Door: Hans Vemer | Geplaatst: 22 oktober 2024

Fleur Agema: kwakzalverijgelovige als minister van volksgezondheid

Fleur Agema, de minister van Volksgezondheid, gelooft in de kwakzalverijmethode NEI.

Fleur Agema: kwakzalverijgelovige als minister van volksgezondheid

Foto: Fleur Agema. Bron: Wikipedia

Fleur Agema, de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die geacht wordt de gezondheidszorg in goede banen te leiden, is een kwakzalverijgelovige. Ze is niet alleen  NEI-therapeute maar ook coach van nieuwelingen in de Neuro-Emotionele-Integratie, een kwakzalverij-leer. Agema schaamt zich hier niet voor, nog steeds niet. In haar cv op de website van het ministerie meldt ze dat ze vlak voor haar Kamerlidmaatschap van de PVV, in 2006 een cursus NEI Coach met succes heeft doorlopen, in 2008 gevolgd door een Cursus Master Trainer, als Kamerlid. Als master-trainer leer je volgens een NEI-opleidingsinstituut ‘ziekteprocessen nog beter te begrijpen en de werkmethoden via de protocollen nog effectiever in te zetten.’

In 2010 bracht de enkele jaren later overleden Skepsis-redacteur Rob Nanninga deze kwakzalverij faux pas van PVV-kamerlid Agema in een blog naar buiten. Agema reageerde, hiernaar gevraagd, in 2010 in HP/De Tijd. Agema bagatelliseerde indertijd haar NEI-strapatsen: “De kennis van deze cursus gebruik ik niet tijdens mijn werk. Als persoon heb ik er profijt van, meer is het niet”, liet ze de redactie weten. Haar hang naar kwakzalverij verdween vervolgens geruisloos naar de achtergrond.

Fleur Agema is nu, als minister, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg en eerste viceminister-president. Vandaar de hernieuwde aandacht. Daarom wat achtergronden over haar NEI-geloof. Wie wil weten wat dit inhoudt, zal op de website van wereldwijde wetenschappelijke medische literatuur PubMed tevergeefs zoeken: er is geen enkele verwijzing naar NEI te vinden. Verbazingwekkend is dit niet, NEI is een vergaarbak van kwakzalverij, of zoals Skepsis-redacteur Nanninga het índertijd omschreef: ‘quasiwetenschappelijke onzin.’

Roy Martina

NEI is begin jaren ‘80 ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor Scott Walker en in Nederland doorontwikkeld door Roy Martina, zo is te lezen op de website van de Vereniging van NEI therapeuten (VVNT). Daar is ook te zien dat Agema niet de enige NEI-coach/gelovige is, er zijn er in Nederland vele, vele tientallen. Martina is een oude bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Volgens de VVNT is NEI “een samengestelde methode van het beste uit de Oosterse en Westerse geneeswijzen en is gebaseerd op principes uit onder andere psychotherapie, acupunctuur, neurowetenschappen, bio-kinesiologie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Integra en Touch For Health. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affirmaties, visualisaties en ademhaling. Ook ondersteunende middelen vanuit de homeopathie en fytotherapie worden toegepast.” NEI richt zich op “de oorzaak en de oorsprong van problemen en het loslaten van blokkades en belemmerende factoren”, pocht de VVNT. 

Op de website van de vereniging wordt heel wat wetenschappelijk klinkende onzin vermeld, onder andere dat delen van het onderbewustzijn “invloed uitoefenen op de cellen en het celgeheugen en zo voor lichamelijke, psychische, mentale of energetische klachten zorgen”.

Informatie uit het onderbewustzijn

Een NEI-therapeut krijgt informatie uit dit onderbewustzijn met een biotensor, met de O-ringtest of met een andere spiertest. We beschrijven hier hoe zo’n O-ringtest in zijn werk gaat, conform de beschrijving op de website van NEI Academy waar dit alles is te leren: ‘De ‘O’ wordt gevormd door de duim en een van de andere vingers van dezelfde hand. Direct na het stellen van een vraag aan het onderbewuste trek je met een zachte stabiele kracht aan de vingers.

Sterk: als de vingers met enige inspanning niet van elkaar gaan. Zwak: als de vingers met gemak van elkaar gaan.’ Klaar is de diagnose. De biotensor – een soort dunne trilnaald – is vergelijkbaar met de wichelroede en de pendel. Beide zijn kwakzalverij van het zuiverste water. NEI-therapeuten beweren na testen met gesprekken de linker- en de rechterhersenhelft weer te kunnen laten communiceren. Deze kwakzalverij zou helpen bij een breed scala van niet-gerelateerde aandoeningen: onder meer rugpijn, hooikoorts, ADHD, autisme, reuma, diabetes, kinderwens, dyslexie en zelfs ernstige ziekten als  kanker, MS en dementie zijn er mee aan te pakken, is te lezen op de website van de therapeutenvereniging VVNT.

Schandalig dat een aanhanger van deze kwakzalverij nu leiding geeft aan onze volksgezondheid.

Hans Vemer

Hans Vemer is voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is gynaecoloog n.p.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 06 januari 2023

Veredelde handoplegging waardoor aandoeningen als diabetes en depressie verdwijnen als sneeuw voor de zon, geloven adepten van de NEI-leer.

artikelen - 20 april 2020

Het coronavirus is het nieuwe verdienmodel geworden van alternatieve behandelaars, ze zijn er massaal opgedoken.

artikelen - 20 augustus 2014

Roy Martina is niet uit kwakzalverland weg te slaan en is het levende bewijs van de bekende stelling´eens kwakzalver, altijd kwakzalver´. Martina, in een ver verleden opgeleid als basisarts, trok vroeger vaak volle zalen met honderden mensen die geloofden in zijn `healing´-geklets.