Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 juli 2022

Inspectie IGJ bekijkt klacht tegen verpleegkundige Cor Kok

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.

Inspectie IGJ bekijkt klacht tegen verpleegkundige Cor Kok

Foto: Cor Kok bij Business Class

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekijkt of ambulanceverpleegkundige Cor Kok in zijn medisch centrum Finesse Medical Center in Woerden de wet BIG overtreedt; hij zou er handelingen verrichten zonder daarvoor bevoegd te zijn.

Kok biedt in zijn centrum een zogeheten ArthroFin behandeling aan, om artrose aan te pakken. Eerst wordt er (20 milliliter) bloed afgenomen. De bloedplaatjes worden vervolgens geconcentreerd en afgescheiden. Het gevormde plasma met veel bloedplaatjes (en daarin groeifactoren) wordt vervolgens in het aangetaste gewricht gespoten. Ambulanceverpleegkundige Kok claimt dat dit het genezingsproces zou stimuleren, beschadigd kraakbeen en bot zou herstellen, waardoor de beweeglijkheid van het gewricht toeneemt. Een operatie zou zo niet nodig zijn of kunnen worden uitgesteld, is de gezondheidsclaim.

Reclame bij Harry Mens

Cor Kok maakt in het RTL7-programma Businessclass van makelaar Harry Mens voor zijn gezondheidscentrum en voor zijn gewrichtsbehandeling met enige regelmaat (tegen betaling) reclame. We hebben op deze website al eerder geschreven over de diverse kwakzalverbehandelingen van Cor Kok.

Vragen van de VtdK aan de IGJ

De artrosebehandeling vereist medische handelingen die alleen artsen mogen uitvoeren. Secretaris Catherine de Jong van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) diende daarom eind januari bij de inspectie IGJ een klacht in tegen Cor Kok. De Jong formuleert in haar klacht de volgende vragen:
1. Mag Cor Kok de diagnose artrose stellen?
2. Mag (verpleegkundige) Cor Kok zonder opdracht van een arts (er is geen arts aan de kliniek verbonden) bij klanten bloed afnemen?
3. Bloedafname, centrifugeren/bewerken en bloedplasmaconcentraat teruggeven vergt een laboratorium dat aan hoge eisen moet voldoen. Voldoet het laboratorium van Cor Kok aan die eisen?
4. Mag een verpleegkundige zonder opdracht van een arts plasma in gewrichten van klanten spuiten?

Kok zegt bevoegd te zijn

Cor Kok is zich overigens van geen kwaad bewust. ‘Ik ben zelfstandig bevoegd tot het doen van voorbehouden handelingen (…) Centraal uitgangspunt van de wet is: bekwaam maakt bevoegd. Ik ken de wet heel goed, want ik ben in 1992-1994 persoonlijk betrokken geweest bij de totstandkoming van de wet BIG,’ reageerde hij eind half januari in een e-mail aan de webredactie.

In het lokale huis-aan-huisblad VARnws meldt Kok: ‘Hoewel in Nederland de gedachte heerst dat kraakbeen zich niet kan herstellen, is dat in het buitenland al jaren bewezen.’ Waarop hij zich baseert, maakt Kok niet duidelijk.

Behandeling is zinloos

De VtdK heeft haar twijfels. Catherine de Jong voegt in haar IGJ-klacht de volgende informatie toe, daarbij verwijzend naar het artikel op deze website. Orthopeden bieden de behandeling niet aan omdat deze zinloos is, daarbij verwijzend naar een recente overzichtsstudie in het gerenommeerdere Amerikaanse artsenblad JAMA, waaruit blijkt dat het inspuiten van een concentraat met groeifactoren geen resultaat oplevert. Rudolf Poolman, hoogleraar orthopedie op het LUMC bevestigt desgevraagd dat de plaatjesbehandeling zinloos is.

Ook de artroserichtlijn van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) concludeert op basis van de wetenschappelijke literatuur dat er geen bewijs is dat bij (knie)artrose het injecteren van plaatjesrijk plasma (Platelet Rich Plasma) enig (herstel)effect heeft, schrijft De Jong.

Klacht in behandeling

De inspectie heeft de klacht in behandeling genomen maar maakt niet echt haast, blijkt uit een e-mail begin juli aan De Jong. De IGJ meldt – na een half jaar nadenken – daarin nog ‘enige tijd’ nodig te hebben. De IGJ schrijft: ‘Op 23 januari 2022 heeft u de inspectie een vijftal vragen gesteld over verpleegkundige Cor Kok en zijn aanbod van ArtroFin behandeling in Finesse Bodyline Clinic. Op 26 februari heeft u hierover een telefoongesprek gevoerd met ons. Door omstandigheden is het nog niet gelukt een antwoord op uw vragen te formuleren, de inspectie betreurt dat ten zeerste. U ontvangt zo snel als mogelijk een reactie op uw vragen, maar houdt u er rekening mee dat dit nog enige tijd kan duren.’

En nu maar afwachten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 december 2024

Verpleegkundige Cor Kok van Finesse Medical Center in Woerden behandelt artrose, incontinentie en sinds kort long covid, met een ‘hoogte’-behandeling; alle niet bewezen.

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 29 maart 2023

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.