Door: de Webredactie | Geplaatst: 05 september 2016

Cees Renckens: “Schaf de Duitse ‘Heilpraktikers’ af”

“Ik vind niet dat je moet samenwerken met mensen die rare geneeswijzen toepassen.” Dat zei Cees Renckens zaterdag bij EenVandaag.

Cees Renckens: “Schaf de Duitse ‘Heilpraktikers’ af”

Foto: www.eenvandaag.nl

Aanleiding voor de uitzending zijn de praktijken van de Duitse ‘Heilpraktiker’ Klaus Ross, waar op dit moment een onderzoek naar loopt omdat meerdere (Nederlandse) kankerpatiënten overleden nadat ze een behandeling bij Ross hadden gekregen.

Ross bood net over de Duitse grens een alternatieve methode aan die mensen met kanker volgens hem mogelijk zou kunnen helpen. Hij diende patiënten onder meer preparaten per infuus toe, een handeling die in Nederland niet is toegestaan voor mensen die alternatieve geneeswijzen aanbieden. “Het toedienen van injecties en vloeistoffen per infuus door ‘Heilpraktikers’ zou per direct verboden moeten worden in Duitsland,” vindt Renckens. “Als er geen nut tegenover staat, is elk risico, elke complicatie niet acceptabel. Het moet een afweging van kosten- en baten en effectiviteit zijn.”

In Nederland en Duitsland wordt anders tegen ‘Heilpraktikers’ aangekeken. In Duitsland kan iemand die geen arts is, maar aanvullende natuurgeneeskunde wil aanbieden een examen doen en als ‘Heilpraktiker’ aan de bak. In Nederland wordt er skeptisch naar natuurgenezers gekeken. “Ze hebben geen medische opleiding om een goede diagnose te stellen,” zegt Renckens.

Volgens EenVandaag ligt de oorsprong voor de Duitse benadering van natuurgeneeskunst in de jaren ’30. Er was in de jaren daarvoor een wildgroei aan natuurgenezers waar de nazi’s vanaf wilde. Wel voelden ze sympathie voor homeopathie en heilgymnastiek, daarom kwam er een wet voor de ‘Heilpraktikers.’

Duitsland is de bakermat van veel alternatieve geneeswijzen. Zo komt homeopathie uit Duitsland en vindt de antroposofische geneeswijze zijn oorsprong in Oostenrijk. Renckens: “Wat mij betreft zou de hele beroepsgroep ‘Heilpraktikers’ worden afgeschaft in Duitsland. Ze voegen niets toe aan de gezondheidszorg die daar al uitstekend is.”

Bekijk de EenVandaag-uitzending hier.  

Meer lezen over de alternatieve praktijken van “Heilpraktiker” Klaus Ross? Klik hier

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 augustus 2021

Zowel bij modeziekten als kwakzalverij het om zaken, waarvan nut en een wetenschappelijke basis ontbreken. Een vervolg.

artikelen - 27 april 2015

UITNODIGING VOOR DE MEDEWERKERS EN STUDENTEN VAN DE UNIVERSITEIT MAASTRICHT stond er in kapitale chocoladeletters boven een advertentie in Observant , het universiteitsblad van de Universiteit Maastricht.

artikelen - 18 mei 2014

Afwijzen die vorderingen, zo luidde de ferme slotzin van het pleitbetoog van advocaat Serge Vlaar tijdens het kort geding dat dinsdag 13 mei diende tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij.