UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 14 augustus 2024

BMR-methodes warrige lariekoek

Tientallen therapeuten claimen met BMR (Body Mind Release of Body Mind Reset) psychische klachten als burn-out en angststoornissen te kunnen aanpakken.

BMR-methodes warrige lariekoek

Foto: De logo's van twee BMR-aanbieders

BMR-therapie waait in verschillende varianten over Nederland heen. Cursussen worden gegeven en tientallen therapeuten/coaches zijn de afgelopen jaren opgeleid door de uitvinders. Vilna van Betten uit Voorburg, met een bachelor orthopedagogiek, heeft haar ‘vondst’ Body Mind Reset (BMR) in 2018 als merk neergelegd in Brussel en – actief als ze is – in juli vorig jaar omgedoopt tot iets dichter bij huis, de Vilna-methode. Fysiotherapeut Hans de Waard is de bedenker van iets vergelijkbaars, Body Mind Release (BMR). De Waard, eens opgeleid als fysiotherapeut, houdt kantoor in Heesch, bij Oss. Ook hij registreerde zijn BMR, de release-variant, bij het Europese merkenregister. In april 2020, iets later dus dan Van Betten.

Met de BMR-methoden zouden psychiatrische/medische aandoeningen aan kunnen worden gepakt, claimen de uitvinders zonder adequate bewijsvoering te overleggen. En dan hebben we het volgens het BMR-behandellijstje van beide uitvinders over psychische klachten, burn-out, stress, gedragsproblemen, PTSS, eetstoornissen, depressie, angst- en angststoornis en traumaverwerking.

Het zijn onbewezen kwakzalverijclaims waarbij ongeschoolde therapeuten zich bewegen op vaak ingewikkeld medisch/psychiatrisch terrein. Enkele geraadpleegde psychiaters hebben niet eerder van beide BMR-methoden gehoord, serieuze onderzoeken naar de effectiviteit ervan zijn er niet. Het medische databestand PubMed kent beide BMR-methoden en ook hun uitvinders niet, waarmee de geloofwaardigheid tot nul is gereduceerd.

Emile Ratelband

Beide BMR-methoden hebben veel weg van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), de techniek die tsjakka-patatboer Emile Ratelband in de jaren tachtig uit de VS naar Nederland haalde. Inmiddels emeritus-hoogleraar psycholinguïstiek Willem Levelt bestempelde NLP twintig jaar geleden in het blad Skepter als ‘lariekoek’. Een etiket dat eigenlijk ook op beide BMR-varianten moet worden geplakt.

Des te vreemder is het dat de officiële overheidsinstantie UWV gebruik maakt van BMR-therapeuten in het kader van re-integratie trajecten. We hebben eerder op deze website geschreven over de verfoeide STAP-regeling van UWV waarmee kritiekloos kwakzalverij werd gefinancierd. UWV heeft als enige onderbouwing achter toepassing van BMR – de release-variant – een extreem hoog wij-van-wc-eend-gehalte onderzoekje. We komen hier later op terug.

Eerst wat info over de reset-variant, de Vilna-methode van Vilna van Betten. Met deze BMR-methode zetten we ‘jou op de fast track naar volledige heelheid!’, belooft ze op haar website. Met haar aanpak zou je ‘in een week vrij zijn van alle mentale en fysieke klachten als angsten, depressie, vermoeidheid, onzekerheid tot burn-out, fybromyalgie, Lyme, enz.; snel, makkelijk en effectief’, belooft ze: ‘Mijn methode is het resultaat van jarenlange ervaring, educatie en wetenschappelijk onderzoek. Het is een perfecte blend van inzichten uit de medische wetenschap, oosterse geneeswijzen, energetische geneeskunde en neurowetenschap.’ Referenties voor deze brede blufclaims noemt ze niet.

Kwamtumfysica

Van Betten dook na haar propedeuse orthopedagogiek in het NLP-gedoe en deed een cursus ‘kwantumfysica’. Wel een van de koude grond bij een Amerikaans warhoofd, chiropractor Joe Dispenza en niet bij een serieuze natuurkundige. Er zijn volgens Van Betten drie oorzaken voor psychische en medische klachten. We lezen hierover op haar website die is gevuld met vele onbegrijpelijke teksten: ‘Geconditioneerde aangeleerde gewoontes en/of overtuigingen, onderdrukte emoties en freezes (onopgeloste trauma). Kortom daar waar jij jezelf ‘kwijt’ geraakt bent en niet meer heel bent. De Body & Mind Reset zet op het diepste niveau meerder complexere trauma’s om in goed stromende energie.’

