Door: Rob Koene | Geplaatst: 10 juni 2003

Een doorbraak in de kankertherapie?

In het tijdschrift Ode van december 2002 staat een artikel van Tijn Touber getiteld: “Een explosieve doorbraak in kankertherapie”. Het gaat over een nieuwe vorm van lichttherapie, de cytoluminescentietherapie (CLT). Deze naam is verzonnen door de alternatieve behandelaars Carmody en Porter uit de East Clinic in Killaloe, Ierland. Zoals vaak het geval is bij alternatieve […]

In het tijdschrift Ode van december 2002 staat een artikel van Tijn Touber getiteld: “Een explosieve doorbraak in kankertherapie”. Het gaat over een nieuwe vorm van lichttherapie, de cytoluminescentietherapie (CLT). Deze naam is verzonnen door de alternatieve behandelaars Carmody en Porter uit de East Clinic in Killaloe, Ierland. Zoals vaak het geval is bij alternatieve behandelwijzen, is het idee voor deze therapie gebaseerd op een bestaande behandeling uit de reguliere geneeskunde, te weten de fotodynamische therapie (FDT, Engelse afkorting PDT).

Wat is fotodynamischetherapie (FDT)?
Onder sommige omstandigheden kan licht celbeschadiging veroorzaken. Een bekend voorbeeld is de zonverbranding van de huid door ultraviolet licht. Er zijn al lang geleden farmaceutische middelen ontdekt die door bestraling met gewoon zichtbaar licht geactiveerd kunnen worden en die dan beschadigend kunnen werken op cellen of weefsels in het lichaam. Dit noemt men fotosensibilisatie (= versterkt gevoelig maken voor licht) en de middelen die deze werking hebben, heten fotosensibilisatoren (in het Engels: photosensitizers). De methode is voor het eerst toegepast bij de behandeling van patiënten met huidkanker. Men geeft de patiënt eerst zo’n fotosensibilisator, als injectie of in tabletvorm. Het geneesmiddel wordt dan opgenomen in alle lichaamscellen en dus ook in de kankercellen van het huidgezwel. Als men vervolgens het huidgezwel plaatselijk bestraalt met een nauwe lichtbundel (meestal laserstralen), dan wordt het middel in de kankercellen actief en beschadigt of doodt het de kankercellen. Het gezwel wordt kleiner of verdwijnt in zeldzame gevallen zelfs volledig. Lang niet alle vormen van huidkanker reageren op de behandeling. Sinds 1970 is FDT ook toegepast voor andere gezwellen, zoals kanker van de slokdarm. De directe bestraling van het gezwel met licht gebeurt dan met een laserlamp die via een slang door de mond wordt ingebracht. Men kan zo de groei van een gezwel, dat afsluiting van de slokdarm dreigt te veroorzaken, proberen af te remmen. Volledige genezing kan men vrijwel nooit bereiken. Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van deze methode. Belangrijk is dat men met de lichtbron vlakbij het gezwel moet kunnen komen om effect te hebben. Als dat niet kan, zoals bijvoorbeeld bij uitzaaiingen, dan heeft deze behandeling geen zin.

Wat is Cytoluminescentietherapie (CLT)?
De behandelaars in de kliniek in Killaloe beweren dat Spirulina Platensis, een product uit groene algen, veel sterker zou werken dan de bekende fotosensibilisatoren. Het wordt in de kwakzalverij al veel langer gebruikt als voedingssupplement en voor allerlei verschillende aandoeningen. Er zijn geen aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat het werkzaam zou zijn. De alternatieve behandelaars van de East Clinic melden nu opzienbarende resultaten bij ongeveer alle vormen van kanker, maar hun beweringen zijn niet controleerbaar. Elke vorm van wetenschappelijk onderzoek ontbreekt. In hun advertenties verwijzen ze voortdurend naar het succes van de fotodynamische therapie om de mensen te laten geloven dat hun behandeling precies hetzelfde inhoudt.

