UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Hans Vemer | Geplaatst: 08 september 2024

Acupuncturisten geven valse hoop: prikken werkt niet

Acupuncturisten Gilles Stoop en Yuhsin Chung prikken en fantaseren er lustig op los en geven zo valse hoop aan echtparen met een kinderwens.

Acupuncturisten geven valse hoop: prikken werkt niet

Foto: Gilles Stoop

‘Acupunctuur is een geneeswijze die veel gebruikt wordt om vruchtbaarheidsbehandelingen te ondersteunen en je vruchtbare conditie te verbeteren’, was tot voor kort te lezen in een artikel van acupuncturist Gilles Stoop op nota bene de website van kinderwenscentrum NijLinge in Gorinchem. Het artikel is, na vragen van de webredactie, van de website verwijderd.

Stoop, meer dan twintig jaar werkzaam als acupuncturist, heeft samen met zijn partner Yuhsin Chung prikpraktijken in Utrecht en in Rotterdam-Hoogvliet. De twee proberen paren met een kinderwens wijs te maken dat acupunctuur kan helpen bij het zwanger worden, zonder enig bewijs.

Er is heel wat over acupunctuur geschreven. Het wetenschappelijke platform PubMed bevat 202 artikelen over acupunctuur en vruchtbaarheid, de meeste in het Chinees. Van de 71 artikelen die in het Engels zijn geschreven, zijn er negen die over acupunctuur bij IVF gaan en ook voldoen aan wetenschappelijke criteria: gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd, etc. De abstracts lezend toont geen enkel artikel een positief effect van acupunctuur.

Zonder vermelding

Acupuncturisten Gilles Stoop en Yuhsin Chung gaan desondanks op hun website Acupuncturist.nl los over alle positieve effecten, zonder enige vermelding dat acupunctuur niet werkt en hooguit een placebo-effect heeft, een vermelding die ze volgens de wet moeten maken. Ze geloven in hun behandeling en schrijven dat ‘acupunctuur bij veel vrouwenklachten heel effectief is.’

Gilles, acupunctuurdocent en jarenlang bestuurslid van de acupunctuurvereniging NVA, heeft volgens zijn LinkedIn-pagina een ‘HBO natuurgeneeskunde’ gevolgd en verder allerlei korte cursusjes op Chinese opleidingen, ze zijn alle niet erkend. En de kwalificatie HBO wordt valselijk gebruikt. Zijn afstudeerscriptie tijdens een van die Chinese opleidingen heeft de titel: ‘Chinese kruiden bij mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.’

Zijn vrouw Chung heeft acupunctuur gestudeerd aan een Chinese kwak-universiteit waar ze, zo lezen we, ‘aanvullend cursussen volgde onder andere op het gebied van gynaecologie en zwangerschapsklachten.’ 

Kosten 91 euro voor de intake en 71 euro voor een consult met het advies zeker 6 tot 8 weken door te gaan met de prikkerij. De kosten zijn in rekening te brengen bij de meeste zorgverzekeraars, tenminste als er een aanvullend pakket is, schrijft Stoop op zijn website.

Verwijderen

De acupunctuurpraktijk van Stoop en Chung heeft zich weten in te werken in de fertiliteitskliniek NijLinge in Gorinchem, getuige hun juichende artikel dat enige tijd op de website van deze kliniek heeft gestaan. De verantwoordelijke gynaecoloog, hier door de webredactie op attent gemaakt, heeft het artikel onmiddellijk van de website laten verwijderen. De plaatsing van het webstuk was hem ontgaan, verontschuldigt hij zich.

Acupuncturist Stoop noemt terloops dat hij ook samenwerkt met het fertiliteitscentrum Cuypers en Cuypers in Heinsberg in Duitsland, een tiental kilometers ten zuidoosten van Roermond. Dit is misleidend: de verantwoordelijk Nederlandse gynaecoloog van de Duitse kliniek laat weten geen patiënten naar acupuncturisten te verwijzen. ‘Zeker niet’, is zijn verontwaardigde reactie.

Niet onvermeld mag blijven dat beide acupuncturisten de afgelopen jaren enkele uitgebreide ‘advertorials’ hebben mogen schrijven in het magazine Freya waarin ze kritiekloos los mogen gaan op hun kwakideeën over de voordelen van acupunctuur bij problemen met vruchtbaarheid. Freya is nota bene het  tijdschrift van de vereniging voor mensen met kinderwens en/of vruchtbaarheidsproblemen. Lezers van dit blad verwachten goede en objectieve informatie. Zij krijgen echter te lezen dat ze, al dan niet tijdens een reguliere behandeling, beslist acupunctuur en allerlei kruiden moeten gebruiken.

Hans Vemer

Hans Vemer is voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is gynaecoloog n.p.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 19 september 2024

Op 5 oktober zal de Gebroeders Bruinsma Erepenning aan Broer Scholtens worden overhandigd.

artikelen - 13 september 2024

Drie organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs: het Ministerie voor Defensie, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het district Limburg van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)