Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 28 januari 2008

Ginkgo biloba: niet bewezen werkzaam, maar ook niet bewezen veilig

Het rapport dat het RIVM op 10 december 2007 uitbracht over Ginkgo biloba moet in de wereld van de voedingssupplementen als een bliksem zijn ingeslagen. Er is onvoldoende bewijs dat Ginkgo bij gezonde mensen iets doet voor het geheugen, de doorbloeding of tegen ouderdomsverschijnselen.

Het rapport dat het RIVM op 10 december 2007 uitbracht over Ginkgo biloba moet in de wereld van de voedingssupplementen als een bliksem zijn ingeslagen. Er is onvoldoende bewijs dat ginkgo bij gezonde mensen iets doet voor het geheugen, de doorbloeding of tegen ouderdomsverschijnselen. Dat komt omdat er niet genoeg onderzoek is geweest met gezonde proefpersonen. Het onderzoek is vrijwel uitsluitend met mensen geweest die al dementeerden, of die etalagebenen hadden, dus voor het gebruik als geneesmiddel. Nu kopen de meeste mensen ginkgo biloba ook omdat zij, ten onrechte, denken dat het een geneesmiddel is. Dat geldt echter alleen voor Tavonin®, een geregistreerd geneesmiddel dat enige verbetering van de pijnvrije loopafstand bij etalagebenen tot stand zou brengen.

In zowel de USA als in Duitsland had men al waargenomen dat de etiketten bij Ginkgo biloba-preparaten lang niet altijd correct waren. In Nederland blijkt dat nog erger te zijn. Het enige preparaat met een correct etiket was Tavonin®. Met name de opgave van het gebruik van gestandaardiseerde Ginkgo biloba-extracten deugde niet. De onderzoeken waren in hoofdzaak gedaan met gebruik van de gestandaardiseerde extracten, dus ook daarom kan men zich hier niet op beroepen. Het betekent verder dat niet bekend is hoeveel van de mogelijk werkzame bestanddelen er in het product zitten, maar, erger nog, hoeveel van de schadelijke stoffen uit Ginkgo biloba aanwezig zijn. De aanwezigheid van gentoxische en carcinogene stoffen is bij het gebruik van niet-gestandaardiseerde preparaten niet uit te sluiten.

Al met al een afgang voor een populair kruidenmiddel.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

artikelen - 17 februari 2023

Er komen steeds meer 'wet cupping'-praktijken; GGD Amsterdam en het RIVM willen vrienden worden met deze kwakzalverijcentra.