Belgische Levensschool onder vuur
De Belgische Levensschool, een kwakzalveropleidingsinstituut met leslokalen in een fraaie abdij in Tongerlo, ligt onder vuur.
De Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) in Antwerpen, het Vlaamse equivalent van de gezondheidsinspectie, heeft half februari bij het parket van Turnhout een klacht ingediend. De Levensschool geeft les over een gevaarlijke en verderfelijke kankertherapie en dat is (mogelijk) strafbaar, blijkt uit onderzoek van de commissie. De school doceert de zogeheten Germaanse Geneeskunde van de uit het ambt gezette Duitse arts Ryke Geerd Hamer en zet zo aan tot “onwettige uitoefening van de geneeskunst.”
Hamer houdt er vreemde praktijken op na. Hij meent dat kanker wordt veroorzaakt door een emotionele shock, een traumatische ervaring of een conflict. Wanneer dat conflict wordt opgelost, verdwijnt kanker als sneeuw voor de zon. Reguliere kankertherapie zoals chemokuur is daarom niet nodig, meent Hamer. Toen er zo’n twintig jaar geleden doden vielen door zijn extreme kwakzalversideeën werd hij uit het Duitse artsenregister geschrapt. Hamer bleef echter behandelen en moest daarvoor diverse keren gevangenisstraffen uitzitten, eerst in Duitsland daarna in Frankrijk waarheen hij was verhuisd. Hamer is ook Frankrijk ontvlucht en woont sinds 2006 in Noorwegen, in de anonimiteit.
De Vlaamse gezondheidsinspectie was op het spoor van de kwakzalverlessen op de Levensschool gezet door een publicatie begin februari 2016 in het dagblad De Morgen. De Levensschool is een begrip in het Vlaamse alternatieve circuit. Het instituut biedt opleidingen aan tot gezondheidsconsulent (vier jaar) en tot voedingsconsulent (twee jaar). Verder zijn er korte cursussen tot bachbloesem-consulent, tot kruidenleertherapeut en tot voetreflexoloog. Honderden mensen hebben de afgelopen jaren bij de school kwakcursussen gevolgd.
Tijdens de cursus gezondheidsconsulent worden de “vijf biologische natuurwetten” van de Nieuwe Germaanse Geneeskunde van Ryke Hamer besproken, ontdekte De Morgen-journalist Joël de Ceulaer, een groot hater van kwakzalverij. De Ceulaer heeft de Levensschool al enige tijd in het snotje. In 2013 schreef hij ook al een negatief artikel over de Germaanse lessen op de school, in het Vlaamse dagblad De Standaard waar hij toen werkte. In 2005 kreeg De Ceulaer, op dat moment nog werkzaam bij maandblad Knack, de Zesde Vijs-prijs van de Vlaamse zustervereniging Skepp, vanwege zijn “kritische artikelen over pseudowetenschappen”.
De Levensschool wordt al zo’n tien jaar officieel erkend door de Vlaamse overheid. Cursisten kunnen daarom de helft van het inschrijfgeld terugkrijgen van de overheid. Ondanks de ingediende klacht zal deze subsidiëring echter niet worden stopgezet, heeft de Vlaamse minister Philippe Muyters gezegd, nadat hierover half februari vragen in het Vlaamse parlement waren gesteld.
Een van de vragenstellers (aan gezondheidsminister Maggie De Block) was kamerlid Dirk Janssens van de Open Vld (Vlaamse liberalen en Democraten): “Hamer raadt alle patiënten, ook kankerpatiënten, actief af om zich door een echte arts te laten behandelen en evidence based geneeskunde zoals chemotherapie, toe te passen. Zijn behandelingsmethode is pure kwakzalverij en betekent dus een gevaar voor de gezondheid van patiënten die ernstig ziek zijn”, stelde Janssens, die met zijn vragen de gezondheidsinspectie tot actie dwong.
Of de minister een extra zetje heeft gegeven om de aangifte de deur uit te doen? Maggie De Block is 25 jaar huisarts geweest en kreeg in 2014 de Zesde Vijs van het Vlaamse Skepp vanwege haar strijd tegen het paranormale en tegen pseudowetenschap.
De Levensschool stelt in een reactie “ten onrechte in een slecht daglicht te zijn gesteld. We begrijpen niet wat auteur De Ceulaer bezield heeft. We zijn geen volgelingen van Hamer. We erkennen wel dat emotionele conflicten een rol kunnen spelen bij kanker. In het vak PNS (psycho-neuro-somatiek) wordt daarom ingegaan op de relatie tussen emotionele conflicten en de gezondheid van de mens. De controversiële theorie van Geerd Hamer komt daarbij ook aan de orde”, schrijft directeur/oprichter Rob Vaes in een brief op de website van zijn Levensschool.
Er zijn ook in Nederland adepten van de Germaanse Geneeskunde:
- Selfmade manager Bert van Grondelle uit Rotterdam, ook erkend tenenlezer, geeft sinds 2012 cursussen over Germaanse Geneeskunde. Hij pikte zijn kennis onder meer op bij cursussen in Duitsland en Oostenrijk.
- Hydrogeologe Mies Kloos-Raasveldt, die in de loop der jaren op het spirituele pad is geraakt, heeft een praktijk in Roosendaal. In 2005 begon zij de vierjarige opleiding voor gezondheidsconsulent aan de Vlaamse Levensschool in Tongerlo. Daar hoorde ze voor het eerst over het werk van Ryke Geert Hamer en over zijn biologische wetmatigheden.
- Kitty Vromen (na de havo op het spirituele pad geraakt. Citaat: “Ik leer mensen hoe ze zichzelf kunnen genezen… ”) geeft in haar centrum 1frissewind in het Limburgse Maria Hoop cursussen over biologische schokken, volgens het Hamer-kompas.
Gerelateerde artikelen
OM eist zes jaar gevangenisstraf tegen kwakzalverarts Wim Huppes
artikelen - 27 november 2024Wim Huppes, een in 2016 uit het BIG-register geschrapte internist, moet zes jaar de gevangenis in voor zware mishandeling en oplichting, is de eis van het OM. Zijn geklooi met een zelf verzonnen lichttherapie bezorgde kankerpatiënten helse pijnen en geen genezing: ze overleden.
Lees meerHelft boeken over kankergenezing op Amazon misleidend
artikelen - 26 november 2024Buitenlandrubriek met o.a.: Helft boeken over kankergenezing op Amazon misleidend / India krijgt ‘super speciality courses’ in homeopathie.
Lees meer‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag
artikelen - 26 augustus 2024Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Pets-therapeut’ Hongchi Xiao twee keer veroordeeld voor doodslag / Amerikaanse chiropractor geeft verzekeringsfraude toe.
Lees meer