Door: de Webredactie | Geplaatst: 20 februari 2012

Belgische Skepp wint hoger beroep tegen Robert Gorter

Het Hof van Cassatie van België in Brussel heeft onze Belgische zustervereniging Skepp in het gelijk gesteld en een eerdere uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen vernietigd.

Belgische Skepp wint hoger beroep tegen Robert Gorter

Het Hof in Antwerpen oordeelde in juni vorig jaar dat de Skepp, in de persoon van twee van haar leden, voorzitter Willem Betz en redactielid Luc Bonneux, de Nederlandse Robert Gorter geen kwakzalver meer mochten noemen. Om te komen tot dat arrest, zo oordeelt het Hof van Cassatie nu, hebben de appelrechters in Antwerpen niet alle aspecten in de juiste context geplaatst. In de ogen van het Hof kunnen beide Skepp-leden namelijk ondubbelzinnig aantonen dat ‘de verweerder Gorter gedreven door geldgewin het niet nauw neemt met het al dan niet voorhanden zijn van een wetenschappelijk bewijs voor de werking van de aangeboden therapieën’, aldus zes raadsheren van het hof in een zevenpagina dik arrest.

Door deze cassatie-uitspraak komt een eerdere uitspraak, namelijk dat de vereniging Skepp Gorter geen kwakzalver mag noemen, te vervallen. Het Hof van Beroep in Brussel moet die zaak opnieuw gaan bekijken, oordeelt het Hof van Cassatie nu.

De Belgische zaak, die deels gaat over de juridische interpretatie van het begrip kwakzalver, vertoont grote gelijkenis met de juridische strijd hier in Nederland tussen de alternatieve arts Maria Sickesz en de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Sickesz meent hartziekten, maagzweren, schizofrenie, autisme en depressies te kunnen genezen door manipulatie van de wervelkolom. Ook deze zaak sleept zich al jaren voort. De raadsman van Sickesz heeft een bezwaarschrift ingediend, een mondeling behandeling dient vermoedelijk over enkele komende maanden in het gerechtshof in Den Haag.

De Belgische Gorter-zaak is een langslepende kwestie met onder meer als inzet vrijheid van meningsuiting en een juridische interpretatie van de begrippen kwakzalver en kwakzalverij. Gorter, die een basisartsopleiding heeft gevolgd op de Universiteit van Amsterdam (UvA), behandelt in zijn kliniek in Keulen kankerpatiënten met onbewezen therapieën als hyperthermie en dendritische celtherapie. Het zijn behandelmethoden waar onderzoek naar wordt gedaan, maar de werkzaamheid ervan is niet wetenschappelijk getest. Er kunnen hierdoor geen uitspraken worden gedaan over de werkzaamheid, zoals Gorter wel doet, schrijft het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) op zijn website.

Het is veel te vroeg om te spreken van een doorbraak en te suggereren dat dit soort behandelingen nu al succesvol kan worden toegepast, zoals Gorter die in zijn kliniek in praktijk brengt, vindt het KWF.

Een van de grote aanhangers van Gorter was tot voor kort freelance journalist Kees Braam bij wie in 1995 tong- en keelkanker werd ontdekt. Hij onderhoudt samen met enkele lotgenoten een website. Gorter is kort geleden zijn grootste fan kwijt geraakt, laat Braam op zijn website weten.

‘We krijgen heel vaak de vraag voorgelegd of dr. Robert Gorter een betrouwbare arts is. Eerder antwoordde ik altijd ja maar zei ik er ook altijd bij: hij is een wat apart type arts, hij is nogal excentriek maar als je daar doorheen kijkt dan is het een betrouwbare, betrokken en deskundig arts. Maar mijn ervaringen en vooral de ervaringen van veel patiënten met hem zijn nu ronduit negatief de laatste tijd. En op dit moment moet ik die vraag dus helaas beantwoorden met nee. Dr. Robert Gorter is geen betrouwbare arts’, zo lezen we als conclusie na enkele bezoeken van Braam aan de kliniek in Keulen.

Gorter noemt zich antroposoof en oncoloog. In 2005 publiceerde het Belgische Skepp een kritisch artikel over het alternatieve centrum voor kankerbehandeling van Gorter in Keulen. Gorter eiste rectificatie van dat stuk dat overigens nog steeds op de website staat van Skepp. Ook diende hij een schadeclaim in van 25.000 euro. De eis van de alternatieve genezer werd in eerste instantie afgewezen. In hoger beroep in Antwerpen werd Gorter echter in gelijk gesteld. De twee Skepp-leden vroegen vorig jaar in Brussel bij het Hof van Cassatie vernietiging van dit vonnis van het Antwerpse Hof. Die uitspraak ligt er nu, de hele kwestie begint weer van voren af aan, in Brussel.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 31 januari 2023

Nederland erkent de Duitse Heilpraktiker niet, kosten zoals voor een hyperthermiebehandeling zijn niet aftrekbaar van de belasting.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 28 oktober 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kankerpatiënten lopen met alternatieve behandelingen verhoogde kans op overlijden.