21 accreditatiepunten voor Alpen-vakantie met Rogier Hoenders
Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.
Foto: Rogier Hoenders. Bron: YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=ZFjjqdy6lLo
Twee keer per jaar een kort weekje op vakantie naar de Italiaanse bergen met Rogier Hoenders en zijn echtgenote en bijna de helft van je jaarlijkse accreditatiepunten voor nascholing heb je binnen. Het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)/Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) van de KNMG, geeft al jaren een fiks aantal punten voor een ‘back tot basic’-nascholingscursus (geen idee wat hiermee wordt bedoeld, red.) leefstijl voor (huis)artsen en medisch specialisten waar kennis wordt uitgedragen over vage, spirituele randen van de (medische) wetenschap. Er kan een twintigtal artsen mee.
De KNMG zou beter moeten weten. Inhoudelijk is de cursus van organisator Otro Elements Care gevuld met vaagheden, zingeving en slecht onderbouwde medische kennis, gedoceerd door onderzoekers die niet-onderbouwde ideeën rondbazuinen en die deze merkwaardig genoeg kwalificeren als ‘de laatste wetenschappelijke inzichten.’ Het dwingt ons tot een zuur stukje op deze website, temeer daar deze dure cursus van een kleine tweeduizend euro in een vakantiehuis hoog in de Italiaanse Alpen grotendeels wordt gefinancierd door de belastingdienst, uit de aftrekbare beroepskosten.
Afgezien van de inhoudelijke kritiek, een CO2-vrij hutje op de stille hei had ook volstaan.
Nascholingscursussen zijn er om medische/wetenschappelijke kennis up-to-date te houden, bij te spijkeren.
Belangenverstrengeling?
Aan de Otro-cursussen kleeft kwakzalverij en het riekt naar belangenverstrengeling, zaken waar bij toekenning van accreditatiepunten ook naar gekeken zou moeten worden.
Eind mei is het weer zo ver en organiseert Otro Elements Care, de in 2018 opgerichte stichting met Hoenders en zijn vrouw in het driekoppige bestuur, haar introductiecursus Otro 1.0 Leefstijl. De verdiepingscursus Otro 2.0 staat voor half oktober gepland in de Italiaanse Otro-vallei, aan de Zwitserse grens. De nieuwe Otro 3.0-cursus, de ‘verdere verdiepingsnascholing voor liefhebbers’ – geen flauw cynisme maar deze aanduiding komt van de organisatoren – staat eind september in de agenda. Voor elke vierdaagse Otro-cursus zijn in het verleden 17- 21 accreditatiepunten – gelijk aan het aantal ‘zinvolle’ kennis-klokuren – toegekend en/of aangevraagd.
De drie oprichters van de stichting – ‘bevriende artsen met een missie’, schrijven ze – zijn de belangrijkste docenten tijdens de cursussen: Hoenders en zijn echtgenote, de Drentse huisarts Elkana Waarsenburg, doen hun ding en ook de derde oprichter, huisarts en acupuncturist Raymond Landgraaf, doet er zijn zegje. ‘Zingeving en betekenisgeving’ zijn de centrale thema’s, met fikse wandelingen en gezonde, biologische pizza’s er tussendoor.
Landgraaf verhuisde zo’n tien jaar geleden – zat van de hectiek van de huisartsenpraktijk – met zijn gezin naar Val d’Otro om daar de ‘helende werking van de natuur te ervaren,’ vertelde hij in interviews. ‘De nascholingscursussen zijn bedoeld om de balans te (her)vinden, veel artsen bewegen zich op het randje van een burn-out’, aldus acupuncturist Landgraaf enkele jaren geleden aan de medische website Doq.nl, een ‘online kennisplatform voor en door artsen en andere zorgprofessionals.’
Dicht tegen kwakzalverij
Ook zijn echtgenote, Bianca van den Brand, doet tijdens nascholingscursus Otro 3.0 – seksuoloog en relatietherapeut – een inhoudelijke duit in het zakje. Hun ‘leefstijl’-lezingen worden aangevuld door sprekers die dicht tegen de kwakzalverij aan schurken omdat ze niet-bewezen pseudo-wetenschap ten beste geven. Het gaat om wetenschappers als ‘evolutionair oerdieetgelovigen’ Frits Muskiet en zijn promovendus Remko Kuipers (inmiddels cardioloog), om intermittant fasting (periodes niet eten)-gelovige Hanno Pijl. De drie krijgen bij gevestigde voedingswetenschappers de handen niet op elkaar voor hun onbewezen theorieën.
