Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 13 januari 2004

Echinacea en kinderen met verkoudheid: niet werkzaam, wel bijverschijnselen

Voor een overzicht van alle echinacea-berichtenop deze site: Encyclopedie: Echinacea     Eerder bespraken wij een studie uit 2002 van de Universiteit van Wisconsin die liet zien dat Echinacea niet werkzaam is bij verkoudheid. Een nog veel grondiger onderzoek werd in de staat Washington gedaan met kinderen van 2 tot 11 jaar. Een bijzonderheid was […]

Voor een overzicht van alle echinacea-berichten
op deze site: Encyclopedie: Echinacea

 

 

Eerder bespraken wij een studie uit 2002 van de Universiteit van Wisconsin die liet zien dat Echinacea niet werkzaam is bij verkoudheid.

Een nog veel grondiger onderzoek werd in de staat Washington gedaan met kinderen van 2 tot 11 jaar. Een bijzonderheid was dat niet alleen onderzoekers van de University of Washington hieraan deelnamen, maar ook die van de kwakinstituten Bastyr University en het National College of Naturopathic Medicine. Het veel gehoorde verwijt dat negatieve uitslagen voor Echinacea het gevolg waren van de vooringenomenheid van de onderzoekers (hetgeen overigens natuurlijk evenzo zou gelden voor de positieve uitslagen) kan bij dit onderzoek niet langer opgaan.

Er namen 407 kinderen aan deel die gedurende de vier maanden van het onderzoek tezamen 707 infecties aan de ademhalingsorganen hadden. Getest werd een siroop met Echinacea purpurea, terwijl dezelfde siroop zonder Echinacea als placebo diende.

Aan het einde van de studie bleek dat de ouders niet konden bepalen welke van de twee siropen hun kinderen gekregen hadden. Men keek naar gegevens, zoals de hevigheid en de duur van de symptomen, het aantal dagen met koorts en de schatting van de ouders van de ernst van de symptomen. In geen daarvan was ook maar enig verschil tussen echinacea en placebo te bekennen.

Wel was er een belangrijk verschil in de bijverschijnselen. Van de kinderen die met placebo behandeld werden kreeg 2,7% met huiduitslag en jeuk te maken, maar bij de Echinacea gebruikertjes was dat 7,1%. Dit verschil was significant.

Echinacea behoort tot de asterachtigen en allergische reacties komen bij deze plantensoort relatief veel voor. Van Echinacea zelf was dit dan ook al bekend. Er is zelfs van een geval van anafylaxie beschreven in Australië waar bijverschijnselen van alternatieve middelen bijgehouden worden.

De duidelijke conclusie is dus: Echinacea is geen aanrader voor kinderen bij griep en verkoudheid. Het baat niet, maar voor een niet te verwaarlozen aantal kan het wel schaden.

Bron:

Journal of the American Medical Association, Vol. 29. no. 21. 3 December 2003, 2824 – 2830. http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/290/21/2824

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 oktober 2018

Grahams Natural wordt in advertenties gepresenteerd als wondermiddel tegen eczeem. Maar klopt dat wel?

page - 08 oktober 2013

Wat te denken van een neonatoloog van het Erasmus MC die acupunctuur bedrijft, een kinderarts van het Haga-ziekenhuis, die kinderen Tai Chi laat doen, een Kinderpoli in Almere waar een osteopaat is aangesteld en het Slotervaartziekenhuis, die op haar kinderafdeling ‘integrative medicine’ aanbiedt en als unique selling point uitvent?

behandelwijzen - 11 november 2010

In het kader van de huidige bezuinigingsoperaties gaat het roer bij VWS kennelijk radicaal om. VWS grijpt nu hoopvol naar klassieke huismiddeltjes.