Zij worden in hun reclamecampagne krachtig gesteund door Ralph Moss, Ph.D. Deze Amerikaanse publicist is een berucht voorvechter van de alternatieve behandeling van kanker. Hij probeert zijn lezers er al jarenlang van te overtuigen dat de reguliere instituten voor behandeling en wetenschappelijk onderzoek van kanker uit winstbejag alle nieuwe ontwikkelingen uit de alternatieve geneeskunde proberen tegen te houden. In zijn nieuwste boek noemt hij dit “The Cancer Industry”. Zijn publicaties staan vol valse aantijgingen en verdraaiingen van wetenschappelijke gegevens. Hij vertelt ook leugens over de functie die hij in de jaren 70 zou hebben gehad in het bekende Sloan-Kettering Cancer Center in New York. Hij lijkt zijn doctorsgraad (Ph.D.) te gebruiken om mensen te misleiden, want hij heeft deze graad behaald in de klassieke talen en heeft nooit enigerlei medische opleiding genoten.

Conclusie
– Er is geen enkel bewijs dat Spirulina na bestraling met licht kankercellen kan doden. De bewering dat bijna elke vorm van kanker en ook uitzaaiingen behandeld kunnen worden is bovendien absurd, omdat het onmogelijk is om met de lichtbron dicht genoeg bij het gezwel te komen.
– De behandelaars in de East Clinic zeggen dat hun resultaten spectaculair zijn en dat succes verzekerd is, maar tegelijkertijd staat ergens anders dat ze niet aansprakelijk zijn bij mislukkingen.
– De behandeling kost 20.000 dollar. Dat is extreem duur en bovendien moet dit bedrag vooraf betaald zijn anders komt men zelfs niet op de wachtlijst.
– Geen enkele bewering van deze behandelaars is controleerbaar. In de officiële database van medische literatuur komen hun namen niet voor. Zij hebben dus geen onderzoek gedaan of gepubliceerd over de werkzaamheid van hun methode. Er is ook geen onderzoek van anderen over cytoluminescentietherapie te vinden in de wetenschappelijke publicaties.
Het is heel begrijpelijk dat patiënten met kanker die ongeneeslijk ziek zijn vaak wanhopig zoeken naar andere mogelijkheden buiten de reguliere geneeskunde. De behandelaars in de East Clinic lijken hier misbruik van te maken. Zij misleiden patiënten met valse beloften. Het gaat hier niet alleen om kwakzalverij, maar zeer waarschijnlijk tevens om een vorm van oplichterij van patiënten in nood.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Rob Koene

Prof.dr. R.A.P. Koene (1938) studeerde geneeskunde aan de KU te Nijmegen. Van 1965 tot 1969 volgde hij de opleiding tot internist in het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen. In 1969 en 1970 werkte hij in het Massachusetts General Hospital te Boston, alwaar hij zich verder bekwaamde in de klinische Nierziekten en laboratoriumonderzoek deed op het gebied van de transplantatie. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar in de Nefrologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1982 tot 2001 was hij hoofd van de afdeling Nierziekten van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen en van 1992 tot 1999 tevens voorzitter van de Cluster Inwendige Specialismen. Van 1974 tot 1987 was hij voorzitter van de Transplantatie Werkgroep Nederland en van 1984 tot 1988 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie. Hij heeft wetenschappelijk onderzoek verricht op de volgende terreinen: transplantatie-immunologie, klinische transplantatie, experimentele glomerulonefritis, erytropoëtine en hypertensie.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 december 2024

Wim Huppes, die kankerpatiënten zei te kunnen genezen met een kwakzalver-therapie, is veroordeeld tot twee jaar cel (met 13 maanden voorwaardelijk). Ook moet hij zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek en een boete betalen.

artikelen - 27 november 2024

Wim Huppes, een in 2016 uit het BIG-register geschrapte internist, moet zes jaar de gevangenis in voor zware mishandeling en oplichting, is de eis van het OM. Zijn geklooi met een zelf verzonnen lichttherapie bezorgde kankerpatiënten helse pijnen en geen genezing: ze overleden.

artikelen - 26 november 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Helft boeken over kankergenezing op Amazon misleidend / India krijgt ‘super speciality courses’ in homeopathie.