Op de website van zijn bedrijf/stichting Otro lezen we het volgende over Hoenders: ‘Hij is psychiater, docent psychotherapie, senior onderzoeker en manager inhoudelijke zaken van het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) van de ggz-instelling Lentis. Zijn professionele passie is het optimaliseren en vernieuwen van de zorg door het implementeren van nieuwe technieken (mindfulness, compassie, act (geen idee waar dit voor staat, red.), ademhalingsoefeningen) en benaderingen in de zorg (integrative medicine, leefstijl geneeskunde). Zijn persoonlijke interesse gaat uit naar meditatie, zingeving en Tibetaanse geneeskunde en Boeddhisme.’
De website van zijn Otro-organisatie meldt dat na elke cursus een extra uitstapje is. Otro meldt: ‘Wil je na de intensieve nascholingsdagen in de bergen nog een dag bijkomen? Dat kan! Aansluitend op al onze nascholingen gaan we altijd nog een dag naar het Albagnano Healing Meditation Centre. Dit is een Westers Tibetaans Boeddhistisch Centrum aan de voet van het grootste Natuurpark in Noord-Italië, Val Grande, met uitzicht over het Lago Maggiore.’ Het bezoek is facultatief, er zijn geen accreditatiepunten voor gerekend.
Hoenders is een bekende van de VtdK
Psychiater Rogier Hoenders, de spil in de Otro-cursussen, is een ‘bekende’ van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij laat zich omringen door spirituele genezers, lama’s, antroposofen, iriscopisten, stiltetrainers en acupuncturisten. Hoenders organiseert sinds 2002 congressen in Groningen waarbij relatief weinig psychiaters spreken, maar des te meer lama’s (’tantric self-healing’), scheikundigen als Jan van der Greef (voorstander van ‘personalised Chinese medicine’) en Frits Muskiet (voeding en psychiatrie, oer-dieet) en paranormaal angehauchte denkers als Rupert Sheldrake en Martine Busch, oprichter/directeur van het beruchte Van Praag Instituut. Het zijn congressen waarmee – al net zo laakbaar – psychologen, huisartsen en psychiaters accreditatiepunten kunnen binnenslepen.
Er is op deze website verschillende malen geschreven over Hoenders. In een van die webstukken vijf jaar geleden luidde de kwalificatie: ‘kampioen integrale psychiatrie gedrenkt in boeddhisme’. Hoenders en zijn vrouw zijn praktiserende boeddhisten. Tien jaar geleden was Hoenders een van de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs van de vereniging.
We hebben op deze website eerder geschreven over de (vele) accreditatiepunten die de KNMG geeft aan vage Integrative Medicine-nascholingscursussen.
Bestuursleden van de vereniging schreven anderhalf jaar geleden in Medisch Contact een signalerend en kritisch artikel over dubieuze (kwakzalverachtige) cursussen die accreditatiepunten toebedeeld hadden gekregen. Soms heeft kritiek effect. In 2018 trok de KNMG toegekende accreditatiepunten aan de nascholing Integrative Medicine in, na klachten van de vereniging.
Gerelateerde artikelen
RTL (2x), KNMG en het ministerie van Defensie o.a. op longlist Meeste Kackadorisprijs 2024
artikelen - 16 juli 2024De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.
Lees meerVernieuwde KNMG-gedragsregel laat alternatieve artsen in hun waarde
artikelen - 23 februari 2023Het is uitermate pijnlijk vast te moeten stellen dat de KNMG anno 2023 weigert een beroepsverbod voor alternatieve artsen te formuleren, vindt Cees Renckens.
Lees meerGeen accreditatiepunten voor vage nascholingscursussen
artikelen - 30 januari 2022Honoreert KNMG nog vaagheidscursussen? Integrative Medicine-organisatoren leggen een mistgordijn, KNMG niet.
Lees meer