Top twintig 20e eeuw: Plaats 14: Greet Hofmans
De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1894-1968; prakt. 1946-±1965) ‘Ik kan wel weer een nieuw lensje bij haar opbouwen’ Greet Hofmans in 1948 op Soestdijk Greet Hofmans werd geboren in […]
De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.
(1894-1968; prakt. 1946-±1965)
‘Ik kan wel weer een nieuw lensje bij haar opbouwen’ Greet Hofmans in 1948 op Soestdijk
Greet Hofmans werd geboren in Amsterdam als dochter van een ‘beambte’ in een arm gezin, waarin de moeder aanhangster was der theosofie. Haar eerste baan was die van dienstbode. In 1930 bezocht zij voor het eerst een Sterkamp te Ommen. Aldaar werden vanaf 1924 bijeenkomsten/kampen georganiseerd door de Orde van de Ster van het Oosten, een theosofische kring met Krishmamurti als Meester.
Tijdens de tweede wereldoorlog maakte Greet kennis met J.W. Kaiser en samen verkeerden in die tijd in kringen van helderzienden, spiritisten en bezochten seances. Aldus kreeg Greet via Kaiser en vooral na een succesvolle genezing van tuberculose van een kleinkind van barones van Heeckeren goede relaties met de plaatselijke adel. Ze woonde in Hattem en daar organiseerde zij bijeenkomsten met genodigden, waarin zij voordrachten en inleidingen verzorgde: de meeste aanwezigen snapten er niets van, maar dachten dat dat aan hen lag.
In februari 1947 was op Soestdijk het vierde prinsesje Marijke geboren: het kind bleek al snel een ernstige oogkwaal te hebben, gevolg van een rode hond-infectie bij Juliana tijdens de zwangerschap. Bernard, die via een adellijke kennis van haar gaven had vernomen, bracht begin 1948 Greet naar het paleis. Zij had het daar al snel gezien: ‘Ik kan wel weer een nieuw lensje bij haar opbouwen’. Zij won al snel het vertrouwen van Juliana en een flink deel van de hofhouding. Ook Wilhelmina viel voor de charmes van Greet en zij vervulde een centrale rol tijdens de ‘Het Oude Loo’-bijeenkomsten, die vanaf 1951 tot 1956 zouden blijven bestaan. Greet had intussen een groeiende praktijk als genezeres en hield zitting in Hattem en Eerbeek. Haar invloed aan het Hof werd een bron van toenemende spanningen tussen Bernard (die geen enkele vooruitgang bij de oogkwaal van Marijke constateerde) en Juliana: per 1 januari 1957 werd Greet Hofmans en een deel van de haar welgezinde hofhouding van het hof verwijderd. Verlost van al die spanningen startte Greet vanaf 1956 nieuwe bijeenkomsten, getiteld ‘Open Veld’-bijeenkomsten, waarbij werd doorgeteld vanaf de inmiddels ook verboden Oude Loo-sessies. Zij wist ook intellectuelen en politici in haar ban te krijgen (o.a. CHU-er Udink). In 1967 bezocht Hofmans de Open Veld-bijeenkomst voor het laatst, want haar gezondheid ging achteruit. Op 21 november 1968 zou zij aan de gevolgen van kanker overlijden.
Gerelateerde artikelen
Encyclopedie: Hofmans, Greet (1894-1968)
encyclopedie - 01 juni 2009Nederlands genezeres, vooral bekend geworden door de 'Greet Hofmans-affaire' die tussen 1951 en 1956 het voortbestaan van de Nederlandse monarchie ernstig in gevaar bracht.
Lees meer