Chinese kruiden: nog steeds onveilig
Het Europese verbod op de invoer van aristolochia werkt niet al te best. De meldingen over onveilige Chinese kruiden blijven binnenkomen. Die uit de UK zijn vooral zorgwekkend omdat Londen, wegens de vele relaties met Hong Kong, nog altijd een belangrijke invoerhaven voor de EU is voor deze spullen, zeker nu de tunnel het vervoer […]
Het Europese verbod op de invoer van aristolochia werkt niet al te best. De meldingen over onveilige Chinese kruiden blijven binnenkomen. Die uit de UK zijn vooral zorgwekkend omdat Londen, wegens de vele relaties met Hong Kong, nog altijd een belangrijke invoerhaven voor de EU is voor deze spullen, zeker nu de tunnel het vervoer ook nog eens vlugger en gemakkelijker heeft gemaakt. Hieronder recente berichten van de MHRA (Medicines and Healthcareproducts Regulatory Agency) in Londen. (http://medicines.mhra.gov.uk/) en klik op Herbal Safety News).
Aristolochia (Pijpbloemen)
In juli 2003 werd in Essex Xie Gan Wan verkocht. Het bevat aristolochiazuur. Op de MHRA Website staat een plaatje van dit moois, het flesje waarin het verkocht wordt en de pillen zelf.
Dan zijn er Longdan Qiegan Wan (Lung Tan Xie Gan) pillen uit Hong Kong. Deze bevatten Mu Tong hetgeen ingevolge de regels van de Chinese geneeskunst aristolochia kan bevatten. Het bevat namelijk planten die volgens de Chinese geneeskunde vervangen kunnen worden door aristolochia soorten.
Aristolochia werd verder nog gevonden in Xie Gan Wan, Long Dan Xie Gan Wan, Guan Xin Su He, Longdan Qiegan Wan (Lung Tan Xie Gan).
De MHRA gaf ook een flinke lijst met transcripties van de Chinese namen van middelen die aristolochia kunnen bevatten. Indien u die raadpleegt dient u er wel om te denken dat de transcripties lang niet altijd eenduidig zijn; alleen op namen letten is daarom niet voldoende. Dit geldt natuurlijk ook voor alle Chinese namen in dit bericht.
Voor een goede omschrijving van de medische problemen met Aristolochia is er het Position Paper on the risks associated with the use of herbal products containing Aristolochia species uitgegeven door de European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (zie Wikipedia over dit onderwerp)
Glibenclamide
Dit is een regulier bloedsuikerverlagend middel en hoort in een kruidenmengsel niet thuis. Maar in augustus 2003 vond men het in Essex in een hele serie Xiaoke pillen. Maar dit keer stond dat tenminste op het etiket. Om dit middel in te nemen zonder medisch toezicht is uiteraard gevaarlijk. Xiaoke Wan was overigens in januari 2003 al in Nieuw Zeeland in beslag genomen Daar was glibenclamide niet op het etiket was vermeld, terwijl het wel in de pillen zat. Toch nog wat “vooruitgang”?
Kwik
In Surrey vond men dat Fufang Luhuijiaonang kwik bevatte. De MHRA vermeldde meteen dat ook Shugan Wan volgens de Chinese Farmacopee kwik bevat in de vorm van cinnabaris. Ook de woorden ‘calomela’ en ‘Hydrargyri Oxydum Rubrum’ op het etiket geven aan dat men met kwik te maken heeft.
Fenfluramine
Een afslankmiddel dat alleen met recept verkrijgbaar was, maar dat inmiddels over de hele wereld verboden is vanwege de serieuze bijverschijnselen. Maar het kwam voor in Qian Er en Ma Zin Dol. Soortgelijke berichten kwamen ook al uit Japan.
De MHRA raad de Britten aan de in hun website genoemde Chinese medicijnen niet te gebruiken en probeert de Chinese importeurs zo ver te krijgen dat ze een goede kwaliteitscontrole opzetten. Maar zouden de kruiden die niet werden genoemd wel zo veel veiliger zijn? Daar kan ernstig aan getwijfeld worden. De twijfel over de veiligheid is een van de redenen waarom het gebruik van TCM in China sterk afneemt.
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Zijn vullingen en kronen een bedreiging van uw gezondheid?
tijdschrift - 29 juni 2015Amalgaamkritische kwakzalvende tandartsen gebruiken de MELISA-test om gevoeligheid voor amalgaam aan te tonen.
Lees meerKwik, lood en arseen in ayurveda- en TCM-middelen
artikelen - 23 januari 2010Een recent rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) toont voor de zoveelste keer aan dat oosterse ‘geneeskrachtige’ kruidenmiddelen niet te vertrouwen zijn.
Lees meerAristolochia
behandelwijzen - 30 augustus 2009Aristolochia is een giftige plant. Aristolochiazuren zijn bijzonder schadelijk voor de nieren en behoren tot de meest kankerverwekkende stoffen. Ze zijn een treffend voorbeeld van een natuurlijk middel dat al duizenden jaren oud is en toch slecht voor de gezondheid is.
Lees meer