Cor Kok’s zuurstoftherapie voor long covid onbewezen
Verpleegkundige Cor Kok van Finesse Medical Center in Woerden behandelt artrose, incontinentie en sinds kort long covid, met een ‘hoogte’-behandeling; alle niet bewezen.
Foto: Cor Kok bij Buisiness Class. Bron: https://www.business-class.nl/uitzendingen/2024-2025/14/aflevering-8-december
Daar was hij weer, Cor Kok van Finesse Medical Center in Woerden. Begin december mocht de ex-ambulanceverpleger in het zondagochtendprogramma Business Class van Harry Mens ongegeneerd reclame maken voor zijn nieuwe behandeling, een hoogtetherapie die volgens Kok een ‘effectieve, goed bewezen’ techniek zou zijn om het post covid syndroom – long covid – te bestrijden.
De verpleegkundige/orthomoleculair therapeut uit Woerden mag (tegen betaling) om de paar weken bij Harry Mens leeglopen over zijn ‘nieuwste innovatieve’ behandelmethodes, behandelingen die rieken naar kwakzalverij omdat serieuze wetenschappelijke onderbouwing voor de werking steevast ontbreekt. Soms interviewt Harry Mens verpleegkundige Cor Kok in de studio, soms gaat zijn dochter Suze Mens langs bij Kok in zijn behandelcentrum in Woerden. Beide Mensen doen dit volstrekt kritiekloos.
Kok pakt met zijn ‘innovatieve methodes’ van alles aan: incontinentie en artrose/artritis, hij ‘vergruist’ overtollig vet en doet aan ‘huidverstrakking en huidverbetering’ zonder operatieve ingrepen. Zijn verdienmodel beslaat een breed gebied: mensen worden steeds ouder, wat gepaard gaat met gebreken als artrose, verrimpeling en dikker worden.
Long covid
Met zijn nieuwe – onbewezen – interval zuurstoftherapie richt hij zich op een grote groep wanhopige en radeloze patiënten met long covid (post covid), een vaak invaliderende aandoening. Hun aantal schat Kok op 100-150.000 mensen. De zuurstoftherapie is vooral bekend in Duitsland waar de methode volgens hem ‘met succes’ wordt toegepast, in vele alternatieve praktijken. Kok heeft de methode – als eerste – naar Nederland gebracht, schrijft hij op zijn website.
OxyFin doopte hij zijn hoogtetherapie en legde deze merknaam in juli dit jaar vast in het Europese merkenregister in Brussel, voor tien jaar. Kok is gek op het officiële ®-teken, het geeft zijn behandelingen een serieus cachet. Hij registreerde in Brussel eerder al enkele andere ‘innovatieve’ behandelingen: IncoFin (incontinentie) en ArtroFin (artrose/artritis).
Patiënten krijgen bij zijn hoogtetherapie OxyFin – bekend als Interval Hypoxie Hyperoxie Therapie (IHHT) – via een mondkapje afwisselend weinig zuurstof (hypoxie) en veel zuurstof (hyperoxie) toegediend, zo’n drie kwartier achtereen. Het is een soort hoogtetherapie: in de bergen is de zuurstofdruk op verschillende hoogten anders, op 7000 meter is die veel lager dan op zeeniveau, is op de website van het Finesse Medical Center te lezen. Het idee is dat deze afwisselende zuurstoftoevoer het ‘lichaam’ in evenwicht brengt: beschadigde mitochondriën worden afgevoerd en nieuwe, gezonde worden aangemaakt. Mitochondriën zijn energiefabriekjes die in alle lichaamscellen actief zijn. Wanneer ze niet goed functioneren, werken spieren en organen minder goed wat resulteert in onder meer vermoeidheid, een van de verschijnselen van long covid.
De ‘innovatieve’ interval zuurstoftherapie (IHHT) zou een effectieve manier zijn om post covid te bestrijden’, is te lezen op de Facebook-pagina van Koks behandelcentrum. Dit zou blijken uit internationaal onderzoek en uit zijn eigen onderzoek, zo vertelde Cor Kok in de uitzending van Harry Mens begin december.
