Boekenweek 2003
Het thema van de Boekenweek 2003 is dit jaar de dood. Schrijver van het boekenweekgeschenk, deze keer verschijnend in een oplage van 700.000, is Ronald Giphart. De titel van dit aan de dood gewijde boekje luidt Gala. Al eerder schreef Giphart op een aangrijpende manier over de dood. In zijn laatste roman Ik omhels je […]
Het thema van de Boekenweek 2003 is dit jaar de dood. Schrijver van het boekenweekgeschenk, deze keer verschijnend in een oplage van 700.000, is Ronald Giphart. De titel van dit aan de dood gewijde boekje luidt Gala. Al eerder schreef Giphart op een aangrijpende manier over de dood. In zijn laatste roman Ik omhels je met duizend bloemen (Uitg. Podium) beschreef hij uitgebreid de laatste levensmaanden van zijn aan MS lijdende en vroeg overleden moeder, het voormalig PvdA-kamerlid Wijnie Jabaai. Deze bezocht in haar wanhoop ook meerdere alternatieve genezers en Giphart schreef daarover onder meer de volgende passage (p. 206):
“Het blinde kruidenvrouwtje ging mijn moeder genezen door over de foto’s te aaien, beloofde ze.
‘Mamma, dat geloof je toch niet?’ zei ik, walgend van ergernis.
‘Ik ben niet in de positie dat ik zoiets niet kan geloven,’ zei mijn moeder. ‘Mijn neurologen zijn de strijd aan het opgeven, en dus moet ik iets anders proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.’ En zo bezocht mijn moeder tientallen kruidenvrouwtjes, homeopaten, paardenfluisteraars, kleurenmagnetiseurs, handopleggers, acupuncturisten, gifmengers Jomanda’s in alle soorten & maten en andere peperdure kwakzalvers, waarbij ik me weer zeer aan mezelf ergerde als ik tijdens de behandeling van zo’n willekeurige oplichter dacht: wat hoop ik dat jij door een acute vorm van hersenkanker wordt getroffen en zult moeten toegeven dat je niet in staat bent ook maar iemand te genezen, jezelf bijvoorbeeld.”
Treffend schildert Giphart hier de dwangpositie van de familieleden van een wanhopige zieke, die kosten noch moeite noch pijn spaart om een laatste strohalm te vinden. De naaste verwanten en de artsen zijn wreed als zij dergelijke patiënten hun laatste hoop ontnemen, maar zien tezelfdertijd knarsetandend toe hoe valse hoop en financiële uitbuiting hier hand in hand gaan. Het publiek zou regelmatig tegen deze praktijken gewaarschuwd moeten worden, als men nog gezond is. Steunt de Vereniging tegen de Kwakzalverij door lid te worden en draag zo uw steentje bij!
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Boeken. Over ‘Pillulae in Omnes Morbos’ en kwakzalverij, gevaarlijker dan cholera
tijdschrift - 14 juni 2005Thomas Wakley (1795-1862) was een jong medicus uit Middlesex, die behalve surgeon ook lijkschouwer, journalist en parlementslid was. Hij startte in 1823 de uitgave van een medisch tijdschrift waarin hij de casuïstiek ging publiceren die werd gepresenteerd in de ziekenhuizen en de medische genootschappen van zijn tijd. Hij doopte het blad The Lancet en dit […]
Lees meerBoeken
tijdschrift - 07 september 2003Mislukte apologie voor HoutsmullerMels Sluyser Engelbert Valstar, Voedingsinterventie bij Kanker; een signaal aan de klassieke oncologie. Met een voorwoord van A.J. Houtsmuller. Naarden: Uitgeverij Strengholt, 2002, 208 blz., ISBN 9058601927, €16,95. Zie externe link voor het volledige artikel (pdf bestand).
Lees meer