UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 23 juli 2024

Basisarts Kim van Wetten kwakzalft onderhuids

Basisarts Kim van Wetten gelooft in de ‘autovaccin’-therapie van haar (inmiddels overleden) collega-kwakzalver, natuurarts Leendert Kunst.

Basisarts Kim van Wetten kwakzalft onderhuids

Foto: Logo van Autovaccine Therapy.

Basisarts Kim van Wetten noemt zich op haar LinkedIn-pagina ‘arts, integrale geneeskunde + natuur- en orthomoleculaire geneeskunde’, sinds 2002. Ze is bovendien gecertificeerd in de kPNI-aanpak, een theorie gebaseerd op vermeende vitamine- en mineralentekorten en het vervolgens slikken van onnodige voedingssupplementen. Kwakzalver is een betere kwalificatie vanwege deze orthomoleculaire insteek van haar werk maar vooral omdat ze patiënten behandelt met de zogeheten AV-2.0 therapie. Dit staat voor autovaccin-therapie, ‘een relatief onbekende maar effectieve behandeling voor chronische ontstekingsziekten’, legt de basisarts uit op haar website.

Van Wetten is een reizende arts die praktiseert in Bunnik, Amsterdam en in Den Haag. Patiënten kunnen via e-mail in Amsterdam een AV-2.0-therapie-afspraak maken. Ze kunnen daar op korte termijn worden ingeboekt, belooft Van Wetten. ‘Wilt u meer lezen over de AV-2.0 therapie? Bezoek dan de therapie-website’, adviseert de basisarts.

Leendert Kunst

De therapie-website is (was) van de drie jaar geleden overleden natuurarts Leendert Kunst uit het Gelderse Beltrum. Zijn website is nog steeds online. ‘We houden hiermee de informatie over de autovaccintherapie beschikbaar’, is de uitleg van Kunst-aanhangers. Basisarts Kim van Wetten is één van hen. ‘In zijn nagedachtenis’, schrijven ze op de therapie-site waar ook een In Memoriam staat over Kunst. Een ‘bijzondere en kundige arts, een prachtig mens’, lezen we.  Echter, eens kwakzalver, altijd kwakzalver. De vereniging VtdK besteedde in 1992 al aandacht aan Kunst zijn vreemde activiteiten, toen ging het om chelatietherapie.

De AV-2.0-therapie, onvervalste kwakzalverij, is een wat recenter hersenspinsel van hem. Zes jaar geleden legde hij de naam van zijn therapie – autovaccine – vast in het merkenregister in Brussel, zo vergenoegd was hij. In 2018 schreven we op deze website een artikel over de vreemde ideeën van therapie-‘uitvinder’ Kunst.

Behandeling met bloed

Kunst kwalificeerde zijn therapie als Art of Medicure, een medisch kunststukje. Op de gelijknamige website legt hij uit hoe zijn behandeling met bloed in zijn werk gaat. Bloed van de patiënt wordt afgetapt, daar wordt een zoutoplossing aan toegevoegd waarna  het geheel na schudden een tijdje wordt bewaard bij 37 graden Celsius. Het bloed wordt daarna in twaalf partjes om de paar weken, opgesloten in de bekende ‘vacutainer’-buisjes, terug geïnjecteerd, onderhuids in de lies in de buurt van lymfeklieren. Het immuunsysteem zou volgens Kunst zo een flinke oppepper krijgen.

Chronische aandoeningen als COPD, reuma of artritis, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, chronische nierziekten, chronische darmontsteking, neurologische ontstekingsziekten en de ziekte van Alzheimer zouden er volgens Kunst mee aan te pakken zijn. Leendert Kunst behandelde een honderdtal patiënten met zijn ‘autovaccinatie’-behandeling onder wie een tiental q-koortspatiënten, zo vertelde hij in 2019 aan de rechtbank Gelderland tijdens een door hem aangespannen rechtszaak tegen internist Chantal Bleeker-Rovers van het RadboudUMC

Bleeker is een van de artsen die zorg dragen voor de behandeling van ongeveer vierduizend q-koortspatiënten. Vijf jaar geleden liet ze via de media weten dat de methode van Kunst – hij was toen nog niet overleden – niet kan werken. Ze noemde Kunsts’ handelwijze ‘in potentie levensgevaarlijk en nooit wetenschappelijk onderzocht op veiligheid en effectiviteit.’ Kunst spande een rechtszaak aan tegen Bleeker en tegen de Katholieke Universiteit, als formele rechtspersoon. Hij eiste rectificatie maar werd volledig in het ongelijk gesteld.

Geen enkel bewijs

Terecht, de feiten spreken immers voor zich. Er is geen enkel bewijs dat de methode werkt. De observaties/beweringen van Kunst zijn de enige aanwijzingen, publicaties hierover zijn er echter niet. In PubMed is geen publicatie over de methode te vinden en de naam Kunst is ook niet in dit medische databestand terug te vinden.

Basisarts Kim van Wetten gebruikt de aftaptherapie van Kunst terwijl ze op haar website schrijft dat haar behandelingen Evidenced Based Medicine zijn en dat ‘best beschikbare wetenschappelijk onderzochte bewijs van effectiviteit geldt voor al mijn behandelingen.’ De webredactie heeft Van Wetten per e-mail gevraagd hoe deze discrepantie is te rijmen met haar AV-2.0-behandeling. De basisarts heeft niet gereageerd.

Van Wetten houdt praktijk in Bunnik, Amsterdam en Den Haag. In Bunnik is haar praktijk – niet geheel toevallig – gevestigd in het kantoorgebouw van het World Health Laboratories waar vooral alternatieve behandelaars bloed- en urineonderzoeken laten doen om (vooral vermeende) vitamine- en mineralentekorten op te sporen.  De eigenaar van het pand/kwakzalverlaboratorium is (was) klinisch biochemicus Emar Vogelaar. Er is op deze website verschillende malen over hem geschreven, omdat hij in zijn laboratorium allerlei onzintests uitvoerde en die ook nog eens declareerde bij zorgverzekeraars zonder daarvoor benodigde aanvraagformulieren.

Laboratorium draait door

Vogelaar is vorig jaar overleden. Zijn laboratorium blijft doordraaien, hebben werknemers bekend gemaakt. Vogelaar was, samen met reumatoloog René Tisscher, eigenaar van het European Nutriënten Laboratory (ELN), inmiddels omgedoopt tot het eerder genoemde WHL. Tisscher is ook een bekende van de vereniging vanwege zijn grote hang naar kwakzalverij.

Basisarts Van Wetten houdt een paar dagen in de week praktijk in de Amsterdamse vestiging van IMC Visana, wat staat voor integraal medisch centrum. Het centrum is een kwakzalversnest. Ze werkt daar samen met veel alternatieve – lees kwakzalverij – therapeuten zoals osteopaten, holistische en orthomoleculair behandelaars, enkele acupunctuur- en cupping-therapeuten en een voetreflextherapeut. Niet onvermeld mag blijven dat Eva Noorda, voormalig  chirurg-oncoloog  van het Isala ziekenhuis, ook praktijk houdt bij dat IMC Visana, in de vestiging in Amsterdam en die in Zwolle. Haar naam is gevallen in een informatief artikel over de valkuilen van integratieve zorg dat begin dit jaar op deze website is gezet.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 20 januari 2018

Leendert Kunst behandelt Q-koortspatiënten door met afgetapt bloed te rommelen.