Alternatieve genezer Henk Fransen kocht ondernemersprijs
Uit een uitzending van Rambam blijkt dat de Succes Award een farce is. Henk Fransen kocht zo’n Award voor alternatief genezen.
Foto: www.youtube.com
Basisarts Henk Fransen van de website Genezend Vermogen heeft zich de afgelopen maanden blij gemaakt met een dode mus, een nepprijs die te koop is. De Succes Award die Fransen vorig jaar september kreeg toebedeeld, blijkt fake te zijn, ontdekten journalisten van het tv-programma Rambam van de VARA. In hun uitzending van 13 januari lieten ze zien dat prijzen die het Nationale Business Succes Award Instituut (NBSA) uitreikt aan “de beste ondernemingen” doorgestoken kaart zijn.
De redacteuren fingeerden een bedrijfje, meldden zich aan voor de prijs, bedachten samen met het NBSA-instituut een geschikte branchenaam (Job recruitment), werden door een NBSA-medewerker in hun in scène gezette kantoor (enkele stoelen en een bureau) bezocht en beoordeeld en kregen vervolgens de ondernemingsprijs toegekend, voorzien van een uitgebreid juryrapport vol loftuitingen. Hun gefingeerde bedrijf Topp Recruitment bleek het beste te zijn in de door hen zelf bedachte categorie, zo oordeelde de jury.
Prijswinnaars moeten om hun prijs op te kunnen halen een bedrag betalen van 12.750 euro, blijkt uit de Rambam-uitzending. De Succes Award wordt sinds 2011 uitgereikt. Het tv- programma De Succesfactor van presentator Bert Kuizenga deed er zondagsmorgens op RTL7 wekelijks verslag van, onder meer met een reportage over het winnende bedrijf in een van de (meestal bedachte) categorieën. Eens per jaar wordt een hoofdprijs (100.000 euro) uitgereikt voor de beste Nederlandse onderneming. Deze wordt geselecteerd uit alle categoriewinnaars. Ex-premier Jan Peter Balkenende werd in het verleden ingehuurd voor de uitreiking van deze “grootste ondernemingsprijs van Nederland.”
Van de buis
De RTL-directie heeft het programma direct na de hilarische Rambam-uitzending van de buis gehaald. De internetsite van het programma is inmiddels verdwenen. Oude uitzendingen kunnen worden bekeken via de site van de Succes Award.
Het vage NBSA-instituut zegt er op zijn website dit van: “Na de uitzending van Rambam en het besluit van RTL om zich terug te trekken als mediapartner van het NBSA-instituut, beraden we ons nu wat dit voor onze deelnemers, onze relaties en voor onszelf betekent. Wat dit voor gevolgen heeft voor de deelnemers en de finale van de Succes Award-verkiezing editie 2016 kunnen we op dit moment nog niet overzien.” NBSA heeft de Award-selectie/nominatie voor 2017 “on hold” gezet.
Alternatieve genezer Henk Fransen meldde in september 2016 met grote trots door het Nationale Business Succes Award Instituut uitgeroepen te zijn tot winnaar in de categorie Alternatieve geneeswijzen. http://genezendvermogen.nl/nominatie-door-bussiness-succes-award/ Op 31 oktober liet hij zich uitgebreid interviewen voor het RTL-programma De Succesfactor.
Zelfgenezend vermogen
Uit het juryrapport blijkt dat “Fransen zich volgens de Nominatiecommissie ontwikkeld heeft tot een specialist in behandelingen om het zelfgenezend vermogen van mensen te versterken, in samenwerking met de reguliere geneeskunst. Fransen heeft een zeer grote kennis van behandelingen tegen kanker en onderscheidt zich door zijn grote gedrevenheid om kankerpatiënten te genezen, niet vanuit commerciële doeleinden, maar puur vanuit menslievendheid”, zo tikte de jury op, ongetwijfeld ingefluisterd door Fransen zelf. Uitsluitend topbedrijven met een voorbeeldfunctie worden voorgedragen voor nominatie, luidt de hijgerige tekst op de website van Fransen. Een tekst die na het bekijken van de Rambam-uitzending een geheel andere lading krijgt.
Fransen is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Fransen heeft een droom: de bouw van een eigen behandelcentrum voor kankerpatiënten. Dit door hem benoemde Centrum Diamant moet een beginnetje zijn en uitgroeien tot een keten van centra, liefst één per provincie. “Voor na 2018 en verder”, dagdroomt de BIG-geregistreerde basisarts. De behandelingen die Fransen op het oog heeft, zijn eind vorige eeuw ontwikkeld door dokter Pang Ming, een oosters en westers opgeleid arts, op basis van een eeuwenoude Chinese levenswijsheid: Chi Neng, schrijft Fransen. Met eenvoudige oefeningen zou het “zelfgenezend vermogen” versterkt kunnen worden, zo laat het Chinese geloof van Fransen zich eenvoudig samenvatten.
De inmiddels in Arnhem gevestigde basisarts wil voor zijn “zelfgenezende behandeling” alternatieve behandelaars inschakelen die “gespecialiseerd” zijn in niet-bewezen wijsheden zoals orthomoleculaire geneeskunde, paddenstoelenleer en merkwaardige wichelroedetechnieken. Fransen maakt het niet uit dat zijn gewonnen Succes Award volgens het programma Rambam fake blijkt te zijn. In een e-mail antwoordt hij: “Dat de prijs fake lijkt te zijn, maakt mijn visie nog niet fake. Het bericht is op Facebook 1.250 keer gedeeld, waaruit blijkt dat veel mensen graag willen dat er een samengaan van alternatief en regulier komt. Dat sterkt me juist.”
Gerelateerde artikelen
Germaanse Geneeskunde is springlevend
artikelen - 09 maart 2021Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.
Lees meerOproep aan inspectie: stop Robert Oosterling
artikelen - 01 februari 2020Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.
Lees meerHenk Fransens meditatiekwakzalverij doet ‘wonderen’
artikelen - 27 december 2018Natuurarts Henk Fransen probeert met zijn kwakzalverij niet alleen aan kankerpatiënten maar ook aan mensen met Lyme te verdienen.
Lees meer