BIG-register kent chiropractor Van der Kuil niet
Chiropractor Ronald van der Kuil uit Lisse grossiert in rare titels en het BIG-registernummer dat hij gebruikt, bestaat niet.
Foto: https://www.youtube.com/watch?v=m-0sGnf4_i8
Ronald van der Kuil, specialist in functionele neurologie, staat er op zijn visitekaartje en onder zijn e-mails en brieven. Achter zijn naam staat, in slagorde opgesteld, een aantal niet bestaande, dikdoenerige titels: DC DACNB, FACFN, FABVR, FABNN, M.sc., PT. Jaren geleden stond er ook nog dr. voor; titelfraude. Die titel heeft hij – erop gewezen- verwijderd.
Onder al het titelfraais prijkt als toetje: BIG nr. 9034252004. En dat is formeel valsheid in geschrifte. Van der Kuil mag zich niet ‘in die hoedanigheid profileren’ omdat hij niet in het BIG-register staat ingeschreven, al jaren niet meer, bevestigt het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) van het volksgezondheidsministerie VWS desgevraagd. De zoekmachine van het BIG-register kent het nummer en dus ook R.A. van der Kuil niet. De melding luidt: ‘Er zijn geen resultaten gevonden’. Het BIG-nummer dat Van der Kuil gebruikt is zijn oude nummer van meer dan vijf jaar geleden. Hij stond indertijd ingeschreven als fysiotherapeut.
Van der Kuil beweert onterecht uit het BIG-register van fysiotherapeuten te zijn verwijderd. Hij – net 70 geworden – meent volledig aan alle eisen en criteria te voldoen voor (her)registratie. Hij beweert een procedure te hebben aangespannen tegen de CIBG-beslissing. ‘Ik blijf intussen mijn BIG-nummer aanhouden’, laat hij weten.
De Haagse rechtbank zou hem en zijn advocaat hebben uitgenodigd voor een gesprek, maar daar is het vanwege de corona-crisis nog niet van gekomen, schrijft Van der Kuil in een e-mail aan de webredactie. De chiropractor uit Lisse komt echter niet met bewijzen over de brug, vragen hierover beantwoordt hij niet.
Chiropractor
Het BIG-register kent het begrip chiropractor niet. Het is een niet erkend vakgebied. In Nederland is er geen erkende opleiding voor chiropractor. Chiropractors met een praktijk hier zijn meestal Engelsen of Amerikanen en hebben hun diploma in het buitenland behaald. De officiële instantie NVAO erkent deze (buitenlandse) chiropractordiploma’s niet, en dus ook niet de titulatuur die chiropractors er aan hangen.
Chiropractor Van der Kuil, die de suggestie wekt neurologie-specialist te zijn, koketteert met kul-titels. We lopen de titelparade van Van der Kuil even langs. DC staat voor Doctor of Chiropractic; DACNB voor Diplomates of the American Chiropractic Neurology Board (DACNB), FACFN is de afkorting van Fellowship status of the American College of Functional Neurology, FABVR van Fellow of the American Board of Vestibular Rehabilitation en FABNN van Fellow of the American Board of Neurochemistry and Nutrition. PT staat voor physiotherapist. Samenvattend: het is niet meer dan een vermelding dat hij lid zou zijn van enkele Amerikaanse chiropractorclubs.
De chiropractor uit Lisse vindt dat hij gespecialiseerd is in ‘leer- en gedragsproblemen, functionele geneeskunde en functionele neurologie’. Hij duikt in het gat van vaak schimmige en moeilijk definieerbare klachten zoals oorsuizingen, duizelingen en andersoortige – vaak zelfherstellende – verstoringen van het evenwichtsorgaan, het binnenoor. Van der Kuil beweert in de loop der jaren duizenden patiënten te hebben geholpen, uit binnen- en buitenland. En nog steeds heeft hij een drukke agenda, de hele week door. Zijn klanten hebben het over neuroloog, dokter Van der Kuil.
Hij zelf laat op de website van zijn supplementenbedrijf Macrogenix weten dat hij een academische opleiding heeft genoten in binnen- en buitenland. Dat academische gehalte blijkt echter dunnetjes. Van der Kuil studeerde een blauwe maandag biochemie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Of hij dat heeft afgemaakt (mogelijk, het zou die verwijzing M.Sc. kunnen verklaren, red.) is niet duidelijk.
In Engeland pikte hij in de jaren tachtig chiropractorkennis op, echter bij een niet-universitaire (chiropraxie)instelling.
Niet bekend in Nederland
Op het Amerikaanse chiropractor Carrick Institute in Cape Carnaval (Florida) heeft hij vervolgens een studie ‘functional & vestibular neurology’ gedaan, een discipline die in (neurologisch) Nederland niet bekend is. In de VS zou hij ook orthopedie hebben gestudeerd en zich hebben gespecialiseerd in de radiologie, laat hij op zijn eigen website weten. Vreemd, zonder enige medische basisopleiding.
Van der Kuil is trots op zijn niet bestaande vakgebied en zijn bedrijf, hij wijdt er zelfs een eigen bedrijfsblad aan, NeuroFlits, door hem gefinancierd en inhoudelijk bedacht. Advertenties in het blad prijzen zijn eigen producten aan, voedingssupplementen. Dit gebeurt al bijna vier jaar, bevestigt de maker van het blad, tekstbureau Blitz in Wateringen. Het blad wordt verspreid onder relaties en (ex-)patiënten van Van der Kuils
bedrijf.
We hebben op deze website bijna tien jaar geleden al eens geschreven over fysiotherapeut Ronald van der Kuil en zijn alternatieve behandelingen onder meer over zijn troetelkindje GyroStim. Het eerste exemplaar in Europa van dit in de VS ontwikkelde apparaat zou bij hem in Lisse staan, pochte hij indertijd.
