Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 20 juni 2003

Kava kava nu ook in Nederland verboden

Met ingang van 9 mei 2003 (Staatscourant 181) is het verboden om Kava kava (Piper methysticum) in kruidenmiddelen te gebruiken.

Dit kalmerende middel leverde bij een gering aantal mensen ernstige leverschade op, die tot levertransplantatie leidde en in ten minste twee gevallen tot overlijden van de patiënt. Zo iets is voor een kalmerend middel uiteraard onaanvaardbaar. Overigens bestond er al een Australische publicatie uit 1988 over leverschade bij zware kava kava gebruikers onder de oorspronkelijke bevolking van Arnhem Land. Die natuurvolkeren gaan echt niet zo voorzichtig met hun kruiden om.

Met het verbod zijn we overigens de allerlaatste van de EU. In Groot Brittannië was men ook niet al te vroeg, maar daar waren artsen en publiek in ieder geval gewaarschuwd. Bij de Nederlandse berichtgeving werd gezegd dat er in Nederland geen meldingen van ernstige leverschade waren geweest. Dat is begrijpelijk. In het buitenland kwamen die meldingen pas goed los nadat artsen gewaarschuwd waren. Want wie denkt er bij leverproblemen nu aan het innemen van een “onschuldig” kruidenmiddel?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

artikelen - 02 november 2017

Kruidengeneesmiddelen kunnen ‘homeopathisch’ of ‘fytotherapeutisch’ zijn. Wat is het verschil? Werkt het ook? De clue zit in de verdunning.

tijdschrift - 29 maart 2017

Hoe de systeembiologie door kwakzalvers die kruidenmengsels maken, gekaapt is.