Door: Bestuur VtdK | Geplaatst: 04 augustus 2005

Alternatief arts Sickesz terecht kwakzalver genoemd

De Amsterdamse rechtbank heeft op 4 augustus de Haagse alternatieve arts mevr. M. Sickesz (1923), die een eigen behandelmethode ontwikkelde gebaseerd op het ‘rechtzetten van wervels’, in het ongelijk gesteld in de zaak die zij aanspande tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Sickesz beweert o.a. hartziekten, maagzweren, schizofrenie, autisme en depressies te kunnen genezen door manipulatie van de wervelkolom. Zij noemt haar therapie ‘orthomanuele geneeskunde’ en heeft enkele tientallen artsen opgeleid die deze behandeling ook toepassen. De VtdK beschouwt deze therapie als kwakzalverij.

Zij had de VtdK en haar voorzitter dr. C. Renckens gedagvaard, die haar in 2000 op de zevende plaats van de Lijst van de Grootste Kwakzalvers van de 20ste Eeuw hadden geplaatst. Ze eiste een verklaring van de rechtbank dat de VtdK en Renckens door de publicatie van deze lijst in het boekje Genezen is het woord niet onrechtmatig hebben gehandeld, een verbod om haar opnieuw aan te duiden als kwakzalver en een gebod tot rectificatie. Alle eisen van Sickesz werden afgewezen. De rechtbank volgde de Vereniging in haar neutrale uitleg van de term ‘kwakzalver’, die wel nutteloosheid impliceert maar niet noodzakelijkerwijs kwade trouw of oplichting, en stelde letterlijk: ‘De plaatsing van Sickesz op de lijst van kwakzalvers is dan ook voldoende gebaseerd op de feiten.’ De publicatie wordt derhalve door de rechter niet onrechtmatig geacht. Sickesz werd ook veroordeeld in de kosten van het geding.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Bestuur VtdK

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

tijdschrift - 15 juli 2019

Cees Renckens blikt terug op drie ‘chefsachen’ uit de recente kwakzalverij.

artikelen - 24 juni 2019

Kwakzalver Sports Cosmetics brengt allerlei op kruiden gebaseerde cremes aan de man en noemt zichzelf ‘bedrieglijk goed’.