IGJ vindt veel tekortkomingen bij hormoonpoli van Barbara Havenith
De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.
Foto: Barbara Havenith
Werk aan de winkel bij de alternatieve hormoonpoli van gynaecologe Barbara Havenith, in 2016 door de Vereniging tegen de Kwakzalverij opgenomen in de lijst Pioniers van de integratieve geneeskunde in de 21-ste eeuw. Haar kliniek De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) in juni dit jaar, na een bezoek aan haar praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.
De Hormoonpoli is een doorstart van de Vrouwenpoli Boxmeer, na een faillissement twee jaar geleden. De kliniek heeft een vestiging in Boxmeer voor de gynaecologische zaken, een locatie in Haarlem doet de schildklierziekten; endocrinoloog Danielle Steenvoorden voert daar de scepter.
De Hormoonpoli voldoet niet
De IGJ heeft de vestiging in Boxmeer bezocht. De Hormoonpoli daar voldoet op veel punten niet aan de normen van de inspectie, blijkt uit een recent gepubliceerde rapportage van de inspectie. De kwakgynaecologe moet eind september haar zaken op orde hebben en kan tegen die tijd een nieuw inspectiebezoek verwachten.
De bevindingen van de inspectie zijn ronduit negatief. In de secties Bestuurlijke verantwoordelijkheid, Professionaliteit, Kwaliteit en veiligheid en Infectiepreventie blijkt De Hormoonpoli op vrijwel alle punten niet of vrijwel niet aan de norm van de inspectie te voldoen! Zo bleek er bijvoorbeeld geen werkend kwaliteitssysteem te zijn, geen registratie van complicaties van behandelingen, geen bij- en nascholingsplan, geen protocollen voor behandelingen conform geldende richtlijnen. De inspectie vond ook een aantal dossiers waarin geen informed consent was vermeld.
De rapportage van de inspectie bevat een lange lijst maatregelen om de gevonden tekortkomingen te herstellen. Die moeten voor 29 september 2023 zijn uitgevoerd. Hopelijk gaat de IGJ over tot sluiten van de poli’s en schorsing van Havenith uit het BIG-register als de opgelegde maatregelen niet gehaald blijken te zijn.
Holistische geneeskunde?
De Hormoonpoli biedt nu ‘holistische geneeskunde’. Niet duidelijk is wat het verschil is tussen een ‘holistische’ aanpak en die van de reguliere geneeskunde door reguliere artsen binnen het verzekeringspakket. De ‘geneeskunde’ van Havenith wordt niet vergoed vanuit het basispakket, hetgeen een teken aan de wand is. Haar activiteiten hebben blijkbaar geen wetenschappelijke onderbouwing. Indertijd toen ze werd opgenomen in de lijst complementaire pioniers van de vereniging beoefende ze reiki, tachyon-energie healing, aromatherapie, Bachbloesemtherapie en orthomoleculaire therapie (voorschrijven van onnodige voedingssupplementen).
De kliniek van Havenith biedt behandelingen aan in de gynaecologie, bij kinderwens en bij schildklierziekten, meldt de website. Nergens wordt duidelijk waarom vrouwen met gynaecologische klachten, kinderwens of mogelijke schildklierziekte niet het beste gewoon naar een reguliere arts kunnen gaan. Bij gynaecologische klachten wordt in De Hormoonkliniek gekeken naar ’verstoringen in de hormoonbalans’ die onder meer endometriose en verzakkingen zouden kunnen veroorzaken.
Vaginaal microbioom
Als er een kinderwens is, kunnen vrouwen een advies krijgen over voeding en leefstijl. Een ‘speerpunt’ in de activiteiten is het ‘vaginaal microbioom’, of wel onderzoek naar de bacteriepopulatie in de vagina. Een wat (fundamentele) kennis betreft een nog onontgonnen gebied.
In de rubriek schildklierziekten lezen we op de website dat ‘ondanks goede laboratoriumuitslagen’ na instelling met schildkliermedicatie veel patiënten nog restklachten hebben. Stress, darm- of gebitsproblemen zouden een oorzaak kunnen zijn van ‘stille ontsteking’ van de schildklier. Stille schildklierontsteking wordt in zeer zeldzame gevallen in de wetenschappelijke literatuur beschreven, maar dan na een bevalling en met afwijkende hormoonwaarden. En zeker niet door de beschreven oorzaken. Maar toch biedt de kliniek ‘functionele geneeskunde’ voor deze fictieve aandoening.
Het verdienmodel van de kliniek wordt duidelijk door de vermelding dat ‘begeleiding’ op de hormoonpoli veelal 6 tot 12 maanden duurt. Consult bij een medisch specialist – lees Havenith – is 190 euro per uur, bij de verpleegkundige overgangsconsulent 130 euro per uur. Het feit dat er geen vergoeding door een verzekeraar plaatsvindt, wordt positief uitgelegd: ‘U heeft geen verwijzing nodig’, meldt de website.
Gerelateerde artikelen
Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed is veroordeeld
artikelen - 24 oktober 2024Buitenlandrubriek met o.a.: Maker van ongeregistreerd stamcelmedicijn uit navelstrengbloed, is veroordeeld / Britse natuurgenezeres verliest bevoegdheid.
Lees meerKritiekloze IGJ ‘zoomt’ met chelatiearts Robert Trossèl
artikelen - 29 maart 2023In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.
Lees meerIGJ legt kwakbedrijf Herstart je Gezondheid dwangsom op
artikelen - 08 november 2022Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.
Lees meer