Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 19 juli 2015

IGZ gaat vacuüm-trekkers controleren

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, is de uitnodigende tekst op de site van ’s Nederlands eerste opleidingsinstituut voor cupping, de Islamic Medicine Academy Nederland (IMAN) in Rotterdam. Op 12 september gaat daar weer een cursus bloederig vacuümtrekken beginnen.

IGZ gaat vacuüm-trekkers controleren

Cupping, – in het Arabisch hijama – is de Islamitische versie van het ouderwetse “koppen zetten”, een soort aderlaten. De techniek is simpel: op de huid, meestal op de bovenkant van de rug, worden grote glazen bolletjes geplaatst die vervolgens vacuüm worden gezogen. Wet cupping, waarbij bloed vloeit, werkt het beste, zo is de claim. Voor het vacuümtrekken worden dan wat extra openingetjes in de huid gemaakt door prikjes met een naald of door minuscule sneetjes met een scalpel. Zo wordt lekker veel “slecht bloed”, zoals dat in cupping-jargon heet, aan het lichaam onttrokken. “Dode cellen en toxinen uit het cardiovasculaire systeem worden onttrokken ter genezing van ?. ” Het instituut noemt een trits aan aandoeningen die met cupping kunnen worden genezen waaronder anemie, artrose, depressies, gynaecologische klachten als infertiliteit, impotentie, maag- en darmklachten, migraine en hoesten.

Het cupping-instituut in Rotterdam van eigenaar Najat Haddouch krijgt binnenkort de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op zijn dak, zo heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VWS) de Tweede Kamer eind juni beloofd. Schippers maakt zich namelijk vooral zorgen om de gezondheidsrisico’s (besmetting) van “wet cupping”, antwoordt ze op Kamervragen van PvdA-er Agnes Wolbert en van VVD-er Leendert de Lange.

Beiden hadden half mei elk een reeks vragen aan de minister gesteld naar aanleiding van een artikel in de NRC over deze kwakzalvertherapie, die in Moslim-kringen opgeld doet en inmiddels op verschillende plaatsen in het land wordt toegepast.

Tik hijama in de zoekmachine van google in en de klinieken verschijnen. Bijvoorbeeld (let op de misleidende naam) in Amsterdam bij het Gezondheidscentrum Amsterdam waar enkele koppensnellers werken. Ook bij Hijama Schiedam en bij Hijama & Cupping Care in Utrecht en Nieuwegein. kun je voor cupping terecht.

In 2013 heeft deze website al eens over de Rotterdamse hijama-kliniek van Haddouch geschreven. 

De helpers in de kliniek verrichten meer rare, niet bewezen kwakzalverhandelingen zoals het plaatsen van bloedzuigers, ze gaan er haaruitval te lijf met een laserlamp en ze stoppen kaarsjes in oren om een voorhoofdholte-ontsteking te bestrijden. 

Edith Schippers is boos. Cupping, zo antwoordt de minister de Tweede Kamer, is een voorbehouden, heelkundige behandeling die onder de Wet BIG valt. Alleen daartoe aangewezen en bekwame zorgverleners zoals artsen zijn formeel bevoegd deze handeling uit te voeren. De IGZ houdt hier toezicht op, zo laat ze de Tweede Kamer weten. De van origine Marokkaanse kliniekhoudster Haddouch in Rotterdam meldt dat ze BIG-geregistreerd is. Dat klopt, maar als verpleegkundige. Dat was ze. Of dat gegeven uit het verleden voldoende is voor haar cupping-activiteiten nu moet de inspectie tijdens haar bezoek maar gaan bekijken. De inspectie zou dan ook en passant eens kunnen informeren wie toch die arts is die tijdens een van de zaterdagse opleidingsdagen haar/zijn cupping-kennis deelt met de cursisten. We lezen immers op de website van de cursus: “De opleiding wordt gegeven door mensen die allen een lange ervaring in de cupping-therapie hebben waaronder een arts en een acupuncturiste.” Mevrouw Haddouch om commentaar gevraagd, antwoordt: “U begrijpt dat ik niet mee zal werken aan een stuk voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij.” 

De IMAN-academy, die de cursus verzorgt, stelt overigens geen specifieke eisen aan de vooropleiding. De komende cursus in Rotterdam begint op 12 september en gaat zes zaterdagen duren. De eerste vijf zaterdagen zijn bestemd voor theorie- en praktijklessen, de zesde zaterdag (half november) is voor het examen. Wanneer dat met goed gevolg wordt afgelegd, wacht een cupping-certificaat. 

Ook dit cupping-instituut in Rotterdam doet, zoals veel kwakzalverinstituten, of ze officieel erkend en/of gecertificeerd zijn. De kwaliteit van de opleiding, opgesteld door een onderwijskundige luidt de claim, is gewaarborgd. De cursus is namelijk geregistreerd bij het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs) en is geaccrediteerd bij het SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg), een beruchte kwakzalversorganisatie.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 17 februari 2023

Er komen steeds meer 'wet cupping'-praktijken; GGD Amsterdam en het RIVM willen vrienden worden met deze kwakzalverijcentra.

artikelen - 25 augustus 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Australisch kledingmerk Lorna Jane krijgt miljoenenboete om valse coronaclaims.