Feuilleton Deel 5: Judith van Kampen-Knijn en haar ‘Huis vol Compassie
Judith van Kampen is directeur van Huis vol Compassie, een medisch specialistisch centrum dat allerhande onbewezen ‘therapieën’ aanbiedt.
Foto: www.linkedin.com
In een “Masterclass Nieuwe Zorg” voor zorg- en verzekeringsmanagers werden in februari 2016 door Inès von Rosenstiel acht geruchtmakende integratieve genezers van de 21ste eeuw opgesomd. Zij noemde hen (en zichzelf) “pioniers”. Hun uitvalsbases noemde zij “stakeholders”. Die pioniers willen complementaire en alternatieve behandelwijzen deel laten uitmaken van de reguliere geneeskunde. De VtdK meent dat zij daarmee de deur voor kwakzalverij wagenwijd openzetten. Deel vijf in een serie van acht signalementen: Judith van Kampen-Knijn, “stakeholder” van het Huis vol Compassie, te Zwaag, in Noord-Holland.
In 2008 begon Judith van Kampen (geb. 1978) haar praktijk. Zij heeft een diploma als “natuurgeneeskundige”. Hoe onze vereniging daarover denkt is op deze site te vinden. Zij is géén BIG-geregistreerde arts of psychotherapeut, maar ze wist in januari 2008 wel op grond van haar natuurdiploma een AGB-code te bemachtigen bij Vektis, uitvoeringsorgaan van Zorgverzekeraars Nederland en bekend van ondeugdelijke registraties.
Met haar AGB-code kan zij via aanvullende polissen betaald worden door zorgverzekeraars. Maar dat is haar niet genoeg. Volgens haar website hoopt zij namelijk “dat we over 50 jaar kunnen zeggen, dat reguliere en complementaire behandelmethoden hand in hand gaan, bijvoorbeeld dat voeding en (ouder)begeleiding tezamen een antwoord kunnen zijn op gedrags- en/of stemmingsklachten” en daarom heeft zij Huis vol Compassie opgericht, waarvan zijzelf de directie voert.
Van Kampen en haar alternatieve medewerkers hebben er kennelijk geen weet van dat in de reguliere kinderpsychiatrie al sedert ongeveer 70 jaar ouderbegeleiding als zeer essentieel wordt beschouwd en dat er nog veel langer ook al aandacht is voor de eetgewoonten van kinderen en het ouderlijk gezin. Bij de reguliere kinderpsychiatrie is de kwaliteit gewaarborgd omdat geen energie verspild wordt aan esoterie en onbewezen behandelwijzen.
Esoterie
De esoterische sfeer, waarin kinderen en ouders gezogen worden wanneer zij zich voor behandeling bij Van Kampen aanmelden, blijkt uit de website van de stichting Huis vol Compassie: “De naamgeving was het einde van een brain- en hartstormsessie over verschillende dilemma’s en vragen”, zo lezen we daar. De naam moeten we als volgt begrijpen: “Huis als symbool voor het lichaam ingericht met competenties, en hart als kompas en passie.” Huh?
Van Kampen-Knijn trad in 2010 in dienst als directeur van deze door haarzelf opgerichte stichting. Zij wist de kinderpsychiater Andries Keizer, homeopaat, kinesioloog, esoterisch healer en lid van “Homeopaten Zonder Grenzen”, aan haar stichting te binden. Keizer schrijft aan kinderen met een psychiatrische aandoening bijvoorbeeld “heliumkorrels” voor. Helium is een gas, gewone chemici, apothekers en dokters kunnen daar dus geen korrels van maken. Homeopaten kennelijk wel; dat het een onzintherapie is behoeft geen verder betoog.
Omdat Keizer ondanks zijn merkwaardige behandelwijzen als medisch specialist BIG-geregistreerd is, kreeg Van Kampen het voor elkaar dat het Huis vol Compassie in mei 2012 van het departement VWS erkenning kreeg als “medisch specialistisch centrum”, en wel als kinder-psychiatrische instelling. Op die manier konden de aldaar geleverde behandelingen, inclusief de “complementaire” activiteiten vanaf die datum ook door verzekeraars geheel worden vergoed uit de basispolissen en niet slechts – zoals daarvoor – via aanvullende polissen.
