Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 27 mei 2006

Britse wetenschappers in de aanval tegen alternatieve geneeswijzen

Het is bekend dat de Britse koninklijke familie alternatieve behandelwijzen een warm hart toedraagt. Zowel koningin Elisabeth als Prins Charles geven openlijk toe homeopathische middelen en vitaminepreparaten te gebruiken. Verder heeft de koningin een huisarts die ook werkzaam is in een holistisch gezondheidscentrum en is Prins Charles de oprichter van de The Prince of Wales’s […]

Het is bekend dat de Britse koninklijke familie alternatieve behandelwijzen een warm hart toedraagt. Zowel koningin Elisabeth als Prins Charles geven openlijk toe homeopathische middelen en vitaminepreparaten te gebruiken. Verder heeft de koningin een huisarts die ook werkzaam is in een holistisch gezondheidscentrum en is Prins Charles de oprichter van de The Prince of Wales’s Foundation for Integrated Health, een stichting die een geïntegreerde gezondheidszorg, met samenwerking tussen alternatieve behandelaars en de reguliere geneeskunde, ondersteunt.(1)

Op 23 mei 2006 hield prins Charles een toespraak over deze samenwerking bij de WHO in Geneve. In deze toespraak doet Charles veel boude uitspraken over de toenadering van alternatief en regulier. Zo wil hij een samenwerking ‘where the best of the ancient is blended with the best of the modern‘ en vindt hij dat ‘patients should be able to gain the benefit of the “best of both worlds” – complementary and orthodox – as part of an integrated approach to healing.‘ Hij blijkt een groot aanhanger te zijn van acupunctuur en is zeer geïnteresseerd in de kruidengeneeskunde: ‘herbal applications such as St John’s Wort (Hypericum perforatum), which has been used since the time of the ancient Greeks, about thirty clinical trials have shown some positive effects in treating non-severe depression, with a remarkably low incidence of side-effects‘. Hij laat hier de interacties met vele reguliere geneesmiddelen, waaronder de anticonceptiepil, verscheidene chemotherapeutica en bloedverdunners, buiten beschouwing. Hij sluit zijn promotiepraatje af met de woorden ‘if we nurture the humane, guiding principles of integrated health through combining the best of the ancient, well-tried methods with the rigours of science and the technological imperatives of our age, I believe we will be taking the first bold step in a new vision for the future healthcare of the world‘. Met de opmerking ‘well-tried methods’ geeft hij gelukkig nog wel even aan dat de werking van alternatieve behandelwijzen helemaal niet bewezen is.

Deze toespraak van Prins Charles was voor een aantal vooraanstaande Engelse wetenschappers de reden om de noodklok te luiden. Ze stuurden op dezelfde dag, 23 mei 2006, een felle brief naar The Times. De ondertekenaars van deze brief zijn o.a. James Black, Nobelprijswinnaar in 1988 en Keith Peters, president van de Academy of Medical Science. Verder heeft ook Edzard Ernst, de eerste hoogleraar in de alternatieve behandelwijzen in Engeland, de brief ondertekend. De National Health Service (NHS) van Engeland geeft in hun ogen veel te veel geld uit aan het promoten van nutteloze behandelingen, zeker nu de NHS veel financiële tekorten heeft. Dit geld kan natuurlijk veel beter uitgegeven worden aan bewezen werkzame medicijnen. Hierover zegt de opsteller van de brief prof. Braun: ‘at a time when we are struggling to gain access for our patients to Herceptin, which is absolutely proven to extend survival in breast cancer, I find it appalling that the NHS should be funding a therapy like homoeopathy that is utterly bogus‘. Er wordt in Engeland dan ook nog steeds veel gelobbyd voor vergoeding van alternatieve behandelwijzen door de NHS. De schrijvers van de brief concluderen dat behandelmethoden pas moeten worden toegelaten als de werking ervan daadwerkelijk bewezen is.

Hopelijk draagt deze brief bij aan een productieve discussie over het nut (of het ontbreken ervan) van alternatieve behandelwijzen en komt de Britse koninklijke familie tot de conclusie dat zij met haar belangrijke voorbeeldfunctie alternatieve behandelwijzen niet zou moeten promoten.

 

Noot oktober 2010

1.  De stichting is opgeheven, zie: The Prince’s Foundation for Integrated Health to be shut down after fraud investigation

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 12 april 2020

De echtgenoot van de Curaçaose minister Camelia Römer is ayurvedaspecialist en heeft belang bij opname van ayurveda in het zorgpakket.

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.

tijdschrift - 09 april 2019

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, jaargang 130, 2019, nr. 1: * Rembrandtjaar 2019, pag. 1 * Van non-diseases, pag. 2 * Ad hominem, pag. 8* Een kanttekening bij de apologie van Bridget Kievits, pag. 14 * Oproep, pag. 16 * Hoe China de WHO misbruikt voor zijn eigen agenda, pag. 17 * Chinese geneeskunde […]