Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Brinkley, John Romulus (1885-1942)

Amerikaanse kwakzalver (*kwakzalverij) die zich specialiseerde in het implanteren van testikels van bokken, als middel tegen ouderdomskwaaltjes en impotentie.

Encyclopedie: Brinkley, John Romulus (1885-1942)

Brinkley implanteerde de bokkenballen in de balzakken van zijn cliënten, waarna hij naar verluidt ook de menselijke bloedvaten met de bokkenballen verbond, en ervoor zorgde dat ze ook aangesloten werden op het zenuwstelsel. (Althans, dat zei hij. Doktoren die een dergelijke operatie bijwoonden zagen geen bloedvaten doorverbonden worden en het doorverbinden van zenuwen was in die tijd hoe dan ook nog onmogelijk.)
 

Brinkleys therapie was weliswaar buitengewoon winstgevend, maar niet origineel. Ze gaat terug op het werk van de Franse arts Charles-Édouard Brown-Séquard (1814-1894) die zichzelf in 1888 verjongde door zich met gemalen caviatestikels in te spuiten (en overigens nog een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de *reflextheorie, alsmede ontdekte dat de bijnier een onmisbaar orgaan was). Brinkleys verkoopmethoden waren wél heel bijzonder. Hij wist vooral veel klanten te winnen met behulp van een stortvloed aan reclamespots vanuit zijn eigen radiostation KFKB in Kansas. Gelukkig was er ook veel muziek te beluisteren, en KFKB werd in 1930 zelfs verkozen tot het populairste radiostation van de VS. Zijn medische praatjes vielen echter niet in goede aarde, en Brinkley verloor uiteindelijk zijn zendvergunning. Daarna begon hij met uitzendingen vanuit Mexico, vanwaar hij een medicijn aanprees dat uit blauwe kleurstof en zoutzuur bestond. Ook die mogelijkheid werd hem uiteindelijk ontnomen. 

Brinkley (foto rechts) probeerde driemaal gouverneur van Kansas te worden, en slaagde daar bijna in. Hij gaf ook royaal aan de fascistische organisatie Silver Shirts.

 

Literatuur
Gardner, M., Fads and fallacies in the name of science. 2de dr. New York, 1957.
Young, J.H., The medical messiahs; a social history of health quackery in twentieth-century America. Princeton, 1992b (1ste dr. 1967). 

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

 

Naschrift 2009

De illustratie bovenaan toont een propagandaboekje van Brinkley (nu in de historische collectie van de Universiteit van North Carolina), met als omslagillustratie het ‘Brinkley Hospital’ in Del Rio, Texas. In feite was dit het Roswell Hotel. Volgens Brinkley was zijn operatie zo mild dat de patiënten gewoon in het hotel konden logeren. 

Zie ook de uitvoerige recensie door Marie P. Prins van Charlatan, een boek over Brinkley, en ook Wikipedia

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 oktober 2024

Op zaterdag 5 oktober vond het jaarlijkse symposium van de VtdK plaats. Dit jaar was het thema 'Wie beschermt de patiënt?' Bekijk de video’s van de lezingen hier:

artikelen - 15 juni 2024

Ondernemersnetwerk Bewust Haarlem van Tino van Heusden maakt tegen betaling reclame voor kwakzalvers in de stad.

podcasts - 14 februari 2024

Cees Renckens was te gast bij de podcast Op je gezondheid om te praten over kwakzalveritus, ook wel 'kwakzalverij' genoemd.