Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 04 mei 2013

Alternatieve genezers zijn (nog) niet te straffen

Een onderbouwde juridische aanpak van alternatieve genezers door de IGZ en door justitie komt niet van de grond.

Alternatieve behandelaars met curieuze en onbewezen gezondheidsclaims kunnen daarom nog steeds ongestraft hun werk doen, blijkt uit antwoorden die minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) half april aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De valse verwachtingen die het Natuur Geneeskundig Centrum Energy Healing in Veldhoven wekt voor het genezen van kanker zijn verwerpelijk, vindt minister Schippers. De IGZ kan echter niet optreden tegen dit centrum omdat er geen meldingen van patiënten zijn ontvangen van schade door de behandeling of omdat het centrum reguliere behandeling heeft onthouden, schrijft minister Schippers in antwoorden op vragen van kamerlid Henk van Gerven van de SP.

Van Gerven stelde zijn vragen naar aanleiding van een uitzending van het SBS6-programma Undercover dat in maart op bezoek ging bij het centrum en daar registreerde hoe een undercoverjournaliste door natuurgenezer Jacob Duursma werd geadviseerd te stoppen met haar chemokuur om in plaats behandeld te worden met resonantieapparatuur en colloïdale zilver- en gouddrankjes.

De minister vindt het walgelijk wat er in Veldhoven gebeurt, maar schrijft dat patiënten hierin een eigen verantwoordelijkheid hebben. Het kwakzalvergedoe in de kliniek is niet-wetenschappelijk bewezen. Patiënten moeten zich daarom goed laten informeren, beveelt ze aan. De IGZ kan alleen optreden tegen onverantwoorde behandelwijzen van niet-BIG geregistreerden als sprake is van schade. En die meldingen zijn er niet, aldus de minister. Ze kondigt aan dat de inspectie binnenkort meer mogelijkheden krijgt om alternatieve behandelaars aan te pakken, als het Wetsvoorstel cliëntenrechtenzorg (Wcz) is aangenomen. Wanneer dat zal zijn, schrijft ze niet. Er ligt op dit moment een derde nota van wijziging van het voorstel bij de Tweede Kamer.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen aanleiding het instituut in Veldhoven aan te pakken, omdat er geen aangifte ligt van een strafbaar feit. De minister gaat wel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tippen over het instituut. De ACM gaat namelijk over de Wet oneerlijke handelspraktijken en daar vallen ook gezondheidsbehandelingen onder. De behandelingen, die het centrum in Veldhoven verricht, staan op een zwarte lijst in deze wet, zo suggereert de minister. Oneerlijke handelspraktijken is ook `bedrieglijk beweren dat een product ziekten, gebreken of misvormingen kan genezen’, zo schrijft de minister nauwgezet aan de Tweede Kamer.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

De inspectie kan gebedsgenezer Tom de Wal, die zich misdraagt als een Jomanda 2.0, niet aanpakken, stelde Pia Dijkstra, minister van Volksgezondheid tijdens het Kamervragenuurtje.

artikelen - 13 oktober 2021

Het Artsen Covid Collectief (ACC) heeft dit jaar de Meester Kackadorisprijs gekregen; de inspectie neemt het collectief nu ook onder vuur.

tijdschrift - 01 december 2020

Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.