Van Bettens methode is een combinatie van NLP, EFT, EMDR, kinesiologie, ademwerk, systemisch werk en energetische geneeskunde’, legt een opgeleide in de BMR-methode van Van Betten uit op haar website. Zelf omschrijft Van Betten op haar LinkedIn-pagina haar samenraapsel van kwakzalverijmethoden als volgt: ‘De Vilna-methode draait om een krachtig principe uit de kwantumfysica dat al jouw cellen zijn opgebouwd uit pure energie en deze energie heeft een trilling. Wanneer die trilling verstoord is, krijg je te maken met klachten. Je wil het anders maar het lukt je niet. Dit komt omdat een van deze oorzaken nog in je onbewuste celgeheugen ligt, als een trilling. Die oorzaak kun je resetten en terugbrengen naar de juiste frequentie. Een krachtig principe uit de kwantumfysica: hierdoor ‘delete’ je als het ware het celgeheugen en ervaar je geen belemmeringen of klachten meer.‘

Einde van een onbegrijpelijk citaat, een van de vele.

Onveilig

Op haar LinkedIn-pagina vertelt Van Betten: ‘95% van de mensen die hun ouders als kil, afstandelijk of zelfs onveilig beschrijven, ontwikkelen op latere leeftijd heftige aandoeningen, zoals kanker, blijkt uit een Harvard-onderzoek waarbij mensen 35 jaar achtereen zijn gevolgd.’  Een referentie naar deze studie geeft ze niet. Wel heeft ze uit de studie opgepikt dat ‘in een liefdevolle vergeving er geen daders of slachtoffers zijn.’ Ze concludeert: ‘Zoveel oorzaken van klachten in het heden, liggen dus in het verleden. Dat kan het verleden van dit leven zijn, maar ook dat van jouw voorouders. Dit is ongelofelijk, toch? Daarom vind ik het zo ontzettend belangrijk dat we helen.’

Vilna van Betten op haar LinkedIn-pagina: ‘Het raakt me diep hoe ons werk, zelfs als het complementair is aan de huidige medische benadering, vaak wordt weggezet als kwakzalverij of als zweverig’.  

Zoals veel kwakzalvers raakte Van Betten in psychische problemen, zo’n twintig jaar geleden. Ze sloeg zich er doorheen met gevolg dat ze nu meent een oplossing te hebben gevonden die breder uitgerold moet worden. Ze schrijft: ‘Die transformatie die ik heb mogen ervaren, dat gun ik je zo. Een transformatie van angst, pijn en ziekte naar een vrij leven.’

Happy healers

Vilna van Wetten heeft nog op 6 augustus een gratis webinar gegeven over haar methode. ‘Happy Healers die opgeleid zijn tot VM-expert en VM-teacher verzorgden deze.’ De komende maanden zijn er ook nog verschillende nascholingscursussen.

Is BMR-kwakzalfster Van Betten succesvol? Ze vindt van wel: ‘Inmiddels hebben meer dan duizenden mensen met succes mijn Vilna-methode en happy healingprogramma toegepast.’ Twee jaar geleden verscheen haar boek ‘Heel’ over haar Vilna-methode met een uitleg en de wetenschappelijke onderbouwing erachter’, schrijft ze in een e-mail aan de webredactie. Ze is bereid het boek op te sturen. ‘Meerdere artsen hebben het boek in de wachtkamer liggen en werken ermee en verspreiden het onder de artsengemeenschap. Hun namen mag ik vanwege privacy-redenen niet noemen.’

Tja.

Bij de Vilna-methode ligt de nadruk op ‘snel komen tot de kern zonder oeverloos te praten over het verleden’.  Deze kwalificatie is een bruggetje naar de andere BMR-methode van uitvinder Hans de Waard, waarin de R staat voor release. Een unieke methode die je – in zeven sessies – helpt gericht de innerlijke oorzaak van levensklachten aan te pakken, is de belofte. ‘Niet meer praten maar doen! Loslaten’, is de slogan Van De Waard waarmee hij zijn BMR-methode aan de man brengt. Praten maakt de problemen alleen maar erger, is zijn idee. Ook De Waard schreef een boek over zijn BMR-methode, vier jaar geleden.  Hij kwam al vroeg in zijn leven in de psychische problemen. ´Ik had veel last van vreemde, onplezierig aanvoelende energieën om mij heen´, beschrijft hij.

