Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 januari 2016

Kaartleggende revalidatiearts krijgt waarschuwing

In een regulier ziekenhuis is geen plaats voor (het aanprijzen) van alternatieve behandelingen en genezingsmethodes.

Dit oordeel velde eind december 2015 het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Den Haag in een klachtenprocedure die een patiënt had aangespannen tegen revalidatiearts Chow Li Ng van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. 

De arts kreeg een waarschuwing omdat ze onder meer de Chinese kaarttechniek I Ching had aangeprezen in haar spreekkamer. Ze heeft daarmee ongeoorloofd gehandeld. Diagnostiek en behandeling in een ziekenhuis dienen te worden uitgevoerd conform de standaard van wetenschap en praktijk. “Binnen de beroepsgroep zijn alternatieve methoden dan ook niet gebruikelijk”, onderbouwt het college zijn uitspraak

Mevrouw Li Ng, zo schrijft het college, was ervan overtuigd dat de door haar gepropageerde alternatieve geneeswijzen zouden kunnen bijdragen aan de vermindering van stressklachten bij beide klagers, een echtpaar. De vrouw was in behandeling bij de revalidatiearts vanwege chronische pijn ter hoogte van nek en armen, en van rugpijn. Ook de man was enige tijd in behandeling bij de arts, eveneens voor nek- en schouderklachten. De arts ontkent niet dat ze klagers op deze methode heeft gewezen maar stelt dat “de alternatieve methoden niet zozeer waren bedoeld voor genezing maar om stressklachten te verminderen.”

I Ching is een duizenden jaren oud Chinees gebruik en betekent letterlijk het ‘Boek der Veranderingen’. Kaarten vormen de basis. Op de geplastificeerde kaarten staan figuren, blokken in verschillende kleuren, vormen en grootte. In totaal zijn er 64 verschillende hexagrammen. Zo’n hexagram heeft zes hele en onderbroken lijnen die “yin en yang” symboliseren. De (dure) kaarten kunnen ook individueel worden gemaakt. De keuze voor zo’n hexagram wordt gemaakt door zes keer met drie muntjes te gooien. Door de getoste kaart om de nek te hangen, door er naar te kijken of door er van tijd over te wrijven, komt “het lichaam in balans waardoor stress wegstroomt.”

De klagers hebben alle processtukken, die zijn ingebracht in de RTG-zaak, op hun website gezet. Uit het verweerschrift van de revalidatiearts, opgetekend door het advocatenkantoor NautaDutilh in Amsterdam, blijkt dat ze zich twee jaar heeft verdiept in alternatieve methoden als I Ching en dat ze “keer op keer verrast is door de resultaten en ervaringen”, zo laat ze via het advocatenkantoor weten. Het verweerschrift laat haar hardnekkigheid zien: “Mevrouw is zelfs dusdanig enthousiast over de instrumenten van I Ching dat zij een collega van het Maasstad Ziekenhuis heeft benaderd om te verkennen of er ten aanzien van I Ching een degelijk en zorgvuldig dubbelblind onderzoek zou kunnen worden opgezet in het Maasstad Ziekenhuis bij patiënten met chronische pijn. Dit is niet doorgegaan vanwege overlijden van een collega maar mevrouw heeft absoluut de intentie om dat in de toekomst alsnog te gaan doen”, staat in de repliek van het advocatenkantoor.

De zaak betreft behandelingen die in 2012 in het ziekenhuis werden uitgevoerd. De revalidatiearts weet van geen ophouden. In 2013 haalde ze in de VS nog het certificaat Elite Diplomatic Practitioner, een diploma voor therapeuten van een weinig bekende kwakzalvermethode, de zogeheten BioEnergetic Synchronization Technique (BEST), laat ze op haar Linkedin-pagina weten. Het is een hersenspinsel van ene Ted Morter met handbewegingen, wrijvingen en “instraling”.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 september 2021

Een jonge vrouw diende een klacht in tegen orthomoleculair therapeute/verpleegkundige Linda Reinhardt bij het regionaal tuchtcollege.

artikelen - 23 oktober 2018

Natuurarts Jan Hoogers mag zich nooit meer in het BIG-register inschrijven.

artikelen - 13 augustus 2017

Het Haagse tuchtcollege heeft Roger Crijns niet bestraft om kwakzalverij maar gewaarschuwd om het verkeerd opstellen van een factuur.