UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Ivo van Woerden | Geplaatst: 19 september 2024

Gebroeders Bruinsma erepenning voor wetenschapsjournalist Broer Scholtens

Op 5 oktober zal de Gebroeders Bruinsma Erepenning aan Broer Scholtens worden overhandigd.

Gebroeders Bruinsma erepenning voor wetenschapsjournalist Broer Scholtens

Foto: De Gebroeders Bruinsma erepenning gaat naar Broer Scholtens

De Gebroeders Bruinsma – Erepenning, in het leven geroepen door de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en  bedoeld ter onderscheiding van personen of instellingen die een bijzondere verdienste hebben gehad bij de bestrijding van de kwakzalverij, wordt in 2024 toegekend aan de chemicus en wetenschapsjournalist dr. Broer Scholtens (1949).

Na een kortstondige loopbaan in de chemie vervolgde hij zijn carrière als wetenschapsjournalist in welke kwaliteit hij decennia lang was verbonden aan De Volkskrant. Grote waardering, ook binnen de gelederen van de VtdK, oogstte Scholtens met zijn rubriek De Claim, in het katern wetenschap over de (medische)  onderbouwing van productclaims. Behalve journalistieke arbeid op hoog niveau ontplooide Scholtens talrijke organisatorische activiteiten en was hij zeven jaar docent wetenschapsjournalistiek aan de UvA en was ook medeoprichter en eerste voorzitter (tien jaar) van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten Nederland (VWN).

In juli 2009 ging hij met pre-vut bij De Volkskrant, juist  toen de VtdK op zoek was naar een nieuwe redacteur van het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij. Tot onze grote vreugde stemde hij in met ons verzoek om regelmatig bijdragen te gaan schrijven voor ons blad en voor onze website.

Grote productiviteit

Van 2009 tot 2019 bleef hij ook nog op parttimebasis schrijven voor andere media om vanaf 2019 vrijwel al zijn artikelen voor de Vereniging te schrijven. Zijn productiviteit was groot en altijd waren zijn bijdragen degelijk en voorzien van uitgebreide referenties, zodat de kwakzalvers aan wier werk hij aandacht besteedde, nooit een poot hadden om op te staan, als zij om rectificatie kwamen zeuren.

Binnen de VtdK vertolkte hij de rol van de kritische docent wetenschapsjournalistiek, die niet elk door bestuursleden aangedragen onderwerp goed genoeg vond voor publicatie en de schrijvende dokters indringend voor kon houden als hij in het onderwerp geen zin had: ‘Wat is de eerste zin?‘ Nimmer werd hij betrapt op het door veel journalisten omhelsde false balancing: altijd hoor en wederhoor, ook al is de tegenpartij evident het spoor bijster.

De erepenning zal hem op 5 oktober te Amsterdam worden overhandigd tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK dat dit jaar het thema ‘Wie beschermt de patiënt?’ heeft.

Ivo van Woerden

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Australische media maken reclame voor onbewezen Autisme-behandelingen / Amerikaanse besmette homeopathische neusspray maar niet van markt gehaald

artikelen - 13 september 2024

Drie organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs: het Ministerie voor Defensie, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het district Limburg van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)

artikelen - 08 september 2024

Acupuncturisten Gilles Stoop en Yuhsin Chung prikken en fantaseren er lustig op los en geven zo valse hoop aan echtparen met een kinderwens.