De Hoge Raad over antroposofische middelen
Heden 5 december 2008 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een sinds 2003 lopende zaak. Volgens Europese regels horen geneesmiddelen en dus ook antroposofische middelen alleen in de handel gebracht worden als er een vergunning voor is. Zolang die er nog niet is voor typisch antroposofische middelen (dus niet van die homeopathische middelen waar niks in zit), hoeft de Staat voor antroposofische middelen geen uitzondering te maken.
Dat zegt in artikel 6, lid 1: “Een geneesmiddel mag in een lidstaat slechts in de handel worden gebracht wanneer door de bevoegde autoriteit van die lidstaat een
vergunning voor het in de handel brengen is afgegeven overeenkomstig
deze richtlijn of wanneer een vergunning is afgegeven overeenkomstig
verordening (EEG) nr. 2309/93.” In de aanvraag voor zo’n vergunning moet staan uitgelegd dat het middel voldoet aan eisen van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. In de bijlage van de richtlijn staat van pagina 101 tot en met 119 precies uitgelegd wat er allemaal in de aanvraag moet.
Het is duidelijk dat antroposofische middelen hier niet aan voldoen. Gefermenteerde maretak oftewel Iscador is bijvoorbeeld niet oneindig verdund. Het wordt per injectie toegediend, en er is een indicatie voor, namelijk “tegen kanker”. Men zou denken dat dit kristalhelder en zonneklaar is en dat zulke middelen ondubbelzinnig verboden zijn. Dat is precies wat het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap (HvJ EG) heeft gezegd, en wat de Hoge Raad dus ook zegt. Inmiddels heeft de Hoofdinspectie voor de Gezondheidszorg op 9 december 2008 inderdaad een verbod uitgevaardigd. Wat betreft Weleda gaat het om 114 artikelen, waarvan 89 Iscador-preparaten. De firma Wala mag ook 89 middelen niet meer verkopen.
Over een deel van de voorgeschiedenis zie elders op onze website;
de uitspraak in kort geding, die nu door de Hoge Raad
vernietigd is, werd ook al eerder besproken.
Een belangrijke uitspraak van de minister, die aangehaald wordt in het arrest:
‘Het is onwenselijk dat geneesmiddelen op de markt worden gebracht die pretenderen een bepaalde aandoening te kunnen genezen zonder dat daarvoor wetenschappelijk bewijs is geleverd of het voorgeschreven onderzoek is verricht. Daardoor kunnen mensen die denken dat deze middelen hun genezing bevorderen, worden afgehouden van geneesmiddelen waarvan de werkzaamheid wel is bewezen.’
Lees ook het persbericht van Weleda en het commentaar van een antroposofische voorman op 5 december en 10 december 2008 in het blog ‘Antroposofie in de pers’.
Overigens zitten de patiënten niet zonder. De richtlijn laat nog een ontsnappingsroute open via artikel 3: een op doktersrecept klaargemaakt middel voor een individuele patiënt valt niet onder de regels. In Duitsland is een apotheek kennelijk bereid om duizenden patiënten (de antroposofen beweren dat het om 200.000 personen in Nederland gaat) te helpen. De standaard bestelformulieren zijn bij de antroposofische arts te verkrijgen. Het is nog goedkoper ook!
(tekst aangepast op 14 december)
Gerelateerde artikelen
Antroposofisch huisarts benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau
tijdschrift - 23 augustus 2023Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Lees meerNederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, 2023, nr 2
tijdschrift - 23 augustus 2023Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?
Lees meerWat is kwakzalverij?
page - 17 november 2021De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:
Lees meer