Duizenden euro’s
Over het algemeen zijn twee behandelingen per week nodig, is het advies. Afhankelijk van de ernst duurt de therapie drie tot zes maanden. Voor een hele behandeling van zes maanden moet 4000 – 5000 euro worden neergeteld. Zorgverzekeraars vergoeden zijn hoogtebehandeling niet, klaagde Kok in de tv-uitzending van Harry Mens.
Verpleegkundige Kok deed een ‘pilot´ waaraan twintig patiënten meededen, tegen een eenmalige betaling van 500 euro. Kok stak zelf 70.000 euro in het project. Uit de pilot (vermoedelijk zonder controlegroep) blijkt dat 70 procent van de proefpersonen al na vijf tot zeven weken positieve resultaten meldden, zoals minder vermoeidheid na inspanning, meer energie, vermindering van brainfog (wazigheid), een verbeterd concentratievermogen en vermindering van PEM (PEM=verergering van klachten na inspanning). Het is een ‘voorlopige conclusie’, vertelt Kok; wat dat ook moge betekenen. IHHT is niet toereikend voor herstel van post covid-klachten, ontdekte Kok ook.
Waarom hij het in de tv-uitzending van Harry Mens begin december toch een ‘bewezen’ behandeling noemde, is niet duidelijk. In de uitzending pochte hij over zijn hoogte-behandeling om vervolgens af te geven op de net geopende (officiële) covid expertisecentra, onder meer in het Amsterdam UMC. Daar komen ze volgens hem niet verder dan medicijnen uitproberen.
Het zijn rare opmerkingen waar long covid-patiënten niet van gediend zijn. Op zijn twitter (X)-account klaagt er een hierover: ‘Niet alleen je eigen dure “bewezen” behandeling aanprijzen, maar ook nog flink de expertisecentra in de reguliere zorg bashen zonder enige kennis van zaken. Hondsbrutaal!’
Losse flodder
Het zou Cor Kok sieren als hij de onderzoeksresultaten van zijn pilot (inclusief opzet) zou publiceren, zodat anderen – in die expertisecentra bijvoorbeeld – er naar kunnen kijken en de data/opzet kunnen wegen. Nu is het niet meer dan een niet te controleren losse flodder, waar long covid-patiënten niets aan hebben. Ze zijn wel veel geld kwijt. De webredactie heeft Kok hierover vragen gesteld maar geen antwoord gekregen.
Zuurstofbehandelingen zijn vanwege de mogelijke relatie met het oppompen – prikkelen – van vermoeide mitochondriën al tijden in beeld bij behandelaars, tot een serieuze behandeling heeft dit echter niet geleid, ook niet in universitaire centra waar ze onder meer de beschikking hebben over hyperbare zuurstofkamers. ‘Er is op dit moment onvoldoende bewijs om hyperbare zuurstoftherapie – een twee maal zo hoge zuurstofdruk – bij patiënten met langdurige klachten na covid-19 aan te bevelen’, is te lezen in de recente covid-19 richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
We hebben op deze website al eerder over verpleegkundige Cor Kok geschreven, onder meer over zijn rare, onbewezen incontinentiebehandeling. Begin 2022 deed Catherine de Jong, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) een melding over mogelijk strafbare handelingen van Cor Kok. De BIG-geregistreerde verpleegkundige Kok voerde – overigens al vele jaren – medische handelingen uit waarvoor alleen artsen bevoegd zijn, schreef De Jong in haar melding. Het betreft hier zijn ArtroFin-behandeling waar volgens zijn zeggen artrosepatiënten baat bij zouden hebben, na drie behandelingen.
Bloed
Kok tapt twintig milliliter bloed af bij patiënten met gewrichtspijn/artrose, schouder, elleboog/RSI, pols, hand: duim/vingers, heupen, knie: meniscus/knieschijf, in de voet: enkel/tenen of rug/nek: facetgewrichtjes van de wervels, afhankelijk van de pijnklachten. Het bloed wordt vervolgens in een centrifuge bewerkt waarna het bloedconcentraat in het aangedane gewricht wordt gespoten.
