UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 30 april 2003

Jokkende homeopaten

Het ANP meldde op 4 april 2003 dat er in Londen tijdens een congres van homeopaten (‘Closing the Credibility Gap’) onderzoek uit Duitsland en Frankrijk was gepresenteerd, waaruit zou blijken dat homeopathie beter werkt dan tot nu toe werd aangenomen.

Het ANP meldde op 4 april 2003 dat er in Londen tijdens een congres van homeopaten (‘Closing the Credibility Gap’) onderzoek uit Duitsland en Frankrijk was gepresenteerd, waaruit zou blijken dat homeopathie beter werkt dan tot nu toe werd aangenomen. In die onderzoeken zouden ‘honderden patiënten’ zijn bekeken (alsof dat veel is!) en de Nederlandse homeopaten van de VHAN (Vereniging van Homeopathische Artsen in Nederland) zien aanleiding genoeg om nu ook in eigen land dit type onderzoek te gaan doen. Het gaat daarbij, aldus VHAN-voorzitster C. Klein, om de kwaliteit van leven na behandeling met homeopathie. De verzekeraars zullen worden benaderd en – en nu komt het: ‘het ministerie van VWS heeft ook onderzoek op stapel staan’. Navraag bij het ministerie leerde dat daarvan niets waar is. VWS-woordvoerder Storm-Gravesteyn liet ons weten dat VWS helemaal geen onderzoek laat doen naar de kwaliteit van leven na homeopathische behandeling. Het ministerie laat wel door ZonMW nagaan of er kwalitatief goede onderzoeksmethoden kunnen worden ontwikkeld waarmee de effectiviteit van alternatieve behandelmethoden kan worden beoordeeld. Dat is natuurlijk ook flauwekul – alsof de jaren ’80 en ’90 herleven, stel je voor – en ernstig genoeg voor een aparte beschouwing, maar de grootste vraag blijft voor ons toch: waarom wordt er door alternatieve genezers toch zo veel gelogen? 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.