Beperkende gevoelens

Zijn idee is simpel, iets te simpel. Samenvattend: in iemands leven gebeuren er allerlei prettige en onprettige dingen die het lichaam uit balans brengen. In De Waards woorden: ‘Wist jij dat het overgrote deel van onze levensklachten direct of indirect veroorzaakt wordt door beperkende gevoelens, overtuigingen, angsten en onbewuste programmeringen?’ BMR-therapeuten gebruiken onder meer een kinesiologische testmethode (het meten van spierspanningen) om de oorzakelijke ballast in kaart te brengen. Kinesiologie valt in de categorie kwakzalverij.

Wanneer je zaken als ‘beperkende gevoelens, angsten en overtuigingen’ die je gezondheid hebben beïnvloed, herkent en in kaart hebt gebracht dan weet je ook wat je moet loslaten´, schrijft hij op zijn website. Het is de basiskreet van De Waard, zijn tsjakka. We lezen: ‘Laat het belastende verleden los met Body Mind Release en haal jouw positieve gevoelens – die je kwijtgeraakt bent – weer terug.’ De basale handgrepen zijn mediatieve, rust creërende momenten en luisteren naar slaapverwekkende stemmen en vooral mooie momenten ‘voorhalen’.

Hoe dit selectieve loslaten in zijn werk gaat, zonder (erover) praten, weet De Waard, daarnaar gevraagd, niet uit te leggen. Ook de kreet ‘doen’ in zijn slogan krijgt tijdens een telefoongesprek met hem, geen nadere uitleg. Er komen tijdens het korte gesprek slechts onbegrijpelijke woorden uit zijn mond. Ze kenmerken ook de vele teksten op zijn website, de website van een ‘creatieve, autodidactische, fanatieke, oplossingsgerichte filosoof, gezegend met een aantal specifieke kwaliteiten’, luidt de omschrijving van zichzelf.  

BMR-cursussen

Succes kan hem niet worden ontzegd. De Waard heeft inmiddels tientallen BMR-therapeuten verspreid door het land opgeleid en via jaarlijks verplichte bijscholing aan zich gekoppeld, blijkt uit een kaartje op zijn website. Een BMR-basiscursus duurt zes dagen, prijs 2600 euro. Op ‘HBO niveau’, vindt hij zelf. En er is nog eens 1300 euro nodig voor een ´erkende topopleiding tot BMR-master.

Een BMR-master kan de moeilijke gevallen aanpakken. De Waard legt op zijn website uit: ‘Bepaalde klachten verdienen extra kennis, vaardigheden en aandacht. Naast de bekende beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten kunnen mensen – vaak zonder dit bewust te weten – flink last hebben van zware negatieve ballast. Denk hierbij aan: energetische koorden, energetische vervuilingen, projecties, et cetera. Ook kunnen mensen veel ballast van elkaar overnemen. Vaak vanuit een zogenoemd – onbewust – reddersprogramma. Een BMR-master herkent de specifieke symptomen van deze energetische lasten en beheerst alle tools om deze gericht bij jouw cliënt weg te halen. Met deze vervolgopleiding word jij een ware loslaatspecialist.’

Einde van het onbegrijpelijke citaat.

UWV doet mee

BMR-uitvinder Hans de Waard heeft zijn lariekoek-methode de UWV (Uitvoeringsorganisatie van de Wet arbeid en zorg) binnen gekletst.  De uitvoeringsorganisatie schakelt BMR-therapeuten in bij re-integratietrajecten, is te lezen op de UWV-website. Een woordvoerder van UWV bevestigt desgevraagd dat er met de BMR-winkel van De Waard – Body Mind Release Nederland – jaren geleden een raamovereenkomst is afgesloten. Ze schrijft: ‘In het inkoopkader vragen wij maatwerk voor de cliënt en beschrijven wij geen methodieken. De bedrijven moeten ook alle dienstverlening kunnen leveren die wij vragen. En dat is meer dan alleen BMR. Na beëindiging van de re-integratiedienst of scholing, beoordelen we of dat resultaat gerealiseerd is. Jaarlijks toetsen wij of de bedrijven waarmee wij raamovereenkomsten hebben afgesloten nog voldoen aan deze eisen. Ook met BMR voeren wij deze gesprekken en beoordelen wij hen op deze eisen en resultaten. Daaruit blijkt dat dit bedrijf ruimschoots voldoet. Dit is dus een bedrijf dat goed presteert en veel van onze cliënten ondersteunt bij de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Er is dus geen enkele reden om de raamovereenkomsten met dit bedrijf te beëindigen.’

