Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 oktober 2019

Dodelijke ‘healing’-sessies met verboden ayahuasca-thee

Een man uit Oudewater overleed na gebruik van ayahuasca. De politie heeft drie mensen opgepakt.

Dodelijke ‘healing’-sessies met verboden ayahuasca-thee

Foto: https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjJ1fGB-5blAhWQfFAKHVeuA-EQjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fcommons.wikimedia.org%2Fwiki%2FFile%3AAyahuasca_and_chacruna_cocinando.jpg&psig=AOvVaw1TY9wACQRmA_D_2ySOZxE0&ust=1570977909068606

De politie heeft drie mensen opgepakt na het overlijden eind september van een 34-jarige man uit Oudewater. De man raakte in coma na een ‘healing’-sessie met het Zuid-Amerikaanse kruidenextract ayahuasca. Hij overleed later in een ziekenhuis in Antwerpen. Reanimatie mocht niet meer baten. De ‘healing’-sessie vond plaats in de alternatieve Iboga Farm in het Zeeuwse IJzendijke. We hebben al eerder op deze website geschreven over deze ‘kliniek’ van ‘therapeuten’ Sander Jansen en Mike Lucas. 

De drie ‘therapeuten’ worden verdacht van doodslag. Twee van hen zijn inmiddels vrijgelaten, de eigenaar van de Iboga Farm zit nog vast vanwege zijn grote aandeel in de fatale ‘healing’-ceremonie. De drie worden verdacht van doodslag maar ook van het in bezit hebben van verboden drugs, ayahuasca-extracten. De werkzame stof DMT (dimethyltryptamine) in ayahuasca staat op lijst I van de Opiumwet. In Nederland is daarom handel en gebruik ervan verboden. Er kleven aan het gebruik van deze Zuid-Amerikaanse kruidenthee grote gezondheidsrisico’s, de medische wereld waarschuwt al jaren voor de gevaren ervan.

Een ayahuasca-ceremonie is een uren durend ritueel dat oorspronkelijk afkomstig is van Zuid-Amerikaanse indianenstammen uit het Amazonegebied. Het ‘heilige’ bittere, rood/bruine kruidenextract zou het lichaam ‘reinigen’, claimen ‘therapeuten’ die theesessies organiseren. “Hinderlijke gewoontes”, zoals drugs- en alcoholverslavingen, zouden er mee te bestrijden zijn, schrijft Iboga Farm op haar website. Een hallucinogene tripthee-sessie gaat gepaard met bijwerkingen zoals misselijkheid, duizeligheid en transpiratie. Gebruikers krijgen “visuele hallucinaties, felgekleurde en snel bewegende beelden tot aan bijzondere mystieke religieuze ervaringen”, aldus de Zeeuwse ‘therapeuten’. De impact kan extreem zijn, getuige de dodelijke slachtoffers. Tijdens de sessies zullen er drinkers zijn die heftig in de war raken of psychotisch worden.

Iboga Farm

De Iboga Farm is sinds 2015 in bedrijf. Het is een van de vele afkick-‘klinieken’ waar kruidenextracten zoals ayahuasca en het tot voor kort courantere West-Afrikaanse ibogaïne bij ‘healing’-sessies worden gebruikt. De afgelopen jaren zijn bedrijfjes, met drugsverslaving als verdienmodel, als paddenstoelen uit de grond geschoten.

In de weekenden zouden duizenden mensen verspreid over Nederland roes-sessies bijwonen, schat de ‘healing’-wereld. Deze explosie aan sessies maakt inmiddels dodelijke slachtoffers.

Het recente overlijdensgeval in Zeeland was niet het eerste. In mei dit jaar overleed in het Brabantse Eersel een Hongaarse man, ook na een ‘healing’-ceremonie met het DMT-bevattende ayahuasca.

Natuurgenezeres Sara Glatt maakte het in haar afkickboerderij in het Utrechtse Kockengen nog bonter. Zij behandelde de afgelopen jaren – naar eigen zeggen – vele honderden drugsverslaafden, vooral buitenlandse, met het roesmiddel ibogaïne, een thee-extract van de wortel en schors van een West-Afrikaanse plant. Akaloïden zijn de werkzame stoffen hierin. Hartritmestoornissen vormen een van de bijwerkingen van dit eveneens verboden middel.

‘Therapeute’ Glatt wordt verantwoordelijk gehouden voor het overlijden van (minstens) drie buitenlandse drugsverslaafden. De drie overleden na een ibogaïne-sessie bij haar. Ze werd in april veroordeeld tot acht jaar cel. 

