Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 04 oktober 2004

De verplichte waarschuwing bij geregistreerde homeopathische middelen

Sinds sommige homeopathische middelen met een officieel geregistreerde en toegestane indicatie mogen worden verkocht, staat er op het etiket van deze middelen de verplichte vermelding, dat ‘de werkzaamheid ervan door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld’. Net als tien jaar geleden toen de Alkmaarse homeopathiefabrikant VSM in een rechtszaak […]

Sinds sommige homeopathische middelen met een officieel geregistreerde en toegestane indicatie mogen worden verkocht, staat er op het etiket van deze middelen de verplichte vermelding, dat ‘de werkzaamheid ervan door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld’.

Net als tien jaar geleden toen de Alkmaarse homeopathiefabrikant VSM in een rechtszaak tegen de VtdK eiste dat deze zich nooit meer negatief over de homeopathie zou mogen uitlaten – een eis die door de rechter werd afgewezen – is het opnieuw dit bedrijf dat het leed der homeopathische wereld op zijn schouders neemt.

Volgens VSM-advocaat L. van Eyck van Heslinga zou de consument door die verplichte tekst wel eens kunnen denken dat het middel niet werkt. Hoe bedenkt zo’n man dat? Van Eyck deed zijn gedurfde uitspraak tijdens een hoger beroep bij de Raad van State op 28 september 2004 te Den Haag. Het bedrijf had eerder in zijn verzet tegen deze verplichting gelijk gekregen van de Alkmaarse bestuursrechter. Het College ging tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State omdat het van mening is dat de waarschuwing in kwestie te vergelijken is met andere waarschuwingen zoals die voor beïnvloeding van de rijvaardigheid. Deze zijn ook toegestaan. Uitspraak volgt over enkele weken (zie hieronder).

Uitspraak Raad van State in voordeel VSM

Op 10 november 2004 deed de Raad van State uitspraak in het door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen CBG aangespannen hoger beroep tegen de uitspraak van de Alkmaarse bestuursrechter, dat lid 6 van artikel 6 van het Nederlandse Besluit homeopathische farmaceutisch produkten (Bhfp) strijdig is met artikel 54, paragraaf g. van de Europese Richtlijn 2001/83/EG. In het Nederlandse artikel uit de Bhfp stond als etiketteringseis voor de met een toegestane indicatie geregistreerde homeopathica, dat op de verpakking van dergelijke middelen moest worden vermeld dat de werkzaamheid ervan niet bewezen was. De Raad van State oordeelde nu dat deze regel in strijd is met de Europese richtlijn. VSM triomfeert en deelde mee van de Nederlandse staat miljoenen euro’s te gaan claimen als compensatie voor de gemaakte opschriften.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft zich altijd uitgesproken tegen het registreren van homeopathica door het CBG. Ook binnen het CBG bestond daarover destijds grote verdeeldheid. Nu de ‘schaamlap’ van de etiketteringseis ook nog wegvalt, zou het CBG deze oneigenlijke taak moeten afstoten op straffe van het verliezen van zijn geloofwaardigheid. Voor de Nederlandse gezondheidszorg en vooral voor hen die rationele farmacotherapie voorstaan en een goed voorgelichte burger wensen, betekent de uitspraak van de Raad van State een zwarte dag.

 

Voor een overzicht van artikelen over de registratie van homeopathische middelen
zie:  Homeopathie 4: registratie van homeopathische middelen

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 november 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Helft boeken over kankergenezing op Amazon misleidend / India krijgt ‘super speciality courses’ in homeopathie.

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.