Zorgdecentralisatie
Dit is een groot financieel succes geweest voor het Huis vol Compassie. In 2015 kwam er echter een eind aan dat feestje omdat de financiering van jeugdzorg wegens nieuwe regelgeving gedecentraliseerd werd naar gemeenten. Over die decentralisatie zijn overigens veel klachten bij reguliere kinderpsychiatrische instellingen want vergoeding van behandelingen is sedertdien afhankelijk van contracten met verschillende gemeenten en daarmee van verschillende ambtenaren die vaak op dit gebied onvoldoende deskundigheid hebben.
Daarentegen valt te vrezen dat zij erg makkelijk zullen zwichten voor de marketingpraatjes van Huis vol Compassie: er wordt daar namelijk van alles geleverd waar het publiek wel eens van heeft gehoord: yoga, mindfulness en running (hardlopen). Voeg er het woordje “-therapie” achter en je hebt hebt al een “complementaire geneeswijze”: yogatherapie, mindfulnesstherapie en runningtherapie, respectievelijk voor (Oosterse) gymnastiek, (Oosters) ontspannen en bewegen in de buitenlucht.
Zonder mystieke franje worden soortgelijke activiteiten al sedert de jaren zestig van de vorige eeuw in psychiatrische centra beoefend onder leiding van activiteitenbegeleiders. Het is oude wijn in nieuwe zakken. Op de huidige website van Huis vol Compassie zijn de namen van de medewerkers niet meer te vinden, maar volgens een bericht van 2011 van een regionale krant telde de instelling behalve de eerder genoemde homeopaat Keizer uit Uitdam nog zeven andere medewerkers, variërend van diëtiste tot creatief therapeut, van orthopedagoog tot een trainer in “hartcoherentie”.
Yogatherapeut
Directeur Van Kampen-Knijn werkt er ook als behandelaar: “psychosociaal therapeut”, Kids’ skills-trainer en yogatherapeut. Dat Van Kampen-Knijn door Von Rosenstiel in haar Masterclass “pionier” werd genoemd, is reclame voor een gelijkgestemde.
Op de site van Huis vol Compassie wordt namelijk vermeld dat er samenwerking bestaat met het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis, de uitvalsbasis (“stakeholder”) van Von Rosenstiel. Er bestaat bovendien ook nog een samenwerking met het door onze Vereniging veel bekritiseerde antroposofische Louis Bolk Instituut.
Van Kampen is eigenlijk geen pionier, zij is gewoon één van de vele marketeers die zich op de borst te slaan over hun “vernieuwing” van de geneeskunde zonder nieuws aan te dragen dat hout snijdt. Haar bedrijf heeft weliswaar van VWS een medisch-specialistische erkenning gekregen maar huisartsen van Noord-Holland-Noord werden in het regionale huisartsenweb aangespoord tot terughoudendheid met verwijzingen van kinderen en ouders naar Huis vol Compassie. Dat lijkt ons verstandig.
Naschrift 15-09-2018
Op 13 september 2018 bereikte ons de informatie dat het zorgbedrijf Huis vol Compassie failliet is gegaan.
Gerelateerde artikelen
Deel 8: Dr. Rogier Hoenders, Lentis-kampioen integratieve psychiatrie
artikelen - 05 oktober 2016Dr. Rogier Hoenders is integratief psychiater bij het Groningse Lentis. Daar biedt hij alternatieve onbewezen behandelmethoden aan.
Lees meerDeel 6: Simone Ardesch en haar ‘integratieve’ praktijk Idomind
artikelen - 06 september 2016Simone Ardesch biedt haar ‘integratieve’ kunsten aan via Idomind en het Artsencentrum voor Integrale Geneeskunde Amsterdam.
Lees meerFeuilleton deel 2: Bas de Cock
artikelen - 23 mei 2016Pioniers van de integratieve geneeskunde in de 21-ste eeuw. Deel 2: Bas de Cock.
Lees meer