Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 11 november 2002

Nog een natuurlijk geneesmiddel: ginkgo biloba

Een onderzoek met 230 proefpersonen toont geen effect van ginkgo op het geheugen aan, in elk geval niet het effect dat de fabrikant claimt.

Tot de belangrijkste traditionele Chinese middelen behoort ongetwijfeld Ginkgo biloba (tempelboom) dat van oudsher bij allerlei kwalen wordt toegepast. Ginkgopreparaten zijn in Nederland vrij verkrijgbaar en worden onder meer aanbevolen tegen concentratiezwakte, dementie, duizeligheid, etalagebenen, flauwvallen, koude handen en voeten, oorsuizen en vergeetachtigheid.

Naar de werking is vrij veel onderzoek gedaan, dat echter over het algemeen van een dermate slechte kwaliteit is dat aan de resultaten niet of nauwelijks betekenis kan worden gehecht. Toch mag aangenomen worden dat Ginkgo wel enige farmacologische werking heeft; met name vermindert het de stolbaarheid van het bloed. Het wordt dan ook in Duitsland nog al eens voorgeschreven bij etalagebenen. Het klinisch effect is echter zo gering dat het de vraag is of dat wel opweegt tegen de bijwerkingen; die zijn er namelijk ook.

In het novembernummer van het gezaghebbende Geneesmiddelenbulletin (GeBu) wordt verslag gedaan van een kwalitatief goed, placebogecontroleerd onderzoek bij 230 ouderen naar het effect van ginkgo op het leerproces en het geheugen. Na zes weken kon geen verschil in werking worden vastgesteld tussen het ginkgopreparaat en de placebo (onwerkzaam fopmiddel). Volgens de fabrikanten van deze middelen zou met vier weken al een duidelijke verbetering merkbaar moeten zijn geweest. Conclusie van het GeBu: niet voorschrijven voor verbetering van het geheugen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

behandelwijzen - 05 mei 2010

Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.

artikelen - 24 juni 2009

In totaal 2,5 miljard dollar overheidsgeld van de VS is verknoeid aan ‘onderzoek’ van alternatieve methoden. Ruim 2000 Amerikaanse onderzoeken leverden geen enkele werkzame geneeswijze op, en de instellingen die het geld verdelen (NCCAM en OCCAM) hebben ook nog van geen enkele methode geconcludeerd dat die verder de moeite van het onderzoeken niet meer waard was.