Melatonine: werkt niet bij slaapstoornissen als gevolg van jetlag en ploegendienst
Eigenlijk zou de meta-analyse in het British Medical Journal van 18 februari 2006[1] voor ons in Nederland nauwelijks van enige betekenis moeten zijn. Immers melatonine is hier een ongeregistreerd geneesmiddel. Het mag dus alleen door een apotheker worden verkocht mits magistraal bereid en op recept van een arts. Maar Nederland gedoogt weer eens: doseringen van […]
Eigenlijk zou de meta-analyse in het British Medical Journal van 18 februari 2006[1] voor ons in Nederland nauwelijks van enige betekenis moeten zijn. Immers melatonine is hier een ongeregistreerd geneesmiddel. Het mag dus alleen door een apotheker worden verkocht mits magistraal bereid en op recept van een arts. Maar Nederland gedoogt weer eens: doseringen van 0,1 mg of minder kunnen als voedingssupplement verkocht worden. Dat zou tot eind 2003 duren[2], maar de Inspectie is doordat zij zwaar onderbemand is, aan een totaalverbod nog niet toegekomen.
Sommige firma’s die gezondheidsmiddelen verkopen gaan dan weer stiekem over die grens van 0,1 mg door hun klanten aan te bevelen om ’s avonds twee capsules van 0,1 mg in te nemen. De minimale, mogelijk werkzame hoeveelheid is minstens enkele mg. Dat is gemakkelijk te begrijpen, want de mens maakt per etmaal zelf al zo’n 30 mg aan. Dus die extra dosis heeft nauwelijks iets om het lijf.
Toch worden deze pillen verkocht met reclamekreten als: “Helpt om lekker te slapen”, “Helpt bij jetlag en ploegendiensten”, “een goede dosering melatonine die u helpt lekker te slapen”. Ja, dat mag van de Keuringsraad Aanprijzing Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (KOAG/KAG).
Maar nu zegt die meta-analyse in het BMJ dus dat melatonine bij jetlag en ploegendiensten niet werkzaam is, ook niet bij veel hogere doseringen variërend van 2 tot 10 mg.
Wat een geluk voor de verkopers van deze pillen dat bij slaapproblemen placebo’s nogal effectief zijn. Maar een met overtuiging uitgereikt suikerklontje werkt dus net zo goed als die melatonine pil.
Literatuur
[1] Buscemi N, Vandermeer B, Hooton N, Pandya R, Tjosvold L, Hartling L, Vohra S, Klassen TP, Baker G: Efficacy and safety of exogenous melatonin for secondary sleep disorders and sleep disorders accompanying restriction: meta-analysis. BMJ 2006;332:385-393.
[2] de Volkskrant 15 maart 2003
Aanvulling, 8 juli 2008
Onlangs
ontvingen we het volgende bericht van de Inspectie betreffende de ongeoorloofde verkoop door de Oisterwijkse groothandel (en Kackadoriskandidaat 2006) Distributie Care:
“De
inspectie heeft naar aanleiding van uw klacht passende maatregelen
genomen bij het betreffende bedrijf. Zo heeft het bedrijf het
doseringsadvies op de betreffende verpakkingen en bijsluiters van de
Melatomatineproducten aangepast conform de eis. De verwachting is dat
per 1 september 2008 alle oude verpakkingen op detailhandelniveau zijn
uitverkocht.”
Nu
maar afwachten of dit ook zal gebeuren. Onze ervaring met Distributie
Care met de Reclame Code Commissie (RCC) maakt ons argwanend. Op 12 december 2006 constateerde de RCC dat Distributie Care zich van uitspraken van de RCC niets aantrok.
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Het povere onderzoek van chiropraxie bij fibromyalgie
behandelwijzen - 25 september 2009Edzard Ernst zocht naar bewijzen voor de effectiviteit van chiropraxie voor fibromyalgie. Hij vond niets.
Lees meerHomeopathie werkt ook niet bij kinderdiarree
behandelwijzen - 29 juli 2009Homeopaten noemen onder andere een meta-analyse (2003) van drie onderzoeken door Jennifer Jacobs, waaruit zou blijken dat klassieke homeopathie effect heeft bij kinderdiarree. Maar die onderzoeken zijn dubieus, en belangrijker: een nog veel groter onderzoek (ook van Jacobs) ontkracht de conclusies.
Lees meerGlucosamine bij artrose is nutteloos
behandelwijzen - 18 oktober 2008Het was eigenlijk allang bewezen dat glucosamine niet werkt tegen artrose. Maar de glucosamine-gelovigen en producenten van glucosaminepreparaten, die zagen dat de patiënten na een half jaar slikken vrijwel niets waren verbeterd, kwamen met een oplossing: langer behandelen. Een groep patiënten werd nog eens anderhalf jaar behandeld, met voorspelbaar resultaat: geen werking. De onderzoekers beginnen nu met koffiedikkijken, want ‘nee’ willen ze niet horen.
Lees meer