Het artikel kreeg echter de handen van Van der Kuil niet op elkaar. Hij betaalde tot tweemaal toe verschillende advocaten voor het schrijven van intimiderende brieven waarin verwijdering van het artikel op deze website werd geëist. Ook diende Van der Kuil een klacht in tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en tegen de webredactie, wegens smaad/laster. De Politie Eenheid Den Haag, Team Noordwijk nam vijf jaar geleden – drie jaar na publicatie van het artikel op de website – contact op met de vereniging. Tot een onderzoek is het echter nooit gekomen, het artikel staat nog steeds op deze website.
GyroStim
Van der Kuil timmert (ook internationaal) aan de weg met de GyroStim. De naam van het apparaat staat in grote chocoladeletters op de gevel van zijn kantoorruimte in Lisse. Daarnaast staat in grote letters Van der Kuil en Functional Neurology Instituut, een hoogdravende kwalificatie voor een chiropractorpraktijk met enkele vreemde apparaten waaronder dat draai- en schudapparaat GyroStim.
Met deze ‘bijzondere medische stoel’ zijn veel klachten te behandelen van traumatische hersenbeschadigingen (TBI), whiplash, migraine, MS, Parkinson, Alzheimer tot gedrags- en leerproblemen, claimt Van der Kuil. Deze volledig computergestuurde meer-assige roterende stoel zou verstoringen van het evenwichtsorgaan en daaraan gekoppelde neurologische functies kunnen verhelpen.
Het in de VS ontwikkelde apparaat is echter niet goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten FDA voor behandeling van patiënten, waarschuwt GyroStim in Colorado Springs – nota bene zelf – op zijn bedrijfswebsite.
Hier is alle reden voor. De medische claims die aan het apparaat worden gehangen hebben geen enkele wetenschappelijke basis. De zoekmachine van het medische databestand PubMed kent GyroStim niet. De Amerikaanse website Science Based Medicine kwalificeerde het apparaat jaren geleden als kwakzalverij.
Amerikaanse neurologen in Chicago sloten zich daar recentelijk bij aan en wijzen ook nog eens op de neurologische risico’s – onder andere nekklachten – die het rondtollen kan hebben.
Geen diagnostische waarde
Neuroloog Rien Vermeulen, emeritus hoogleraar AMC en oud-bestuurslid van de VtdK, zegt hier desgevraagd over: ‘Het gaat om neurologische klachten die deze chiropractor niet kan beoordelen. Hij gebruikt indrukwekkende apparatuur die geen diagnostische waarde kan hebben. Hij past therapieën toe bij patiënten die een grote kans hebben op spontaan herstel. Zeer ergerlijk dat dit zo maar kan.’
De chiropractor in Lisse doet aan koppelverkoop. Hij heeft op hetzelfde adres al dertig jaar het supplementenbedrijf Macrogenix. Dit maakt voedingsproducten voor mensen maar ook voor honden en paarden. Van der Kuil schrijft bij een GyroStim-behandeling onder meer het ‘zelfontwikkelde’ product XO-7 voor. Het is een drankje met hoogwaardige zalmolie van speciaal geselecteerde zalm uit de Barentszzee. Met rozemarijnsmaak. Het bedrijf XO Pharma Oils in Urk produceert de XO-producten die Van der Kuil verkoopt.
Het visbedrijf heeft geloof in de ‘medische’ strapatsen van Van der Kuil. Ervaringen met patiënten van het Functioneel Neurologisch Instituut in Lisse hebben onder meer uitgewezen dat toepassing van de XO-7 zalmolie leidt tot een aanzienlijke vermindering van specifieke klachten, schrijft het bedrijf op zijn website.
Zonder overigens enige wetenschappelijke bewijsvoering daarvoor te vermelden. We lezen verder: ‘Het gaat hierbij onder andere om patiënten met breinproblemen, zoals traumatic brain injury (TBI) en Parkinson. Ook bij kinderen met gedrags- en leerproblemen en patiënten met a-typische huidaandoeningen en eczeem worden goede resultaten geboekt, net als bij mensen die leiden aan tinnitus (oorsuizingen), hyperacusis (geluiden als onaangenaam of pijnlijk ervaren) en oogontstekingen.’
En zie: Chiropractor Ronald van der Kuil uit Lisse is sinds kort medebestuurder (eigenaar) van dit Urkse visoliebedrijf, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.
Naschrift 11 oktober 2021: Opnieuw in BIG-register opgenomen
Voor de volledigheid.
Fysiotherapeut Ronald van der Kuil, twee jaar geleden door de overheid uit het BIG-register geschrapt, is er op wonderbaarlijke wijze in geslaagd opnieuw in het officiële register te worden opgenomen.
Gerelateerde artikelen
Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, 2020 nr. 3
tijdschrift - 05 januari 2021(Om technische redenen is de pdf van het tijdschrift alleen per desktop te zien en nog niet per mobiel of tablet – hier wordt aan gewerkt) Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwalzalverij, jaargang 131, 2020, nr. 3: * Jaarvergadering 2020, pag. 1* Jaarrede 2020 van de voorzitter, pag. 6 * Afscheidscauserie, pag. 9 * Juryrapport […]
Lees meerMinister van Ark (VVD) sauveert kwakzalvende artsen bij herregistratie
tijdschrift - 01 december 2020Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.
Lees meerBIG-update: nieuwe titeIs en oud zeer
tijdschrift - 01 december 2020De IGZ moet de termen ‘geneeskundige’ en ‘therapeut’ beoordelen voor wat zij zijn: misleidend en een vorm van titelfraude.
Lees meer