zo lang geleden konden we in een uitzending van Zembla over chiropraxie Els Borst, onze voormalig minister van VWS, horen zeggen over alternatieve behandelwijzen: ‘Het werkt niet, maar het helpt wel’.

page - 19 september 2008

'Niet-reguliere geneeswijzen in de 21ste eeuw in internationaal perspectief' is het thema van het VtdK symposium 2008. Hier vindt u tijd, plaats, programma, sprekers en een 'Ten Geleide'. Het programma begint met de uitreiking van de Meester Kackadorisprijs