Hormooncentrum Eersel brengt scholieren hoofd op hol
Hormooncentrum Eersel brengt op dubieuze websites meisjes het hoofd op hol met bangmakerij en onzinverhalen over menstruatie.
Foto: Mentruatieklachten. Bron: Pixabay
Door Hans Vemer en Broer Scholtens
‘Via de middelbare school van mijn dochter kwam ik in aanraking met het Hormooncentrum dat zich uitgeeft voor menstruatie-voorlichtingsinstituut’, schrijft een verontruste en verontwaardigde moeder in een e-mail aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Het centrum in het Brabantse Eersel speelt in op de onzekerheid van jonge meisjes en schermt met expertise en het doen van onderzoek. De moeder is boos omdat het bedrijf met onjuiste en ongegronde informatie leerlingen vertelt dat menstruatie een reden mag zijn om elke maand te verzuimen of te eisen dat je een toets niet hoeft te maken of niet mee hoeft te gymmen.
‘Mijn dochter ontving enkele e-mails van het centrum omdat ze op de bedrijfswebsite een test heeft ingevuld over haar menstruatiepatroon met als uitslag dat haar menstruatie ZORGELIJK is en dat het instituut haar kan helpen’, schrijft ze. Ze voegt er aan toe dat het instituut de ernst aandikt door ‘ZORGELIJK’ in de vorm van vette kapitalen te schrijven.
De VtdK kreeg een jaar geleden ook al klachten en vragen over het Hormooncentrum en over de websites van het bedrijf: Men-struatie.nl waarop achtergrondinformatie staat over de aanpak en de website Menstruatieinstituut.nl waar het bedrijf zijn boeken aanbiedt. Op een derde bedrijfswebsite rept het centrum vooral over onderzoek dat het doet.
De test van het bedrijf, valselijk bedoeld om mensen binnen te halen, bestaat uit een lijstje vragen over pijn, vermoeidheid, bloedverlies en schoolprestaties tijdens de menstruatie. De test zou ‘in samenwerking met artsen tot stand zijn gekomen en met de grootst mogelijke zorg gemaakt’, meldt het bedrijf. Het is een rare test, net als de vooringenomen diagnose/uitslag die er op volgt.
Ook lichte klachten zijn zorgelijk?
Zelfs iemand die nauwelijks of alleen lichte klachten invult, krijgt als antwoord dat haar menstruatie ZORGELIJK is. Meisjes, door de eigenaren van het bedrijf consequent ‘meiden’ genoemd, wordt vervolgens een intake geadviseerd.
Het overkwam ook de webredactie – mannelijk, stiekem voorgedaan als vrouw, flauw dus – na het invullen van de vragenlijst. Ondanks het antwoord ‘milde klachten’ krijgt de webredactie als uitslag van de test via e-mail te horen: ‘Je hebt zojuist de test ingevuld en de uitslag is dat je ZORGELIJKE menstruatieklachten hebt. Je hoeft niet gelijk te schrikken, 84 % van alle menstruerende vrouwen loopt met zorglijke menstruatieklachten rond zonder hier zelf bewust van te zijn. Treed niet in hun voetsporen, maar pak het anders aan. Nu je weet dat jouw hormonen een enorm effect op jouw geluk hebben, wil je in actie komen. Je bent klaar om die energie weer te voelen! Maar waar moet je beginnen? Bij het Hormooncentrum hebben we 3 consulten voor je klaar staan die jou helpen je hormonen weer in balans te brengen’, laat het centrum de webredactie weten.
Het gaat om de volgende consulten: een basisconsult (95 euro), om een-meten-is-weten-pakket (399 euro) en om een optimaal-traject (698 euro). Op de website van het centrum is een foto van een man te zien in een witte jas met een stethoscoop nonchalant om zijn nek; hij doet blijkbaar het basisconsult. Dit is merkwaardig. Geen van de behandelaars/eigenaren van het centrum heeft een medische opleiding of is BIG-geregistreerd, iets wat je van een professionele stethoscoopgebruiker mag verwachten.
We hebben het over Anke Verhagen en haar partner/mede-eigenaar van het centrum Peter de Vroed. Anke Verhagen behaalde een diploma grafisch ontwerper en werkte (werkt nog) als drukwerkontwerpster voor ze zich ook ‘lichaams- en hormoontherapeut’ ging noemen, een niet-erkend beroep. Haar menstruatie-kennis is voornamelijk gebaseerd op eigen ervaringen. Peter de Vroed, haar partner, heeft zich volgens zijn LinkedIn-pagina in het verleden beziggehouden met beeld- en geluidscommunicatie.