Strafbaar

Het gebruik van exotische hallucinogene kruidenextracten zoals ayahuasca en het handelen hierin is sinds 2001 strafbaar. Religieus ogende ‘erediensten’ werden oogluikend toegestaan om de “vrijheid van godsdienst” niet in te perken. De Hoge Raad maakte hier begin oktober een einde aan en oordeelde – in een cassatieprocedure – dat het gebruik van de rood/bruine thee ook tijdens quasi-kerkelijke rituelen strafbaar is. De raad gaf daarmee “volksgezondheid” absolute prioriteit, boven suggesties als zou bij een ‘kerkelijk’ verbod de vrijheid van godsdienst in het geding zijn. 

De raad bevestigde hiermee het eerdere vonnis van het Gerechtshof Amsterdam. Dat oordeelde in 2018 dat een bestuurslid van de Santo Daime-kerk, met vestigingen in Den Haag en Amsterdam, strafbaar was vanwege handel in ayahuasca. Deze sektarische geloofsgemeenschap, overgewaaid uit Brazilië, heeft in Nederland ongeveer 140 leden. Het drinken van ayahuasca-theedrab staat centraal in een uren durende kerkviering. De sekte heeft het over een “heilig sacrament” en over een “eredienst aan de Allerhoogste”. 

De vrouw was in 2015 op Schiphol aangehouden met 33 kilo thee in de koffers die ze vanuit Brazilië Nederland poogde binnen te loodsen. Het Gerechtshof Amsterdam achtte de verdachte weliswaar strafbaar maar legde geen straf of maatregel op. De vrouw ging vervolgens in beroep met “vrijheid van godsdienst” als argumentatie. De uitspraak van het hof, en de recente bevestiging van de Hoge Raad, zullen grote gevolgen hebben. Handel en gebruik van ayahuasca is en blijft in Nederland verboden, overal.

De Santo Daime kerk mag de pyscho-actieve thee nu niet langer meer uit Brazilië importeren en ook niet meer gebruiken tijdens ceremonies in haar kerken.

Museum Volkenkunde

Pikant is dat het Museum Volkenkunde in Leiden op de recent geopende tentoonstelling Helende Kracht ruim baan geeft aan die spirituele ceremonies in de Santo Daime-kerk. Een van de bestuursleden van de kerk, sjamaan/heler Marco Hadjidakis, mag uitgebreid reclame maken voor ‘healing’-sessies in zijn Santo Daime-kerk met het verboden middel ayahuasca. Het museum heeft het over een “medicinale drank.” 

Het was voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) reden het museum dit jaar te nomineren voor de Meester Kackadorisprijs vanwege het kritiekloos promoten van kwakzalverij. De vrouw van Hadjidakis (Irene) was een van de bestuursleden die in 2014 ayahuasca-thee probeerden te importeren

Het gebruik van de hype-drank ayahuasca zal door de recente uitspraak van de Hoge Raad aan banden worden gelegd en justitie zal meer gaan handhaven, vermoeden ‘therapeuten’. De eerste aanzetten zijn er. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is inmiddels in overleg met het Openbaar Ministerie over het verbieden van ayahuasca-ceremonies bij het lokale therapiecentrum Beyond-illusion. De recente uitspraak van de Hoge Raad kan hij daarbij goed gebruiken. 

Tripthee-therapeuten tellen inmiddels hun knopen. Neem ceremonie-organisator Innerlijke-reis die met ‘healing’-sessies in een boerderij in Vierakker bij Zutphen met ayahuasca-thee poogt ‘verslaving, depressie, angsten, rouwverwerking en posttraumatisch stress-stoornis’ aan te pakken. Innerlijke-reis heeft na de Hoge Raad-uitspraak met onmiddellijke ingang besloten alle geplande ceremonies tot half oktober te annuleren; over de sessies de rest van het jaar en volgend jaar moet nog worden besloten. Innerlijke-reis laat op zijn website weten dat de geplande reis eind oktober naar de Pachamama Temple in Peru, een veel bezocht ‘healing’-centrum, “overigens gewoon doorgaat.” 

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

artikelen - 26 juni 2019

Museum Volkenkunde komt in juli met de tentoonstelling Helende Kracht. Kwakzalvers krijgen ruim baan, wetenschappelijk weerwoord ontbreekt.

artikelen - 10 april 2019

Kwakzalver Sara Glatt is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Zij is onder andere schuldig bevonden aan doodslag.