Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 22 november 2013

Complementaire Geneeskunde uit woordenboek

De woorden `complementaire geneeskunde’ zouden uit het Nederlandse woordenboek geschrapt moeten worden, betoogde moleculair-oncoloog René Bernards van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) / Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam in de uitzending van 21 november van De Wereld Draait Door.

Complementaire Geneeskunde uit woordenboek

De redactie van het programma had enkele hoogleraren gevraagd met woorden te komen die niet in de Nederlandse taal thuis horen.

Aanleiding was de wedstrijd Weg met dat woord! die het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) in Leiden had uitgeschreven over woorden die we absoluut niet terug willen zien in 2014.

Historicus Herman Pleij stelde het woord oernatuur voor en natuurkundige Vincent Icke valorisatie. Bernards deed twee woorden in het weggooizakje: `complementaire geneeskunde´, omdat hij zich hier al heel lang aan ergert (video op 1:00). Zijn uitleg: `We hebben voor complementaire geneeskunde al een ander woord: kwakzalverij. Dat is ook wat het is. Door het complementaire geneeskunde te noemen, suggereer je twee dingen en die zijn het niet. Het is geen geneeskunde want het werkt niet en het is ook niet complementair want het voegt niets toe omdat het niet werkt. Het is onbewezen en suggereert van alles maar het is niks en het zal ook nooit wat worden.´

Foute woorden kunnen tot 5 december worden ingestuurd. Het NLI maakt de grote verliezer op vrijdag de 13de bekend.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juli 2018

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de kans op overlijden verdubbelt bij kankerpatiënten die alternatieve therapieën gebruiken.