Hoger beroep toelaatbaarheid antroposofica
Nadat een voorzieningenrechter op 15 april 2003 bepaalde dat de niet-homeopathische antroposofische middelen, waarvoor geen wettelijke ruimte meer bestaat, toch nog gedoogd zouden moeten worden, heeft het ministerie van VWS niet stil gezeten. Het siert minister Hoogervorst dat hij een kennelijke meerderheid van de Tweede Kamer (hoewel sinds het IGZ-rapport over Millecam ook daar […]
Nadat een voorzieningenrechter op 15 april 2003 bepaalde dat de niet-homeopathische antroposofische middelen, waarvoor geen wettelijke ruimte meer bestaat, toch nog gedoogd zouden moeten worden, heeft het ministerie van VWS niet stil gezeten. Het siert minister Hoogervorst dat hij een kennelijke meerderheid van de Tweede Kamer (hoewel sinds het IGZ-rapport over Millecam ook daar velen vermoedelijk de schellen van de ogen zijn gevallen), waaronder zijn eigen VVD, trotseert. Hij blijft hiermee streven naar handhaving van de wet en daarmee naar een verbod op de kwakzalversapotheek van Rudolf Steiner en zijn volgelingen. Het belangrijkste middel waar het om gaat is Iscador, een product gemaakt op basis van aanwijzingen van Steiner (1861-1925) zelf, die na fenomenologische schouwing van de groeiwijze van de maretakplant concludeerde dat hier wel een geneesmiddel tegen kanker in moest zitten.
In wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van dit per injectie toegediende spul is daarvan nimmer iets gebleken, hoeveel inspanningen de antroposofische artsen zich daartoe ook hebben getroost. De zaak dient op 22 maart 2004 aan het Hof te Den Haag.
Noot van de redactie:
Naschrift 30 mei 2004
Het Gerechtshof in Den Haag deed op 27 mei 2004 uitspraak in het hoger beroep. De minister werd opnieuw in het ongelijk gesteld en de antroposofische receptuur, waaronder het nutteloze maar veel gebruikte injectiepreparaat Iscador, mag gewoon voorgeschreven worden, hoewel het aan elke vorm van registratie of toetsing op werkzaamheid ontkomt. De minister mag het pas uit de handel nemen als de rechter uitspraak heeft gedaan in de lopende bodemprocedure. Een dieptepunt in onze rechtsstaat, te meer daar de overgrote meerderheid van deze middelen betaald wordt via aanvullingsfondsen van ziekenfondsen of de wat uitgebreidere particuliere verzekeringspakketten. De VtdK drong er in maart 2004 bij de minister van VWS op aan het verzekeren van kwakzalverij te verbieden. Dat advies wint nu met deze uitspraak aan urgentie.
Naschrift 2009: Zie echter de uitspraak van de Hoge Raad op 5 december 2008.
Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.
Gerelateerde artikelen
Antroposofisch huisarts benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau
tijdschrift - 23 augustus 2023Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Lees meerNederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, 2023, nr 2
tijdschrift - 23 augustus 2023Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?
Lees meerWat is kwakzalverij?
page - 17 november 2021De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:
Lees meer