Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 10 november 2013

Interpolis en Hema vergoeden alternatieve genezers niet

Alternatieve behandelaars hebben het tij tegen: zorgverzekeraars schrappen vergoedingen voor alternatieve behandelingen, als acupunctuur en homeopathie uit hun aanvullende pakketten.

Interpolis en Hema hebben hier begin november een begin mee gemaakt. Interpolis heeft drie aanvullende pakketten. Deze vergoeden geen alternatieve behandelingen en medicijnen, ze doen dat alle drie niet. Ook Hema, sinds begin november naast worstenverkoper ook notaris en zorgverzekeraar, heeft net als Interpolis geen alternatieve behandelingen en medicijnen in zijn drie aanvullende pakketten zitten. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) laat desgevraagd weten de beslissing van Interpolis te betreuren en is voornemens hierover de dialoog aan te gaan met deze zorgverzekeraar.

Hema heeft zijn ziektekostenverzekering ondergebracht bij zorgverzekeraar Menzis die de boekhouding doet. Menzis heeft vier aanvullende zorgpakketten. In de goedkoopste variant zitten geen vergoedingen voor alternatieve genezers en medicijnen, in de andere drie wel, in verschillende gradaties. Ook andere zorgverzekeraars, zoals Agis, Azivo, De Friesland, Ditzo en Salland, hebben een goedkope basisvariant – meestal voor wat extra fysiotherapiebehandelingen en anticonceptie – die alternatieve zaken niet vergoedt. Hun resterende, duurdere aanvullende pakketten bevatten talloze extra zaken. Als een daarvan wordt gekozen, krijgt de klant vergoedingen van alternatieve medicijnen en genezers op de koop toe, ook als hij dit niet wil, een soort koppelverkoop. Deze alternatieve vergoedingen kunnen niet worden geschrapt, tegen een inherent lagere premie.

Grote zorgverzekeraars als CZ, OHRA, VGZ en Zilveren Kruis/Achmea voeren deze koppelverkoop nog wat extremer door: zij hebben geen goedkope, aanvullende basisvariant zonder alternatieve zaken.

Alleen zorgverzekeraar FBTO heeft koppelverkoop afgezworen. Deze verzekeraar heeft zijn aanvullende verzekering verdeeld over acht verschillende modules die zonder enige overlap, apart gekozen kunnen worden. Meerdere modules kunnen worden gekozen. Een klant die ook alternatieve behandelingen en medicijnen vergoed zou willen hebben, kan de module Alternatieve Geneeswijzen er bij kiezen, tegen een bescheiden extra premie.

De vijf grote verzekeraars zweren alternatieve genezers en behandelingen niet af. VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ zijn bezig een opleidingssysteem te bouwen waaraan genezers moeten voldoen om van een verzekeraar vergoedingen te kunnen ontvangen. De overheid erkent deze vorm van gemankeerde accreditatie niet. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft deze vijf verzekeraars in oktober de Meester Kackadorisprijs toegekend omdat ze met zo’n opleidingssysteem kwakzalverij faciliteren.

Naschrift 27 december 2013

Begin november maakte verzekeraar Interpolis in diverse publicaties goede sier met het schrappen van alternatieve behandelingen uit zijn pakketten, onder meer in interviews in De Telegraaf. Dit blijkt niet de hele waarheid te zijn. De aanvullende pakketten ZonderMeer, Meer Zeker en ZonderZorgen van Interpolis vergoeden nog steeds kwakbehandelingen als osteopathie, chiropractie en orthomanuele therapie, handelingen waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is. De verzekeraar heeft homeopathie en acupunctuur wel uit zijn aanvullende pakketten geschrapt. Verzekeraar Interpolis, verschillende malen om een reactie gevraagd over deze merkwaardige publiciteitsstunt, weigert commentaar.

Naschrift 30 december 2013

Interpolis reageert met excuses, na drie weken en drie reminders. 

De communicatiemanager:
‘Wij hebben onder andere in de Telegraaf en in het Algemeen Dagblad melding gemaakt van het feit dat wij vanaf komend jaar verschillende vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen schrappen. Het gaat dan om zaken als acupunctuur en homeopathie. Ook antroposofische en homeopathische geneesmiddelen vergoeden we in 2014 niet meer. Daarmee hebben we niet gezegd dat we alle alternatieve behandelingen uit de Aanvullende Verzekering halen. Zo vergoeden we nog wel onder andere osteopathie en chiropraxie (beweegzorg). Dat we de meeste alternatieve geneeswijzen hebben geschrapt is natuurlijk geen waardeoordeel van ons. We willen vooral investeren in vergoedingen die meerwaarde hebben, zoals een betere buitenlanddekking, uitgebreidere dekking voor kinderen en fysiotherapie.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 20 juni 2023

Kwakzalver Emar Vogelaar is op bijna tachtigjarige leeftijd overleden.