Door: de Webredactie | Geplaatst: 04 januari 2012

Britse universiteiten stoppen kwakzalvercolleges

In Engeland gaat het de goede kant op: er zijn daar nog maar acht universiteiten waar totaal achttien bachelor- en masteropleidingen in kwakzalverij kunnen worden gevolgd. Dit is erger geweest.

Britse universiteiten stoppen kwakzalvercolleges
Vijf jaar geleden waren er in Engeland zestien universiteiten waar alleen al 45 verschillende universitaire bachelorgraden (BSc) in de kwakzalverij konden worden gehaald, heeft David Colquhoun geturfd. Deze emeritus-hoogleraar farmacologie aan het University College London (UCL) en fervent criticus van alles wat neigt naar kwakzalverij, schrijft er over op zijn weblog DC’s Improblabe Science. Colquhoun schreef in 2007 een vlammend betoog in Nature (PDF) tegen alternatieve universitaire opleidingen. Sinds dat artikel, schrijft hij met enige trots op zijn website, is er veel gepubliceerd over deze onzinnige opleidingen. Vele universiteiten hebben (daarom) de afgelopen vijf jaar hun knopen geteld. De Middlesex University en de University of Westminster spannen nu nog de kroon, wat aantal overgebleven BSc-opleidingen betreft. Beide Londense universiteiten hebben vier bacheloropleidingen, in onder andere acupunctuur, ayurvedische medicatie en Chinese geneeskunde. Op de University of Westminster, tot voor twee jaar koploper in kwakzalveropleidingen, zijn de afgelopen jaren tien BSc-opleidingen stopgezet, waaronder vijf in homeopathie en drie in kruidenleer, zowel in een Westerse als in een Chinese variant. ‘Ze geven op Westminister weliswaar nog steeds colleges in gevaarlijke onwaarheden, maar ik denk dat ook voor die opleidingen binnenkort het doek zal vallen’, voorspelt Colquhoun.

In de Verenigde Staten lijkt een andere wind te waaien. Daar neemt de interesse in alternatieve geneeswijzen toe, dat is althans de analyse van John Weeks op zijn weblog eind december bij de internetkrant de Huffington Post. John Weeks baseert zijn visie op de vele rapporten die in 2011 zijn verschenen over complementaire en alternatieve geneeskunde en over de interesse hiervoor bij patiënten en bij artsen. Zelfs Amerikaanse politici hebben het er over. ‘Er komen steeds meer aanwijzingen dat integratieve geneeskunde in de VS bezig is aan een keiharde opmars’, meent Weeks.

De wens is vaak de vader van de gedachte. Publicist John Weeks heeft allerlei belangen in het alternatieve gezondheidscircuit. Zo was hij vijf jaar geleden medeoprichter van het Academic Consortium for Complementary and Alternatieve Health Care (ACCAHC) in Seattle. Sinds kort heeft hij daar ook de leiding.

Deze berichten illustreren dat wij er met de infiltratie van kwakzalverij in de universiteiten in ons land oneindig veel beter voorstaan dan in Engeland en helemaal beter vergeleken met de VS. Slechts hier en daar (in het VUmc en in het Erasmus MC bijvoorbeeld) wordt een sympathisant waargenomen of wordt er geflirt met kwakzalvers (universiteiten van Wageningen en Leiden). Een diploma in een alternatieve geneeswijze of colleges erin worden nergens gegeven. Waarin een klein land groot kan zijn.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 juli 2004

Zie externe link voor het volledige artikel (pdf bestand)