HBO-opleiding alternatieve geneeskunde niet langer erkend
De hbo-opleiding ‘complementaire en alternatieve geneeskunde’ van Saxion is afgekeurd door kwaliteitsbewaker NVAO. Saxion beschuldigt de NVAO van vooringenomenheid en gaat in beroep.
Saxion Next, de niet-bekostigde tak van Saxion Hogescholen, heeft in 2009 de Academie voor Natuurgeneeskunde overgenomen en biedt sindsdien de deeltijdopleiding complementary and alternative medicine aan. Daarin zijn naturopathie, homeopathie en acupunctuur de belangrijkste specialismen. Vanwege deze activiteit was Saxion in 2010 een van de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs.
Sinds 2003 mocht de academie hbo-diploma’s uitgeven, al konden studenten geen studiefinanciering voor de opleiding krijgen. Maar sindsdien zijn de regels strenger geworden. In 2009 moest de opleiding zich voor het eerst door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie laten keuren.
Dat leek te lukken: visitatiebedrijf Hobéon schreef een positief adviesrapport. Maar de NVAO was niet overtuigd. Zij liet een ‘verificatiecommissie’ het werk overdoen.
Die commissie veegde de vloer aan met de opleiding, bleek gisteren. Voornaamste commentaar: de lesstof is niet op wetenschappelijke inzichten gefundeerd. “De commissie realiseert zich dat de wetenschappelijke basis voor complementary and alternative medicine dun is, gemeten naar westerse maatstaven. Zij heeft echter ook geen documenten gezien die duiden op ‘niet-westerse’ evidence”, aldus de rapporteurs. Zelfs de boeken voor anatomie voldeden volgens hen niet aan de standaard. De conclusie: de opleiding is niet langer erkend. Wie na 12 juli 2011 is afgestudeerd heeft geen rechtsgeldig hbo-diploma meer.
De hogeschool gaat tegen het besluit in beroep. De verificatiecommissie was niet objectief, zegt collegevoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen. “Als je niet gelooft in alternatieve geneeskunde, kun je bewijzen dat het niet klopt; als je er wel in gelooft, kun je bewijzen dat het wel klopt”, stelt hij. “In het buitenland noemen ze het gewoon evidence based, maar in Nederland is men daar huiverig voor.”
Vlak voor de zomer lanceerde de Haagse Hogeschool haar plannen voor een opleiding traditionele Chinese geneeskunst. Daar had de Vereniging tegen de Kwakzalverij toen felle kritiek op. “Er is nooit enig bewijs voor de werking van deze traditionele geneeswijze gevonden”, zei bestuurslid Henk Timmerman. “Daarom zou je voor zo’n opleiding geen middelen van de overheid beschikbaar moeten stellen. Het gaat om medicijnen die honderden jaren geleden in gebruik zijn geraakt, toen mensen nog nauwelijks wisten wat bloeddruk was, hoe het hart werkte of waar maagzuur toe diende.”
HOP, Bas Belleman
Gerelateerde artikelen
Hoe osteopaten proberen salonfähig te worden
tijdschrift - 12 januari 2025In tegenstelling tot de onderzoekers van de Cochrane Library zijn de osteopaten zelf wel overtuigd van de werkzaamheid van hun behandelingen.
Lees meerMaker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed is veroordeeld
artikelen - 24 oktober 2024Buitenlandrubriek met o.a.: Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed, is veroordeeld / Britse natuurgenezeres verliest bevoegdheid.
Lees meerDe Nederlands-Vlaamse Accreditatie-organisatie wint kwakzalversprijs
artikelen - 03 oktober 2024De NVAO krijgt Meester Kackadorisprijs 2024 vanwege goedkeuring van een eerste bacheloropleiding osteopathie, kwakzalverij.
Lees meer