Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Lüscher, kleurentest van

Diagnostische methode uit de *alternatieve geneeskunde.

Encyclopedie: Lüscher, kleurentest van

De klant moet bij deze test een aantal (8 tot 73) verschillend gekleurde lapjes of kaartjes op volgorde van voorkeur rangschikken. Uit de keuzen zou dan de persoonlijkheid kunnen worden afgeleid. Tevens zou de test behulpzaam kunnen zijn bij de toepassing van *homeopathie. De test is in 1949 bedacht door de Duitse psycholoog Max Lüscher. Hij deugt niet. ‘Biologische tandartsen’ passen hem wel toe om tijdig psychosomatische aandoeningen op te sporen.

Volgens Lüscher is de voorkeur voor violet een aanwijzing voor psychische stoornissen. Immers, nog steeds volgens de grote psycholoog, pubers, Iraniërs, zwangeren, homoseksuelen, Oost-Afrikanen en sociaal misdeelden houden van deze kleur. Blauw daarentegen kenmerkt hen die verlangen naar liefderijke en duurzame verbintenissen, en die een aversie hebben tegen eenzaamheid en ruziemaken. Een en ander zou zijn vastgesteld op basis van wel 36 892 personen, maar hoe dat precies gebeurd is, blijft in het vage.

Literatuur
Halder-Sinn, P., ‘Die ”Konfliktfarbe” Violett’, Skeptiker 1991, vol. 4 (3), p. 67-70 en vol. 5 (1), p. 24.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

 

Naschrift februari-augustus 2010

Behalve deze kleurentest zijn er nog talrijke variaties op het thema kleurentherapie. Veel genezers hechten magische krachten aan kleuren. Men moet niet verbaasd zijn als genezers de ’trillingsfrequenties’ van kleuren koppelen een ‘radiofrequenties’ die met een of andere apparaat via gekleurde wollen of zijden draadjes aan de zieke worden toegevoerd. Zie het artikel over de kleurentherapie van Brooker en Liley.

Een andere variant van kleurentherapie is de kleurenpunctuur, waarbij met gekleurde lichtjes wordt geschenen op acupunctuurpunten. De grote naam op dit gebied is Peter Mandel (1941 – ), een Duitse heilpraktiker, homeopaat en acupuncturist en bedenker van de zogeheteen esogetische geneeskunde. Mandel denkt dat het licht van zijn lampjes via de meridianen allerlei nuttigs met de biofotonen van F.-A. Popp doen.

De meridiaan-kleurentherapie is bedacht door de antroposofisch geïnspireerde Christel Heidemann (1924-1998), en bestaat erin dat er gekleurde lapjes zijde (met natuurlijke kleurstoffen!) op de acupunctuurpunten gelegd worden. De Nederlandse meridiaan-kleurentherapeuten zijn alle 39 te vinden op de website met antroposofische zorgverleners, en ze hebben ook een eigen organisatie waarvan ze vrijwel allemaal lid zijn: de Nederlandse Beroepsvereniging
Meridiaan-Kleurentherapie (NBVM), opgericht in 2005.

Een variatie op het idee van Lüscher is de Aura-Soma waarbij de klant uit een groot aantal flesjes (met vloeistoffen in twee kleuren) moet kiezen en elke keuze wordt opgevat als bijzonder veelzeggend over de klant. Na deze diagnostische fase krijgt men een soort parfum om de aura (die zich in het ‘elektromagnetische veld’ bevindt) te verstevigen. Deze therapie wordt beoefend door circa 100 dames in Nederland. Tal van ‘kleurentherapeuten’ schijnen gewoon met gekleurde lampen of lichtjes op de klant (niet op de acupunctuurpunten). Een voorbeeld is de Bioptron en talrijke gekleurde lampen om in sauna’s en cabines te monteren en die de diverse chakra’s bijkleuren. Enzovoorts.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 oktober 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed, is veroordeeld / Britse natuurgenezeres verliest bevoegdheid.

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.