UWV heeft het hier over de effectiviteit van de re-integratieaanpak die niet alleen uit BMR is opgebouwd maar ook bestaat uit altijd-goed-factoren zoals structuur, goede voeding en bewegen. Het resultaat – meetbaar ?? – telt bij UWV, dat er in de weg daarheen kwakzalverij wordt bedreven, doet er blijkbaar niet toe.

De Waard, oprichter van re-integratiebureau Body Mind Release Nederland, gelooft heilig in de werking van zijn onbegrijpelijk BMR-methode. Hij schrijft op zijn website: ‘Vele duizenden mensen hebben inmiddels de snelle, positieve en duurzame effecten van Body Mind Release ervaren. Onze resultaten zijn daarnaast ook onderzocht door een UWV-arts. De resultaten van haar onderzoek laten duidelijke verbeteringen zien op alle 6 vlakken (gezondheid, levensvreugde, energie, stress, geheugen en concentratie). Hierdoor mogen wij zelfs naast de bestaande UWV-trajecten ook medische interventies uitvoeren t.b.v. het UWV.’ ‘Medische interventies’ is zijn kwalificatie.    

Heilige graal?

Een ‘heilige graal voor psychische problemen, niet meer praten maar doen’, kopte Leonie Groen, journaliste van het Noordhollands Dagblad, vorig jaar haar juichende, kritiekloze artikel over de BMR-methode en de contacten met UWV. Ze heeft het onderliggende ‘onderzoeksrapportje’ vermoedelijk niet gelezen.

Dit UWV-‘effectiviteit’-rapport is drie jaar geleden gemaakt door een bedrijfsarts in opleiding tijdens een stage bij UWV. Ze turfde de vragenlijst die drie BMR-therapeuten bij in totaal twaalf mensen in een re-integratietraject invulden, de therapeuten deden dit zelf. Het is een nietszeggend, niet gepubliceerd, weinig onafhankelijk uitgevoerd onderzoekje. Er is geen controlegroep en het aantal personen is erg klein. Het is schandalig dat een instantie als UWV daar enige waarde aan hecht. Waar blijven de vragen van Tweede Kamerleden hierover aan de verantwoordelijke minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)?

En dan hebben we het nog niet over de vele andere claims die aan BMR worden gehangen zoals de behandeling van angststoornissen en depressie. Er loopt nieuw onderzoek naar de effectiviteit van de BMR-methode, laat de Waard weten en verwijst voor verdere informatie daarover naar een van zijn discipelen, Anouk Pronk in Heerhugowaard, een zichzelf als ‘hoog sensitief’ kwalificerende BMR-therapeute, ooit werkzaam bij personeelszaken van diverse bedrijven. Ter achtergrondinformatie: BMR-therapeute Pronk is, net als enkele andere BMR-collega’s, ook gelover in de verfoeide kulleer van de Germaanse Geneeskunde en in de vertelsels van Enikö Papp, oprichter Biologika Nederland die veel gelijkenis vertonen met de Germaanse Geneeskunde.

Pronk is na een ‘zeer bijzondere mystieke ervaring’ in de BMR gedoken en past deze therapie nu zo’n vier jaar toe in haar re-integratiepraktijk in Heerhugowaard, na verwijzingen door UWV. Ze is zo druk met BMR dat ze geen nieuwe klanten meer kan aannemen. Pronk meldt op haar website, samen met een internist van het Zaans Medisch Centrum, waar ze in behandeling is geweest voor borstkanker, onderzoek te doen naar de effectiviteit van BMR bij het beteugelen van angsten bij kankerpatiënten, vertelde ze de eerder genoemde journaliste van het Noordhollands Dagblad.  Het uitgebreide interview is te lezen op Pronks website. Beweringen van kwakzalvers moet je altijd controleren. ‘Er wordt bij het ZMC geen BMR-onderzoek gedaan en plannen zijn er ook niet’, laat de verantwoordelijke internist-oncoloog van de mammapoli van het ZMC weten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juni 2023

De STAP-regeling blijft kwakzalvercursussen subsidiëren, vele gemeentes in provincie Gelderland doen daar vrolijk aan mee.

artikelen - 24 februari 2023

In maart is bij het UWV weer STAP-subsidie aan te vragen, nog steeds worden kwakzalverij-opleidingen vergoed.

artikelen - 11 januari 2023

Opleidingsinstituut CIVAS uit Haarlem blijkt miljoenen aan STAP-subsidie te hebben gekregen om aan kwakzalverij te besteden.