Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 maart 2014
CBS-publikatie over gebruik alternatieve geneeswijzen in Nederland
Het Webmagazine van CBS kwam op 10 maart 2014 met enkele interessante gegevens over de alternatieve consumptie in ons land in de periode 2010-2012.
Veel getallen waren al eerder gepubliceerd, maar nieuw was de nu gepubliceerde onderverdeling van over welke soorten kwakzalverij we hier spreken. Bekend was al het percentage contacten met een alternatieve genezer: dat getal ligt al 20 jaar tussen de 6 en 7% en was in 2012 overigens 5,7%, het laagste percentage sinds ruim twintig jaar. Of hier sprake is van een trend zal moeten worden afgewacht.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het vooral hoger opgeleiden en vrouwen tussen de 30 en 60 jaar zijn die zich laten bekwakzalven. Tot zover weinig nieuws, maar leuk was te lezen welke vorm van kwakzalverij het populairst zijn: in volgorde van veel gebruikt naar minder zijn dat: acupunctuur, ‘andere geneeswijze’, homeopathie, chiropractor, osteopaat, natuurgenezer, paranormaal genezer, kruidendokter, antroposoof en gebedsgenezing.
Pijnlijk is het te lezen dat het CBS manuele therapie niet meer als alternatieve geneeswijze beschouwt, terwijl die onzinnige geneeswijze geen haar beter is dan chiropractie of osteopathie. Kennelijk gaat men er bij het CBS vanuit, dat deze geneeswijze regulier is omdat de zorgverzekeraar die betaalt. Een ergerlijk misverstand.
Mooi is dat de toepassing van alternatieve geneeswijzen door huisartsen op een zeer laag niveau is terecht gekomen: nog 4% doet wel eens iets alternatiefs (toch nog een pijnlijk en blamerend hoog cijfer voor deze beroepsgroep), maar slechts bij 13% van deze huisartsen is er in 2012 feitelijk een alternatieve geneeswijze gebruikt. Nu er daarvoor btw moet worden afgedragen, zal dit getal mogelijk nog verder zakken.
Opmerkelijk is de grote mate van tevredenheid onder gebruikers van alternatieve behandelwijzen: zij scoren gemiddeld een 8,1. Ter vergelijking; huisartsen en specialisten kregen gemiddeld resp. een 7,7 en 7,8. Het bewijst dat patiënttevredenheid weinig zegt over de kwaliteit van de geboden hulp en het toont ook aan dat het ‘U vraagt en wij draaien’ van de kwakzalver wordt gewaardeerd door de klant die zelf het initiatief nam om de kwakzalver te hulp te roepen.
Gerelateerde artikelen
Kwakzalverij in maat en getal: wat zijn de trends?
tijdschrift - 11 oktober 2019Relatief recente cijfers onderstrepen het al lang levende idee dat Nederlanders zuinige gebruikers van kwakzalverij zijn.
Lees meerMisleidende informatie van het CBS over het bezoek aan alternatieve behandelaars
artikelen - 04 juni 2008Het persbericht van 2 juni 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het percentage Nederlanders dat een alternatieve behandelaar bezoekt bevat onjuistheden. In de afgelopen 10 jaar gaan er juist steeds minder mensen naar een alternatieve behandelaar.
Lees meer