Stressoloog
Hij noemt zich, als afgestudeerde van het Centrum voor Stressologie in Maarssen, ‘stressoloog’, een zelfbedacht beroep; het lijkt besmettelijk: ook partner Verhagen noemt zich stressoloog. De medische kennis van de Vroed is gebaseerd op het ‘vele onderzoek dat hij heeft gedaan naar de invloed van hormonale anticonceptie en de invloed van de maatschappij op de menstruatiecyclus’, legt hij op zijn bedrijfswebsite uit. Zijn ‘ervaringsdeskundigheid’ en zijn ‘onderzoek’ haalt hij voornamelijk uit gesprekken met zijn partner. Beiden beweren hun werk te doen om vrouwen te helpen.
Hun centrum zoekt bekendheid onder scholieren met een uitgebreide folder die in het Brabantse huis aan huis wordt verspreid. Het Hormooncentrum biedt verschillende testen aan: vetzuurbepalingen via vingerprik, beoordeling van stresslevels, stikstofoxidebepaling via speeksel, een HbA1c-bloedtest om het risico op latere suikerziekte op te sporen en meting van neurotransmitters. Het meten van hormonen – wat je zou verwachten, getuige de naam van het instituut – zit hier niet bij.
De metingen die wel worden gedaan, hebben niets te maken hebben met menstruatieklachten. Het wetenschappelijk onderzoek waar ze naar refereren en waar ze deze testen en conclusies over menstruatie op baseren, bestaat niet. De eigenaren van het zogeheten Hormooncentrum zijn niet opgeleid om dit soort diagnosewerk te doen.
De webredactie heeft hun via een e-mail enkele vragen hierover gesteld. In hun antwoord erkennen ze dat er geen gepubliceerde wetenschap is die deze testen met menstruatie verbindt! Op de specifieke vraag waarom ze een HbA1c-bloedtest uitvoeren, antwoorden ze niets met de uitslag van deze dure test te doen! Ook weer een merkwaardig antwoord.
Trudy Vlot
Er zijn volgens de website Men-struatie.nl twee artsen verbonden aan het bedrijf. Beiden zijn bekend bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Trudy Vlot is basisarts en werkt in een praktijk voor Integrale Geneeskunde en Leefstijl Interventies in het Achterhoekse Genderen. Ze houdt zich bezig met ‘natuur, neuro-economics en klinische psycho-neuro-immunologie’, nietszeggende en zelfbedachte kretologie. Vlot, zo meldt ze, behandelt met name ‘klachten die te maken hebben met de combinatie lijf-en-brein (aandoeningen als depressie, chronische vermoeidheid, hersenmist, ADHD, autisme, kanker en IBS (prikkelbare darmsyndroom)’.
Laila Alberts, de andere arts die het Hormooncentrum in Eersel adviseert, is ook basisarts en heeft zich na haar opleiding gespecialiseerd in rariteiten als homeopathie en (elektro)acupunctuur. voorstellen.html Beide basisartsen achter het centrum zijn dus niet specifiek opgeleid op het gebied van menstruatie.
Niet onvermeld mag blijven dat onder de test op de website van het centrum staat: ‘Deze test wordt mogelijk gemaakt door me-luna menstruatiecups’. De reclametekst wordt opgesierd met het logo van dit bedrijf in Kampen.
Gastlessen
De eigenaren van het Hormooncentrum geven gastlessen op scholen. De meisjes die ze daarbij spreken, laten ze vragen beantwoorden. Inmiddels, zo meldt de website, hebben hier ‘15.500 meiden in de leeftijd 13 tot 19’ aan meegewerkt. Het onderzoek richt zich op de vraag ‘Wat de invloed is van de menstruatie op schoolprestaties en ziekteverzuim.’
Uit dat onderzoek zou blijken dat meisjes en vrouwen ‘veel meer last hebben van de ongesteldheid dan velen denken’. Een nietszeggende conclusie. De resultaten zijn alleen gepubliceerd op hun eigen website. Het centrum meldt dat ze bij het onderzoek hebben samengewerkt met onderzoekers van het Radboud UMC in Nijmegen. Het UMC meldde enige tijd geleden desgevraagd dat het nooit heeft samengewerkt met het Hormooncentrum maar alleen heeft voortgeborduurd op een inventarisatie van Peter de Vroed van het centrum.
