Door: de Webredactie | Geplaatst: 10 december 2005

Aanvullende zorgverzekering en alternatieve behandelwijzen

Op 26 februari 2004 schreef het bestuur van de Vereniging in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over de aanvullende verzekering: “…..Daarom willen wij er bij u krachtig op aandringen om het mogelijk te maken dat men zich aanvullend of uitgebreid verzekert zonder de verplichte ‘koppelverkoop’ van allerlei vormen van alternatieve hulp, waarvan de werkzaamheid […]

Op 26 februari 2004 schreef het bestuur van de Vereniging in een brief aan
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over de aanvullende verzekering: “…..Daarom willen wij er bij u krachtig op aandringen om het mogelijk te maken dat men zich aanvullend of uitgebreid verzekert zonder de verplichte ‘koppelverkoop’ van allerlei vormen van alternatieve hulp, waarvan de werkzaamheid immers nooit aangetoond is…..” ( http://www.kwakzalverij.nl/php/display/ap/349/19 )

In zijn toespraak op ons jubileumcongres onderschreef minister Hoogervorst deze opvatting: “….Wel vind ik dat zij hun klanten altijd de keuze moeten bieden voor een aanvullend pakket zonder vergoeding voor alternatieve medicijnen of geneeswijzen. Voor zover mij bekend heb je die mogelijkheid nu maar bij drie verzekeraars en dat vind ik wel erg weinig….” ( http://www.kwakzalverij.nl/php/display/ap/482/1 )

Inmiddels ontvingen wij van het Ministerie de namen van de drie verzekeraars die in 2004 een aanvullende verzekering aanboden zonder vergoeding voor alternatieve geneeswijzen:

– Agis (Compactpolis)

– Amicon (Ideaal Pakket)

– De Friesland (Basis)

Deze 3 boden toen overigens ook aanvullende verzekeringen mét vergoeding voor alternatieve geneeswijzen aan. Hoe de situatie in 2005 was en in 2006 zal zijn is ook op het Ministerie nog onbekend.

Op de televisie adverteert FBTO met een aparte aanvullende verzekering voor alternatieve behandelwijzen, maar dat gaat niet automatisch. U moet er wel expliciet om vragen. Ronald Plasterk heeft het voor u uitgezocht .

Conclusie
De situatie is momenteel nog onoverzichtelijk. Zodra wij nieuwe gegevens hebben zullen wij ons huidige bericht bijwerken.
Wij houden ons aanbevolen voor aanvullende gegevens en/of correcties van de bezoekers van onze website. U kunt deze informatie sturen naar [email protected] .

Aanvullingen op het bovenstaande bericht (17 januari 2006)
De enige verzekeraars die volgens onze laatste gegevens voor al hun aanvullende pakketten de mogelijkheid bieden om alternatieve behandelwijzen uit te sluiten zijn:
– FBTO: maar dat moet u dan wel zelf aangeven bij uw aanvraag (zie bovenstaande column Ronald Plasterk)
– Delta Lloyd: Het recente aanbod van Delta Lloyd biedt de mogelijkheid van een premiekorting van 2% op de aanvullende verzekering bij het laten vervallen van de keuzemodule Alternatieve Geneeswijzen.

Daarnaast zijn er de volgende verzekeraars die hun kleinste aanvullend verzekeringspakket aanbieden zonder alternatieve behandelwijzen:
– Agis (Compact polis)
– Azivo (AV basis)
OZ (Startpakket)
Salland (Matspolis)
IZA* (AV basic)
Groeneland Achmea en Zilveren Kruis Achmea (de aanvullende verzekering met 1 ster).

* N.B. IZA/AZ, de Collectieve Verzekering voor de Academische Ziekenhuizen heeft daarentegen geen enkel aanvullend pakket zonder alternatieve behandelwijzen!
 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 11 maart 2019

Ieder jaar verdwijnen miljoenen euro’s premiegeld in de zakken van alternatieve behandelaars. Voorlopig komt daar geen einde aan.

artikelen - 29 november 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Belgische zorgverzekeraar stopt met vergoeden homeopathische middelen / Spanje weert alternatieve behandelaars.