Opvliegingen en black cohosh (zilverkaars)
Uit angst voor de bijverschijnselen bij het gebruik van hormonen voor opvliegingen en andere klachten bij de menopauze kiezen nogal wat vrouwen voor kruidenmiddelen en met name voor black cohosh.
De botanische naam is Cimicifuga racemosa l.), en bij uw tuincentrum is het beter bekend als zilverkaars (zie ook overzichtsartikel). De geclaimde werkzaamheid ervan is nooit aangetoond en over de veiligheid op de lange termijn was ook niets bekend. Bijwerkingen kunnen pas na lange tijd ontstaan en dan nog alleen bij een deel van de gebruikers.
Maar de problemen met black cohosh beginnen nu al te voorschijn te komen. De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft inmiddels 15 rapporten over bijverschijnselen van black cohosh ontvangen waarvan 9 gevallen met leverproblemen. Die varieerden van gestoorde leverfunctie tot manifeste vormen van hepatitis. Nadat de patiënten het gebruik van black cohosh beëindigden genazen ze weer.
Het advies van de MHRA luidt: Indien uw huid geel en/of het wit van uw ogen geel kleurt of uw urine donker is gaat u dan naar uw huisarts. Als die problemen met de lever constateert stop dan onmiddellijk met het gebruik van black cohosh. Indien u ooit leverproblemen hebt gehad dan wordt het gebruik van black cohosh ten sterkste afgeraden. Maar aangezien black cohosh vrijwel zeker niet helpt tegen opvliegingen, lijkt het beter om het middel maar helemaal niet te gebruiken. Wilt u het desondanks proberen zorg er dan wel voor dat u het vertelt aan uw huisarts.
Bron: http://medicines.mhra.gov.uk/ourwork/licensingmeds/herbalmeds/herbalsafety.htm
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
‘Overgangskruid black cohosh werkt niet’
artikelen - 09 december 2019Prof. Joop Laven pleit voor het gebruik van black cohosh bij overgangsklachten en schoffeert de VtdK. Een reactie in een open brief.
Lees meerKruiden en bijwerkingen op hart- en vaatstelsel
behandelwijzen - 05 mei 2010Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.
Lees meerNederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 120.3, september 2009
tijdschrift - 24 september 2009Inhoudsopgave
Lees meer