In het lokale huis-aan-huisblad VARnws meldt Kok: ‘Hoewel in Nederland de gedachte heerst dat kraakbeen zich niet kan herstellen, is dat in het buitenland al jaren bewezen.’ Waarop hij zich baseert, maakt Kok niet duidelijk. Volgens Finesse Medical Center herstelt het kraakbaan. ‘Dit is dus blijvend. In veel gevallen leidt de therapie er toe dat een operatie kan worden uitgesteld of vermeden ‘, schrijft Kok op zijn website.
Orthopeden kwalificeerden zijn behandeling drie jaar geleden al als zinloos, e-mailden ze de webredactie desgevraagd. Ze verwezen ter onderbouwing hiervan naar een overzichtsstudie (2021) in het gerenommeerde Amerikaanse artsenblad JAMA, waaruit blijkt dat het inspuiten van een concentraat met groeifactoren geen resultaat oplevert. Ook de artroserichtlijn (2018) van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) concludeerde op basis van de wetenschappelijke literatuur dat er geen bewijs is dat bij (knie)artrose het injecteren van plaatjesrijk plasma (Platelet Rich Plasma) enig (herstel)effect heeft, schreef De Jong in haar brief aan de IGJ.
Voorbehouden handelingen
De Jong vroeg zich in de brief af of een verpleegkundige zonder opdracht van een arts bloedplasma in gewrichten van klanten mag spuiten? De IGJ is vervolgens in Woerden op bezoek geweest om drie jaar na de melding de Vereniging tegen de Kwakzalverij te antwoorden dat er ‘inderdaad sprake is geweest van het onbevoegd verrichten van voorbehouden handelingen. De inspectie neemt daarvoor passende maatregelen’, schrijft de IGJ. De inspectie schrijft niet welke maatregelen dat zijn geweest maar meldt wel dat ‘inmiddels is vastgesteld dat er een arts is verbonden aan de zorgaanbieder, waarmee dan aan de vereisten is voldaan.’ De IGJ schrijft in haar antwoordbrief aan de vereniging dat hiermee haar onderzoek is afgesloten, om te eindigen met ‘met vriendelijke groet.’ Op de website van Finesse Medical Center prijkt sinds kort de naam van een BIG-geregistreerde basisarts.
Kok was zich overigens van geen kwaad bewust, zo e-mailde hij drie jaar geleden op vragen van de webredactie hierover. ‘Ik ben zelfstandig bevoegd tot het doen van voorbehouden handelingen’, schreef hij toen.
Het optreden van de IGJ tegen het behandelcentrum in Woerden kwam overigens pas in een ‘stroomversnelling’ na vragen van de vaste Kamercommissie VWS aan de toenmalige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers over de melding/brief van Catherine de Jong. In zijn antwoord aan de Kamercommissie meldde Kuipers na raadpleging van de inspectie, dat het ‘inspuiten van plasma in gewrichten een opdracht vereist van een arts vanwege risico’s op infectie en schade.’
Het is verontrustend dat de IGJ pas na interventie van de Tweede Kamer in actie komt. De VtdK vindt het onverantwoord om verpleegkundigen – al of niet na een opdracht van een medicus – toe te staan materiaal in te spuiten in gewrichten. De vereniging gaat hierover in overleg met de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV).
Gerelateerde artikelen
Transcranial Pulse Stimulation (TPS) heelt geen Alzheimer
artikelen - 20 november 2024Geluidspulsen geven op de hersenpan zouden de achteruitgang bij patiënten met long covid en met verminderd geheugen remmen; placebo, oordeelt Alzheimer Nederland.
Lees meerHarry Mens, wandelende reclamezuil voor Amino Alliance-poeder
artikelen - 21 december 2023Amino Alliance-poeder dankt zijn naam aan aanwezige aminozuren, maar gezondheidsclaims mogen alleen gemaakt worden dankzij de toevoeging van een snufje vitamine C.
Lees meerHappen naar valse lucht in de OxyFuel-tank
artikelen - 13 november 2023Door in de tank van OxyFuel extra zuurstof in te ademen verdwijnen longcovid, artritis, Alzheimer en Parkinson; bewijs ontbreekt echter.
Lees meer