In een van de wetenschappelijke artikelen hierover in het British Medical Journal Open danken de Nijmeegse auteurs Peter de Vroed en anderen ‘for their valuable contributions in the development and dispersion of the questionnaire’ en niets meer. Het Radboud UMC meldt – desgevraagd – het Hormooncentrum verschillende malen te hebben verzocht de suggestie over samenwerking van zijn website te halen. Het centrum heeft hier geen gehoor aan gegeven.
Op zijn website schept het Hormooncentrum op over onderwijs dat het zou geven aan artsen. Navraag leert dat het hier om twee (eenmalige) voordrachten gaat voor 1e- en 2e-jaars studenten van de VU Amsterdam en van de Universiteit Maastricht. Of wel het betreft net begonnen studenten geneeskunde, mogelijk op weg naar arts.
Hormonale onbalans
Eigenaar De Vroed noemt op zijn website enkele oorzaken voor menstruatieklachten waaronder hormonale onbalans, xeno-oestrogenen, het eten van suiker en de invloed van di-indolyl-methaan (DIM). Dit is onzin: hormonale onbalans is een ruim begrip waar je niets mee kunt. Xeno-oestrogenen zijn stoffen die in de natuur voorkomen bijvoorbeeld in planten, of die synthetisch gemaakt worden en die effecten van vrouwelijke hormonen hebben. Ze zitten bijvoorbeeld in anticonceptiepillen. Je kunt niet in algemeenheid zeggen dat xeno-oestrogenen beter of slechter zijn dan je eigen hormonen. Nergens is een duidelijke invloed op menstruatie van het eten van suiker beschreven. En om het af te ronden: di-indolyl-methaan (DIM) wordt door het lichaam gemaakt na het eten van bloemkool en broccoli. Er zijn geen publicaties waaruit enig verband blijkt tussen DIM en cyclusklachten. De Vroed gebruikt ingewikkelde teksten om een wetenschappelijke indruk te maken.
De eigenaren van het Hormooncentrum, Verhagen en De Vroed schrijven, hierover gevraagd, dat ook achter deze uitspraken geen wetenschappelijke publicatie zit. Ze hebben het in een e-mail aan de webredactie over een: ‘vermoeden.’
Het Hormooncentrum heeft recent een nieuwe tak aan zijn verdienmodel toegevoegd, een opleiding tot cyclustherapeut. Verhagen en De Vroed zijn de docenten, docenten zonder een relevante opleiding. Creativiteit en brutaliteit kun je beiden niet ontzeggen. Ze harken voor een ‘vooropleiding’ 899 euro binnen, voor de ‘vervolgopleiding’ 2598 euro. Het aantal plaatsen is beperkt, de vraag is groot, schiet dus op met inschrijven, is hun advies: ‘het verzuim op de werkvloer door menstruatie- en overgangsklachten is groot. Het bedrijfsleven schreeuwt om cyclustherapeuten’, stellen ze op hun website.
De eerst volgende cursus begint 2 februari 2024 of 1 maart 2024. ‘Als je nu start met de opleiding kun je in januari 2025 als zelfstandig gediplomeerd cyclustherapeut aan de slag’, is de belofte. Aan de hand van een onnozele test op de website is te achterhalen of het zin heeft de cursus te volgen. Velen hebben zich over laten halen: er hebben zich inmiddels 22 aankomend cyclustherapeuten gemeld, 21 vrouwen en één man’, meldt het Hormooncentrum op zijn LinkedIn-pagina.
Ons advies: blijf weg van deze dure onzin en de verkoop van gebakken lucht waarmee Anke Verhagen en Peter de Vroed van het Hormooncentrum zich net binnen de lijntjes van de wet houden.
Naschrift 8 februari 2024
Hormooncentrum bluft
Gerelateerde artikelen
Het hormoon is een nieuw verdienmodel
tijdschrift - 06 april 2024Kwakzalvers en kwakzalvende influencers zien in de hormonen van vrouwen een nieuw verdienmodel, een heel leven lang
Lees meerNederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – 2012, 3
tijdschrift - 29 oktober 2012Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – Jaargang 123, 2012, 3 * Jaarvergadering 2012 (pag. 1)* Shortlist kandidaten Meester Kackadorisprijs 2012 (pag. 3)* Penisvergroting, vroeger en nu (pag. 6)* ‘Natuurlijke’ penisvergroters (pag. 8)* Het chiropraxiedossier (pag. 12)* Kort (pag. 15)* Symposium (pag. 17)* Ad hominem (pag. 21)* Uitblijvende menstruatie na gebruik van vaginale kruiden (pag. […]
Lees meer