Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 01 oktober 2006

Abrikozenpitten en kanker (deel II)

De VWA waarschuwt nu voor wilde abrikozenpitten uit China, Turkije, Pakistan en Uzbekistan. Ze bevatten extra veel blauwzuur.

In februari 2006 waarschuwden we al voor het gebruik van abrikozenpitten bij kanker. Aan het einde van het bericht werd verwezen naar primitieve volkeren in de Himalaya’s en de Kaukasus die geen kanker zouden krijgen. Dat krijgen ze dus wel degelijk. Het laatste nieuws van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is dat abrikozenpitten uit deze streken, zoals China, Turkije, Pakistan en Uzbekistan, nu ook in ons land verkrijgbaar zijn. De VWA waarschuwt nu voor deze wilde abrikozenpitten omdat ze allesbehalve veilig zijn doordat ze hoge concentraties blauwzuur kunnen bevatten.

Voor volwassenen kan 30 gram van deze pitten al dodelijk zijn. Maar de giftigheid ervan is afhankelijk van het lichaamsgewicht, dus voor kinderen ligt die grens nog veel lager. Wat het VWA-bericht niet noemt, maar het bijbehorende rapport (zie pdf rechtsboven) van het RIVM wel opmerkt, is dat die lagere grens voor de dodelijke giftigheid ook voor mensen met ‘suboptimale voedings- / gezondheidstoestand’ geldt. Dit is natuurlijk juist het geval bij kankerpatiënten als die toch die giftige abrikozenpitten gaan slikken. Reclame voor deze pitten als middel tegen kanker staat nog steeds volop op Nederlandse websites.

De VWA heeft het over waarschuwingen op consumentenverpakkingen, maar waarom is het eigenlijk nodig om zoiets gevaarlijks vrij aan de consument te verkopen zonder dat de werkzaamheid bij kanker is aangetoond? Wij dachten dat de Warenwet aangeeft dat voedsel veilig dient te zijn. Abrikozenpitten zijn dat niet.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 augustus 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.