Harry Mens geeft ruim baan aan misleidend Prescan
Bodyscanbedrijf Prescan houdt winteruitverkoop: een bodyscan kost nog ‘maar’ 898 euro, tegen 1590 daarvoor, liet het bedrijf begin februari weten in een vette advertentie in De Telegraaf.
Dat gebeurde direct na een advertentierijke uitzending van Business Class, het programma van vastgoedhandelaar Harry Mens op RTL7. Daarin mocht de Duitse medicus Günter Klass, adviseur van Prescan, ongeremd reclame maken voor zijn bedrijf dat last lijkt te hebben van afnemende klandizie.
‘De APK voor uw lichaam, uitgebreid onderzoek van de meest vitale organen en bloedvaten’, is de nieuwe slogan waarmee het bedrijf klanten werft. In de Mens-uitzending van 5 februari riep Klass vrouwen met borstimplantaten op een scan bij hem te laten maken om te kijken of er siliconenlekkage is. Met onze MRI-scan (kosten 400 euro) is dat prima te zien, aldus Klass, die alle vrouwen met borstimplantaten opriep en niet alleen vrouwen met Franse PIP-implantaten, die de afgelopen weken negatief in het nieuws zijn gekomen.
Het gaat hier om borstimplantaten die zijn geproduceerd en geplaatst na 2001 van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP). In Nederland zijn deze ook op de markt gebracht onder de merknaam M-implants. PIP-implantaten geven een verhoogde kans op complicaties als scheuren, lekken en ‘zweten’, schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op haar website. Als je een PIP-implantaat hebt, moet er een MRI worden gemaakt om erachter te komen of er wat mis is, adviseren de IGZ en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dat moet gebeuren in overleg met de arts, is daarbij hun uitdrukkelijke advies.
Irene Mathijssen, voorzitter van de NVPC en plastisch chirurg bij het Erasmus MC in Rotterdam, reageert boos op de algemene oproep van Prescan-directeur Klass in het tv-programma van Mens. ‘Dit is inderdaad misbruik maken van de grotendeels onterechte onrust die gecreëerd is. Er is geen algemene noodzaak om een MRI te laten maken. Dit kan zelfs tot vals-positieve bevindingen leiden. Die mensen laten zich dan vervolgens ten onrechte opereren. Voor zover de onrust terecht is, betreft het PIP-protheses. Die zijn maar bij een kleine groep patiënten gebruikt (ongeveer 1400 in Nederland). De meeste daarvan zijn al teruggeroepen. Die protheses moeten er gewoon uit, een MRI is geen indicatie’, schrijft Matthijssen.
Prescan werd eind vorig jaar door het College van Beroep van de Reclame Code Commissie ook in hoger beroep veroordeeld voor oneerlijke en misleidende reclame, na een klacht van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). De VtdK is niet de enige die zich richt tegen niet-onderbouwde reclamepraatjes van Prescan. Ook columniste Karin Spaink uit zich. Op haar website schrijft ze:
‘Full body scans zijn kwakzalverij in high-tech vermomming. Ze wakkeren onzekerheid aan bij mensen die nergens last van hebben; met aanwijsbare klachten ga je immers naar de huisarts, niet naar een vaag, commercieel bedrijf’.
Er zijn mensen die in Prescan geloven. Neem Eerste Kamer-lid en VVD-politicus Ed Nijpels. Hij prijst op hun website een bodyscan aan: ‘Ik ken de opvattingen van veel medici over nut en noodzaak van preventief onderzoek. Ik weet dat de resultaten van zo’n onderzoek slechts een momentopname vormen. Toch heb ik bewust gekozen voor zo’n check up omdat ik een totaalbeeld wilde hebben over mijn lichamelijke conditie’.
Naschrift 1 augustus 2012
Op 31 juli verscheen in Medisch Contact een artikel van Frits van Dam en Lukas Stalpers over de nutteloosheid van preventieve bodyscans. Er staat ook een video met een interview met Lukas Stalpers op de website van Medisch Contact.
Gerelateerde artikelen
Cor Kok’s zuurstoftherapie voor long covid onbewezen
artikelen - 25 december 2024Verpleegkundige Cor Kok van Finesse Medical Center in Woerden behandelt artrose, incontinentie en sinds kort long covid, met een ‘hoogte’-behandeling; alle niet bewezen.
Lees meerHarry Mens, wandelende reclamezuil voor Amino Alliance-poeder
artikelen - 21 december 2023Amino Alliance-poeder dankt zijn naam aan aanwezige aminozuren, maar gezondheidsclaims mogen alleen gemaakt worden dankzij de toevoeging van een snufje vitamine C.
Lees meerVreemde incontinentiebehandeling van Cor Kok
artikelen - 06 december 2021Verpleegkundige Cor Kok promoot een magneetstoel tegen incontinentie op tv. Medisch specialisten zien er geen heil in.
Lees meer