Effecten van kava kava en valeriaan via internet getest: baten doen ze niet, schaden kunnen ze wel
Dat kava kava (Piper methysticum) kan schaden is bekend. Die schade is bij een klein aantal gebruikers zo ernstig gebleken (levertransplantaties en zelfs overlijden) dat de vrije verkoop er van in Nederland en ook elders in Europa en in de VS verboden werd. Van valeriaan (Valeriana officinalis) blijft de schade gelukkig beperkt tot diarree.
Van kava kava werd aangenomen dat het werkzaam was, maar van valeriaan is daar steeds sterke twijfel over geweest. Nu is er een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek gepubliceerd via internet. Gekeken werd of kava kava hielp bij angstgevoelens en valeriaan bij slapeloosheid. Dit onderzoek werd nog gedaan vóór het slechte nieuws over de ernstige bijwerkingen van kava kava bekend werd. Het duurt nogal lang voor de resultaten van een test uitgewerkt zijn en de publicatie de deur uit gaat. Mogelijk is die vertraging hier gedeeltelijk te wijten aan het feit dat dit het eerste, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde onderzoek was dat geheel via internet plaats vond.
Er waren 391 deelnemers uit 45 verschillende staten van de USA. De kava kava, valeriaan en de foppil werden uiteraard per post verstuurd. Naar 121 deelnemers werd kava samen met een valeriaan-foppil gestuurd, naar 135 deelnemers valeriaan plus een kava-foppil en naar 135 deelnemers een dubbele foppil. De deelnemers wisten niet welke middelen ze kregen. Na vier weken gebruikten de deelnemers een veilige website om de vragenlijsten over de resultaten van de proef in te vullen.
De mensen die kava kava gebruikten wegens hun angstgevoelens knapten lekker op en de mensen die valeriaan namen wegens hun slapeloosheid sliepen ook duidelijk veel beter. Echter voor de mensen die een placebo toegediend kregen bleken de uitkomsten net zo gunstig te zijn: een duidelijk placebo-effect dus.
In deze proef hadden alle drie groepen over het algemeen dezelfde last van bijverschijnselen, behalve dat de valeriaan gebruikers vaker diarree hadden.
Literatuur
Jacobs BO, Bent S, Tice JA, Blackwell T, Cummings SR. An internet-based randomized, placebo-controlled trial of kava and valerian for anxiety and insomnia. Medicine (Baltimore) 2005;84:197-207
Klik op onderstaande link om de Engelse samenvatting van het artikel te lezen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16010204&query_hl=4&itool=pubmed_docsum
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Cees Renckens over chiropractie bij Omroep Wetering
podcasts - 26 februari 2022Cees Renckens werd geinterviewd door Omroep Wetering vanwege de VtdK-oproep tot een verbod op chiropractie.
Lees meerMet het oog op de naald: epiloog
tijdschrift - 11 augustus 2020Hoe Dr. J.M. Keppel Hesselink geïnteresseerd raakte in acupunctuur en daarna van zijn geloof afviel.
Lees meerVideoverslag Symposium 2018: Het placebo-effect, behagen of misleiden?
page - 21 november 2018Op 6 oktober 2018 vond het VtdK-symposium plaats over het placebo-effect. Bekijk hier de video’s van de lezingen.
Lees meer