Door: de Webredactie | Geplaatst: 12 februari 2012

Europsyche helpt alternatieven een handje

Zorgverzekeraars vergoeden via een U-bocht alternatieve therapieën die niet in het basispakket zitten, zo schrijft De Volkskrant in een artikel begin februari.

Europsyche helpt alternatieven een handje

Behandelingen als hypnotherapie en psychosynthese kunnen worden gedeclareerd als een geregistreerde psychiater zijn handtekening zet. Psychiaters in dienst van de Stichting Europsyche, gevestigd in Brielle, faciliteren deze constructie al bijna vijf jaar. Er zijn 1200 therapeuten bij Europsyche aangesloten.

Europsyche schakelt een psychiater in die in theorie supervisie heeft over de behandeling die vervolgens volledig door zelfstandig werkende niet-psychiaters uitgevoerd wordt. Deze werkers zijn veelal ‘leken’ terwijl Europsyche via die ‘superviserende’ psychiaters een specialistenhonorarium declareert. De instelling in de tweedelijnszorg vraagt 17 procent voor haar diensten. Europsyche heeft zo in de loop der jaren een jaaromzet gecreëerd van 24 miljoen euro, noteert de krant.

In een reactie op het Volkskrant-artikel gaat Europsyche niet in op het aantal alternatieve behandelaars dat onder zijn paraplu verrichtingen doet. Wel wordt er een lans gebroken voor die 10 procent European Certificate for Psychotherapy (ECP)-houders onder de medewerkers. Die hebben na een bachelorvooropleiding in de mens- en sociale wetenschappen inhoudelijke modules gevolgd en praktijkervaring opgedaan met psychotherapie. Na afronding van deze opleiding vragen ze bij het hoofdkantoor van de European Association for Psychotherapy (EAP) in Wenen het ECP (PDF) aan. De EAP wordt in Nederland vertegenwoordigd door de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP).

Het certificaat was oorspronkelijk slechts geldig in Oostenrijk. In Nederland wordt er nu ook een beroep op gedaan. ECP-houders met dit certificaat willen zich in Nederland door verzekeraars laten betalen als vrijgevestigde ‘psychotherapeut’, maar ‘supervisie’ door een psychiater is vooralsnog noodzakelijk.

De opleiding tot het ECP is vergelijkbaar met een opleiding voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV). SPV-ers mogen ook slechts werken onder leiding van een BIG-geregistreerde psychiater of psychotherapeut.

BIG-registratie als psychotherapeut stelt aanzienlijk hogere eisen aan de vooropleiding (academische studie psychologie en daarna een postacademisch deel van drie jaar psychotherapie) en praktijkervaring in een setting waar erkende psychotherapie bedreven wordt. BIG-registratie is fors zwaarder dan zo’n ECP-opleiding. Niet-BIG geregistreerde therapeuten, ECP-ers, mogen in de tweedelijnszorg niet zelfstandig opereren en declareren binnen de door de overheid voor medisch specialisten voorgeschreven DBC-systematiek (DiagnoseBehandelingCombinatie). Met behulp van psychiaters van Europsyche kan dit worden omzeild. Patiënten en zorgverzekeraars zijn zo slechter af. Kwakzalvers krijgen door de U-bochtconstructie van EuropPsych ruimer baan.

 

Naschrift februari 2013

Verzekeraars lijden miljoenenverlies door faillissement
EuroPsyche

Zorgverzekeraars gaan voor tientallen miljoenen euro het
schip in door het faillissement van zorgmakelaar EuroPsyche. Dit bedrijf in
Brielle faciliteerde via een truc betalingen van veel alternatieve (psycho)therapiebehandelingen
zoals hypnotherapie, vanuit het basispakket. Het bedrijf ging in juni 2012 failliet omdat verschillende verzekeraars weigerden
nog langer via een U-bochtconstructie behandelingen te betalen die formeel niet
in het basispakket zitten. Er waren bij EuroPsyche, dat in 2007 werd opgericht,  1200 therapeuten aangesloten. Zij behandelden
naar schatting tienduizend mensen, zo meldt de curator van het faillissement in
zijn in januari verschenen verslag. Het
kwam tot een faillissement, schrijft de curator, omdat in februari 2012 diverse
verzekeraars waaronder CZ, na een publicatie in de Volkskrant, hun betalingen opschortten omdat, zo stelden ze, via
EuroPsyche ‘veelal onverzekerde zorg’ werd betaald.

De curator meldt dat behandelaars via EuroPsyche nog een
bedrag hebben uitstaan van 25 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen. Behandelaars,
zo is nu afgesproken met de curator, die menen geld te krijgen, kunnen bij EuroPsyche
ingeleverde facturen doorsturen naar verzekeraars. Verzekeraars hebben bij de curator een
collectieve claim ingediend van 28 miljoen euro. Dit bedrag hebben ze de afgelopen jaren via EuroPsyche onterecht uitgekeerd
aan behandelaars voor wat verzekeraars nu omschrijven als ‘onverzekerde zorg.’ De
kans dat ze iets van dit bedrag terugzien is gering. Pikant en navrant is dat verzekeraars
niet weten wie die behandelaars zijn en wat ze voor het geld aan alternatieve,
onbewezen handelingen hebben uitgespookt omdat controle daarvan ontbrak.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 21 oktober 2016

Het is niet toegestaan om zonder BIG-registratie de titel ‘psychotherapeut’ te voeren. Toch proberen nep-therapeuten dat via de NAP.

artikelen - 01 juni 2006

De omstreden Vlaamse psychiater Michael Maes heeft zich, in zijn verontwaardiging over de wegens hem aan de Maastrichtse universiteit toegekende nominatie voor de Meester Kackadorisprijs 2005, tot driemaal toe gewend tot minister Hoogervorst, die met zijn aanwezigheid het jubileumcongres van onze Vereniging in november 2005 opluisterde. Nadat deze hem ‘in de kou’ liet staan, wendde […]