Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 17 november 2008

Folinezuur bij trisomie-21: nutteloos

Een recent onderzoek toont voor de zoveelste keer aan dat supplementen nutteloos zijn.

Folinezuur bij trisomie-21: nutteloos

English summary

The investigation of Ellis et al. (BMJ vol. 336, p.594-597) into the value of supplementation with folinic acid for children with trisomy-21 shows once more the futility of supplements.

Nederlands

Foliumzuur of folaat is een vitamine (B11; in Amerika en Duitsland B9) die we bij gezonde voeding (spruitjes, spinazie, lever, sinaasappels) genoeg binnen zouden moeten krijgen. Darmbacteriën produceren ook een beetje folaat. Maar niet iedereen eet gezond genoeg, en vrouwen die zwanger willen worden wordt aanbevolen om er wat extra van in te nemen (niet te veel want dat is misschien weer kankerverwekkend). Er wordt vermoed dat ook het genetische defect waarbij er van chromosoom nummer 21 drie in plaats van de gebruikelijke twee exemplaren aanwezig zijn ook minder vaak voorkomt als vader en moeder voldoende foliumzuur gebruiken (voor de conceptie). Deze genetische afwijking veroorzaakt het ‘syndroom van Down’, genoemd naar de Britse arts John Langdon Haydon Down, die in 1866 opperde dat het hier regressie naar een primitief ras betrof, namelijk het mongoloïde ras. Down was dus een racist, al was hij in zijn tijd nog zo liberaal; daarom vind ik het teveel eer om de ziekte naar hem te noemen, dus: trisomie-21.

In het Geneesmiddelenbulletin (GeBu) van oktober 2008 wordt gemeld dat folinezuur (een verwante stof met dezelfde vitamineactiviteit) baby’s met trisomie-21 niet helpt. De verklaring waarom folinezuur of antioxidanten misschien goed voor de hummels zou zijn ziet er heel geleerd uit, maar die is waarschijnlijk onzin. Maar goed, er is opnieuw een proef gedaan door Ellis et al., en gepubliceerd in BMJ. Bij de proef werden ook antioxidanten toegevoegd om onduidelijke redenen. Pal na de loting waren er meer patiëntjes dan er tevoren alles bij elkaar waren onderzocht voor deze behandeling: 156, en daar bleven er 139 van over. Er kwam helemaal niets uit het onderzoek, behalve dan dat het innemen van supplementen duidelijk veroorzaakte dat patiëntjes verdere deelname aan de proef stopten, waarschijnlijk tengevolge van onaangename bijverschijnselen zoals braken en onrust. De anti-oxidanten leidden niet tot vermindering van ‘oxidatieve stress’.

De referent van het GeBu verzucht: ‘Supplementen kosten geld, een effect is wetenschappelijk niet aangetoond en de bijwerkingen op de lange termijn zijn onbekend.’ Dat is krachtige taal!

 

Met dank aan Henk Timmerman.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 08 oktober 2013

Gabriël Devriendt, eigenaar van het Belgische voedingssupplementenbedrijf Nutriphyt, kan toveren. De plantenbioloog denkt kanker te kunnen genezen en te voorkomen met voedingssupplementen uit zijn winkel.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Er worden veel alternatieve, dus onwerkzame, therapieën aangeboden tegen kanker. In het onderstaande volgt een algemeen overzicht van alternatieve kankertherapieën.

encyclopedie - 04 augustus 2010

Een aantal diëten heeft specifiek de pretentie dat ze kanker kunnen genezen.