Britse universiteiten stoppen kwakzalvercolleges
In Engeland gaat het de goede kant op: er zijn daar nog maar acht universiteiten waar totaal achttien bachelor- en masteropleidingen in kwakzalverij kunnen worden gevolgd. Dit is erger geweest.
In de Verenigde Staten lijkt een andere wind te waaien. Daar neemt de interesse in alternatieve geneeswijzen toe, dat is althans de analyse van John Weeks op zijn weblog eind december bij de internetkrant de Huffington Post. John Weeks baseert zijn visie op de vele rapporten die in 2011 zijn verschenen over complementaire en alternatieve geneeskunde en over de interesse hiervoor bij patiënten en bij artsen. Zelfs Amerikaanse politici hebben het er over. ‘Er komen steeds meer aanwijzingen dat integratieve geneeskunde in de VS bezig is aan een keiharde opmars’, meent Weeks.
De wens is vaak de vader van de gedachte. Publicist John Weeks heeft allerlei belangen in het alternatieve gezondheidscircuit. Zo was hij vijf jaar geleden medeoprichter van het Academic Consortium for Complementary and Alternatieve Health Care (ACCAHC) in Seattle. Sinds kort heeft hij daar ook de leiding.
Deze berichten illustreren dat wij er met de infiltratie van kwakzalverij in de universiteiten in ons land oneindig veel beter voorstaan dan in Engeland en helemaal beter vergeleken met de VS. Slechts hier en daar (in het VUmc en in het Erasmus MC bijvoorbeeld) wordt een sympathisant waargenomen of wordt er geflirt met kwakzalvers (universiteiten van Wageningen en Leiden). Een diploma in een alternatieve geneeswijze of colleges erin worden nergens gegeven. Waarin een klein land groot kan zijn.
Gerelateerde artikelen
Kort: Een koninklijke afspraak
tijdschrift - 14 juli 2004Zie externe link voor het volledige artikel (pdf bestand)
Lees meer